A 31 éves táncművésznek, Barát Enikőnek vasárnap jelenik meg az első regénye, Hazugok címmel.

Enikővel nemrég beszélgettünk a könyvről, akkor megkérdeztük tőle, hogy miről is fog szólni a regény?

Miről másról szólhatna „Sztálin” (Barát Enikő edzői pályafutásakor kollégáitól ráaggatott becenév) első könyve, ha nem a táncvilágról?! Nem volt kérdés, hogy ha egyszer sikerül elindulnom az írói pályán azt, egy hozzám nagyon közel álló témával fogom tenni. Számomra rendkívül fontos az élet minden területén a hitelesség. Ezt a pályát is így akartam kezdeni, továbbá 26 évet töltöttem eddig a táncvilágban. Megéltem és láttam mindent, amit egy táncművész csak megélhet. Úgy éreztem, le kell írnom, ki kell írnom magamból. És nem titkolt célom ezzel tükröt mutatni ennek a világnak.


A könyvről itt olvashatsz részletesebben.


Vasárnap lesz a könyvbemutató. Izgulsz?

Természetesen izgulok. Két hónapig volt előjegyezhető és hetek óta a 3. helyen van a Bookline előjegyzési sikerlistán. Ez azt jelenti, hogy az emberek várják. Előrendelték, mert kíváncsiak, érdekli őket. Én pedig nagyon várom, hogy végre elolvashassák.

Ez olyan, mint az első gyermek születése? Voltál már a kezedben a könyv?

Igen, olyasmi. Ez nekem ráadásul szerelemgyerek. Sokan azt hiszik amúgy, hogy nekem van otthon a polcon már belőle. De nincsen, és még csak nem is láttam. Múlt héten került nyomdába és ezen a héten készül el. Így minden valószínűség szerint én magam is csak a bemutató napján fogom először a kezembe.

Eddig előjegyezhető volt a könyv. Vasárnaptól hogyan lehet pontosan hozzájutni a regényhez?

Legelsőként természetesen a vasárnapi könyvbemutatón lehet hozzájutni. A budapesti Álomgyár könyvesboltban (Blaha Lujza tér) rendezik meg 16 órától és itt személyesen lehet megvásárolni. Akik előjegyezték, azok kapnak majd e-mail értesítést, hogy a könyv raktárra került, és egy megerősítő rendelést követően már el is indul hozzájuk a regény postán. Természetesen jövő héten az online felületeken keresztül ugyanúgy lehet rendelni, mint bármely más könyvet. Ezek után pedig bekerül a könyvesboltok polcaira is a regény, tehát ha valaki betér valamelyikbe, megvásárolhatja.

Vasárnap megjelenik, az emberek megkapják, elolvassák, megveszik és jönnek a reakciók, mire számítasz.....?

Vegyes érzelmekre. (mosolyog) Úgy gondolom, nincs könyv, ami mindenkinek tetszene. Biztosan lesz, aki imádni fogja és biztosan lesz olyan is, aki nem annyira. Én minden alkalommal elmondom, hogy ez egy regény, mégis sokszor olyan leveleket és megkereséseket kapok, mintha dokumentumkönyvet írtam volna a táncvilágról. Szó sincs ilyesmiről. Szórakoztató irodalom műfajban írok, a nevében is benne van. A táncvilágban vannak kegyetlen dolgok, én ezt olyan köntösben akartam tálalni, ami egy könyvimádónak is emészthető mindamellett, hogy rámutat olyan dolgokra, amelyeken talán változtatni kellene. Egy igaz történet ihlette regény pedig mindenképpen lehet tanulság. Természetesen bízom benne, hogy ugyanolyan sikeres lesz megjelenés után is, mint előtte.


Enikő sikeres tánc pályafutásáról itt olvashatsz bővebben a honlapunkon.