Kijut a szépségversenyünk döntőjébe? Melani? Niki?

Online szépségversenyünk az elődöntőhöz érkezett. Az elődöntő első párosát mutatjuk be. Napokban az online 9 tagú zsűrink eldönti, hogy Melani vagy Niki jusson a döntőbe. Az a lány kerül a fináléba, aki legalább 5 voksot begyűjt a zsűritől.


Sportportre.com Arca, infó, lányok, zsűri

Negyeddöntő


1. Elődöntő
18 éves pécsi Véber Melani
18 éves mogyoródi Rácz Nikolett


A lányoknak a szavazás előtt küldtünk pár kérdést.

Véber Melani: 18 éves pécsi lány, aki a hely művészeti iskolában tanul moderntánc szakon. Most érettségizik, ősztől marad ötödéven, illetve Pesten Fodor Zoltánnál lesz ösztöndíjas.

A művészetin mennyire más az oktatás, mint más középiskolában? Egy átlagos tini reggel nyolcra bemegy a suliban kettőkor kijön, és az egész délutánja szabad – tanulhat, szórakozhat, sportolhat……. Nálatok, hogy telt egy nap, mennyi volt a tánc, mennyi szabadidőtök volt?

A művészeti az nem egy mindennapi iskola. Különleges minden szempontból. Dupla balettórával kezdődik minden reggelem. 7:20 körül megyek be, átöltözök, megcsinálom a hajamat, bemelegítek és átnézem a gyakorlatokat. Utána jönnek a közismereti óráim, amik körülbelül délután egyig max kettőig vannak. Utána változó, hogy mennyi szünetünk van ebédelni meg picit pihenni. Majd délutántól estig ismét táncórák, illetve próbák vannak. De mivel idén érettségizek, így ebben az évben szerencsére a tanáraink átérezték ezt és nem tartották végig az órákat, hogy este még tudjunk tanulni. De az első 3 évben délutántól estig voltak az óráim, sokszor utána még gyakoroltunk, átnéztünk dolgokat. Nyolc körül értem haza. Utána elvileg még tanulni kellett volna. Sokszor egyszerűen semmi erőm nem volt, csak lefürdeni és aludni. Szóval teljesen más egy táncosnak a napja, mint egy ,,átlag" diáknak. Míg ők azon hisztiznek, hogy ,,Jézus ma hosszú napom van és délután háromig-négyig bent vagyok", én őrültem, ha néha valami csoda folytán elmaradt egy órám és a rövid napomon ötkor végeztem. Amikor vizsga van vagy valamire készülünk, akkor a hétvége sem szabad. Szóval nagyon nincs másra időnk. De megéri. Nagyon szeretek a művészetibe járni.

Ez egy mozgalmas, sikeres négy év volt?

Sok minden történt velem ebben a 4 évben -sok pozitív és sok negatív-, amikből nagyon sokat tudtam tanulni és fejlődni. Azt nem mondanám, hogy felnőttem mindenhez hiszen én egy örökgyerek maradok, de sok új dolgot tanultam és tisztábban látok dolgokat. Nagyon sok szakmabelit ismertem meg. Versenyeken, koncertvizsgán, gálákon, fontosabb eseményeken léphettem fel társaimmal. Nemrég Budapesten rendeztek egy táncversenyt, szerencsére az iskola hozta a formáját és elég sok díjat hozhattunk haza. Viszont nagyon sok munka és küzdelem vár még rám, de tárt karokkal várom.

És itt nem értek véget a pécsi évek, hiszen maradsz ötödéven, illetve Pesten Fodor Zoltánnál leszel ösztöndíjas. Miért döntöttél a maradás mellett, illetve Fodor Zoltánnál, hogy kerültél képbe?

Mert nem hiába csináltam meg ezt a négy évet, nem a semmibe tepertem, szeretnék róla egy papírt (képesítőt), hogy igen én ezt megcsináltam. Szeretném magát a tudatot, hogy igen végigcsináltam. Illetve szeretnék koncertvizsgámon részt venni. Úgy jöttem képbe, hogy a Fodor Zoltán eljött hozzánk kurzust tartani. Tudtuk, hogy táncosokat keres. Nagyon jó és iszonyatosan tanulságos volt az az egy hét. Sokat tanultunk tőle. Sajnos utolsó nap nem tudtam részt venni az órán, de másnap a balettmesterem mondta, hogy sajnálja, hogy nem voltam, mert tetszett a Zoltánnak a munkám. Később az egyik balettórára bejött a tagozatvezetőnk és kihívott 4 embert köztük engem is. Akkor közölte, hogy Zoltán kiválasztott. Igazából a mai napig nem hiszem el, hiszen ez nem egy mindennapi lehetőség.

Fotók
Melanival készült előző interjúnk.

Véber Melani: csak a tánc, a zene és én


------------------------------------------------------


Rácz Nikolett: 18 éves mogyoródi lány Németországban él, kenuzik (előtte atletizált, illetve énekelt az Opera gyermekkórusában ), és 4-szeres sárkányhajó világbajnok.

Az első beszélgetésünk során mondtad, hogy Németországban élsz, tanulsz, kenuzol, akkor megemlítetted, hogy tavasszal érettségizni hazajössz. Hogy sikerültek a vizsgák?

Igen, másfél éve költöztem Németországba a családommal, ők jelenleg is kint élnek, én az érettségi miatt 2 hónapja itthon vagyok. Összességében eddig jól sikerült az érettségi, a matek sajnos nem az erősségem, ez most is egy kicsit megmutatkozott. Természetesen azzal sincs semmi komolyabb probléma, csak szerettem volna, ha jobban sikerül. Minden mással elégedett vagyok.

Kint általában egyedül edzel, szülői segítséggel. Itthon, hogy sikerült megoldani az edzéseket?

Mikor hazajöttem az első dolgom volt edzőt és egyesületet keresni. Meg is találtam az MTK-t, ahol nagyon kedvesen fogadtak és már le is igazoltak. Annyiból sokkal jobb ez, mint Németországban, hogy most minden nap van vezetett edzésem, keveset kell egyedül edzenem. Azzal sem volt semmi problémám, de ez azért így sokkal hatékonyabb, érzem, hogy többet tudok kihozni magamból és már az elmúlt két hónap alatt is rengeteget fejlődtem.

Milyen külső/belső adottságok kellenek ahhoz, hogy valakiből jó kenus legyen?

Igazából a kenuhoz külsőleg semmi különleges adottság nem kell szerintem, kicsi-nagy egyaránt hatékonyan tud evezni. Nagyon fontos a technika, azt kell jól elsajátítani és onnantól kezdve ugyanazok a tulajdonságok kellenek, mint a legtöbb sportágban: kitartás, állóképesség, alázat és főként a sportág szeretete.

Úgy zártuk az első beszélgetést, hogy célod a felnőtt válogatottság és az olimpia. Jövőre olimpiát rendeznek. Tokió egyre közelebb van, vagy a te olimpiád majd 2024-ben jön el?

A 2020-as sajnos semmiképp sem reális, de 2024-ig még sok víz lefolyik a Dunán. Edzek, aztán majd meglátjuk mire lesz elég.

FotókNikivel készült előző interjúnk.

Rácz Nikolett: célom a válogatott szint, onnan már a határ a csillagos ég