Héri Sára és Tóth-Lakits Petra az egyik legtehetségesebb magyar strandröplabda páros. A fiatal gyenesdiási röpisek pályafutását mutatjuk be.

A gyenesdiási röpis lányok a strandon U16-os és U17-es magyar bajnokok.
A nemzetkozi Eötvös Kupa aranyérmesei (2014, 2015).
2015-ös felnőtt országos bajnokságon a 9. helyen végeztek.
A lányok nem csak a pályán remekelnek. Nemrég kapták meg Magyarország jó tanulója - jó sportolója címet.Tóth-Lakits Petra

Apukád ismert sportember, egyértelmű volt, hogy te is sportoló leszel?

Soha nem erőltették a szüleim, hogy sportoljak, de ebben nőttem fel. Apukám profi labdarúgó volt, és most is a sportban dolgozik (Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője). Nekem természetes volt, hogy hétvégenként meccsekre járunk. Apa örül, hogy a nővéremmel együtt labdás csapatsportot választottunk. A röplabdával úgy kerültem kapcsolatba, hogy az egyik nyáron a barátnőimmel a strandröpi pályán labdázgattunk, amit látott a gyenesi röplabdacsapat vezetője, és megkérdezte, hogy lenne-e kedvem lejárni edzésekre. Megpróbáltam, és itt ragadtam.

Ha nem sportolnál, akkor......?

Ha nem sportolnék, nem tudnám, hogy milyen jó egy ilyen összetartó közösség tagja lenni, nem tudnám milyen érzés egymásért küzdeni. Nem tudnám, milyen jók a közös meccsek, az utazások, aki nem sportol, nem éli ezt át, az nem tudja miről beszélek.

Röpi mellett milyen sportok jönnek be?

10 évig jazz balettoztam (tavaly hagytam abba). Nagyon szeretem a focit is, néha a suliban én is beállok játszani. Sajnos apát már nem láthattam futballozni, de sokat járunk vele meccsekre. A tv-ben is minden sportot szívesen nézek, lehet ez kézilabda, atlétika, foci.

Ha nem röplabdáznál, akkor milyen sportban találnánk meg téged?

Kipróbáltam már a kosárlabdát, és négy évig kézilabdáztam is, de egyik sem tetszett annyira, mint a röplabda, meg sem fordul a fejemben, hogy mást sportoljak.

Céljaid?

Szeretném a legtöbbet kihozni magamból, remélem ez elég lesz az álmaim valóra váltására, hogy élsportoló lehessek. Arra is kell gondolnom, hogy mi lesz, ha már nem tudok sportolni, mindenképpen egyetemre szeretnék járni, egyelőre a sportpszichológia érdekel.Strandröplabda?

A strandröplabda az egyik kedvencem, nyáron reggeltől estig a pályán vagyunk. A strandröplabdát egyszerűen imádom! Szerencsés helyzetben vagyok, mert itt Gyenesdiáson kiválóak a pályák. Amikor csak az időnk engedi a strandon vagyunk és játszunk.

Ahol tavaly is szép sikereket értetek el a homokban!

Nyár elején még álmodni sem mertem arról, hogy ennyi mindent elérek a szezonban. Júliusban, Zalakaroson elindultunk egy strandröplabda tornán, ahol már harmadik alkalommal sikerült a párommal, Héri Sárával nyernünk. Még ebben a hónapban nálunk rendezték meg az utánpótlás strandröplabda országos bajnokságot. Első napon Sárával az U16-ban indultunk. Nagyon izgultunk, mert a mezőny tele volt válogatott játékosokkal, ennek ellenére veretlenül lettünk elsők. Nagyon jó érzés volt itthon nyerni. Majd augusztus végén Debrecenben megrendezett Eötvös Kupáról hoztuk haza az aranyérmet.

Az idén is remekeltetek! Mi a titkotok?

A játékunkban a legnagyobb előnyünk a köztünk lévő összhang. Látszik, hogy nemcsak a pályán jövünk ki egymással, hanem a civil életben is. Köztünk lévő barátságnak és a hasonló alkatunknak köszönhetjük az eddigi sikereinket. Ide tartozik: az U16-os és az U17-es strandröplabda bajnokság aranyérme, a tavalyi és az idei Eötvös kupán elért első helyezésünk, valamint a 2015-ös felnőtt OB gyenesdiási fordulóján elért 9. helyezésünk. Nem számítottunk erre a helyezésre, de jó játékkal és a hazai pálya előnyeivel sikerült ezt elérnünk. Strandröplabdában szerintem a legfontosabb dolog, hogy fejben stabilak legyünk. Csak ketten vagyunk a pályán, és ha esetleg valamelyikünk nem tud kijönni a hullámvölgyből, akkor sem tud lecserélni az edző, teljesen egymásra vagyunk utalva. Egyedül pedig nem lehet megnyerni egy meccset sem. Reméljük, hogy egy két év múlva már komoly ellenfélként fognak tekinteni ránk a strandröplabda játékosok.

Petra a nyáron Tátrai Niki oldalán a korosztályos nemzetközi MEVZA Kupán lett negyedik.Héri Sára

Mikor indult nálad a teremröplabda?

Első osztályos koromban -lassan 9 éve- kezdtem röplabdázni, de már előtte érdeklődtem a röpi után. A nyaraim nagy részét a nagyszüleimmel a kertben a labda ütögetésével töltöttem. Ezek után az egész családnak nagy örömöt jelentett, mikor megalakult a mostani csapat elődje, a Kinizsi SK, ahol a röplabdás éveim kezdődtek. Az első edzések rendszerint sírással végződtek. A sokkal idősebb csapattársaim, a szüleim és az akkori edzőm maradásra bírtak – mint később kiderült ez nagyon jó döntés volt. Az első komolyabb sikert a tavalyi év hozta, a BBRA válogatottal a Kisalföld Kupán első helyezést értünk el.

Mikor találkoztál a strandröplabdával?

Három éve játszom homokban és közel sem volt szerelem első látásra. Eleinte zavart a pálya és a labda méretének eltérése, a süppedő homok, de 2-3 hét alatt megszoktam. Kialakult egy nagyon jó társaság, akiknek köszönhetően a strandröplabda mára már lételememmé vált. Strandröplabdázni azért szeretek, mert kikapcsol és kedvemre vetődhetek a homokban, de mindenek előtt azért, mert a saját kreativitásomra van bízva a pontok megszerzése.

Petrával már többször állhattál fel a dobogó tetejére!

A győzelem ízét soha sem lehet megunni. Amikor a dobogó tetején állok ugyanazt a felemelő érzést és örömöt élem át, mint első az alkalommal.Mitől vagyunk jó páros?

Leginkább az összeszokottságunkból adódik, mivel rengeteg időt töltünk együtt a gyenesdiási pályán, valamint a röplabdán kívül is nagyon jó barátnők vagyunk, Minden egyes meccs a fejlődésünket szolgálja. Tudatosan készülünk a meccsekre az edzéseken túl a szabadidőnk nagy részét is gyakorlással töltjük, ennek köszönhető az összeszokottságunk és az erőnlétünk. A többi ok az ellenfelek miatt maradjon inkább a mi titkunk. Párosunk kialakulása a véletlennek köszönhető. 2012 nyarán egy strandröplabda táborban raktak össze minket először és rögtön kialakult közöttünk az összhang, ezért elkezdtünk együtt versenyezni.

Terem vagy strand?

Teljesen más érzés teremben játszani, mint a strandon, ezért nem igazán tudok választani, egyszerűen imádom mindkettőt.

Sára korosztályos teremröplabda válogatott.Fotók: Katona Tibor, zaol.hu