Véber Melani: 18 éves pécsi lány a hely művészeti iskolában tanul moderntánc szakon. Most érettségizik, ősztől marad ötödéven, illetve Pesten Fodor Zoltánnál lesz ösztöndíjas.

Sportportre.com Arca online szépségségverseny döntőjéhez érkezett. 15 lányból ketten maradtak állva -Véber Melani és Szlovák Enikő -, közülük kerül ki a versenyünk győztese.Az első döntős lány Véber Melani. A 18 éves pécsi lány a hely művészeti iskolában tanul moderntánc szakon. Most érettségizik, ősztől marad ötödéven, illetve Pesten Fodor Zoltánnál lesz ösztöndíjas.

Melanival még januárban beszélgettünk először.

Mikor és hol kezdtél el táncolni?

Óvodáskorom óta táncos szeretnék lenni. Kiscsoportos lehettem, amikor egy aerobic-tornaórán felfigyeltek rám és elkezdtek terelni a tánc felé. Nagyon sok táncos mesét néztem, és mindig próbáltam utánozni a balerinákat. Igazából már ott tudtam, hogy nekem mivel kell foglalkoznom és szerencsére ebbe támogattak is.Mit jelent neked a tánc?

Maga a tánc számomra az egy másik világ. Ott saját magamat tudom adni, ami valójában én vagyok. Kiteljesedek és olyankor kizárok mindent, csak a tánc, a zene és én. Amikor az ember a színpadon lehet és azt csinálhatja, amit szeret, az csodálatos. Nagyon jó érzés másokkal mozogni, érezni azt, amit a másik is. És amikor egy darabot teszünk össze, maga a folyamat az leírhatatlan.

Pécsi művészeti suliban tanulsz. Az idén fogsz érettségizni. Nehéz évek vannak mögötted?

Nekem az első évem nagyon nehezen kezdődött. Lelkileg nem voltam akkoriban a toppon. Meg kellett mutatni azt, hogy mit tudok, milyen messzire vagyok képes elmenni a céljaim eléréséhez. Az is fontos volt, hogy növeljem folyamatosan a teljesítményemet, hogy tudjak új dolgokat mutatni. Szerintem ebbe a szakmába semmi nem könnyű, mindenért keményen kell dolgozni! Rengeteg lemondással jár, hisz nagyon sok energiát és időt vesz el. Nehéz, hogy sokszor nem lehet magánéleted, mert épp próbáról próbára jársz. Vannak hullámvölgyek, de ez mindig átmeneti. Voltam sokszor padlón, de felkell állni és csinálni! Ennek ellenére nem még soha nem gondolkoztam el azon, hogy abbahagyom, hisz akkor minek a sok szenvedés és a küzdelem?!

Hetente mennyit napot töltesz el tánccal?

A hét mindennapján táncolok.

Milyen stílusok, műfajok állnak hozzád?

Nagyon szeretek új dolgokat kipróbálni, nyitott vagyok mindenre. De inkább a modern, kortárs, hip hop stílust művelem Szeretek szerepeket is táncolni. Szóval jöhet bármi. De ha nagyon kéne választanom, akkor inkább a drámai stílust tudom könnyebben eltáncolni.Versenyeken is szoktál indulni?

Amikor régen jártam rendszeresen, akkor volt egy szólóm, amit nagyon imádtam, mert nagyon én voltam az összes bajomat érzelmemet bele tudtam vinni. Nagyon-nagyon szerettem, és vele mentem minden versenyre, országos fesztiválokra, vele hoztam el minden díjat. Kaptam legjobb előadói címet és sok arany minősítést. Indultunk trióval is, azok arany, illetve ezüst minősítést kaptak.

Milyen gyakran látogatsz el a pácsi színházba előadásokat nézni? Van kedvenc?

Amikor az időm engedi. De van egy hét, amikor tánctalálkozó van, ilyenkor szerencsére lehetőségem egy egész hétig színházba járni. Úgy kedvencem sajnos nincs, mert mindig látok valami újat, mindig más lesz egy ideig. Sok darabot kedvelek van a szegedi- illetve a pécsi balettól, de szeretem Frenák Pál darabjait is. Szóval sok van

17 évesen olyan táncos vagy, mint amilyennek elképzelted magadat? Elégedett vagy?

Elégedett? Hát nem mondanám, hogy az, de dolgozok rajta! Mindig van hová fejlődni, egy táncos soha nem lehet szerintem kész, mindig van mit finomítani. Nem mondom, hogy nem volt részem csodálatos pillanatokba a színpadon, hogy nem dolgozhattam nagy táncosokkal, mert igen. Csak az az elégedettség amire én vágyok az majd később fog mutatkozni.Mire vágysz táncosként, civilként??

Táncosként az. hogy szeressem azt, amit csinálok, szeressenek velem dolgozni és minél több tudást magamévá tudhassak. Az egyéniségemet megmutatni az embereknek. Tudjak újat mutatni. Elismerjenek, mint profi táncos. Civilként nagyon, de nagyon sok helyre elszeretnék jutni. Boldog ember akarok lenni. Szeretnék segíteni az embereken. Nagyon felszínesen ennyi! Jaj, a családomat mindig magam mellett szeretném tudni.


Majd a szépségversenyünk elődöntője előtt (és után) küldtünk neki pár kérdést.


A művészetin mennyire más az oktatás, mint más középiskolában? Egy átlagos tini reggel nyolcra bemegy a suliban kettőkor kijön, és az egész délutánja szabad – tanulhat, szórakozhat, sportolhat……. Nálatok, hogy telt egy nap, mennyi volt a tánc, mennyi szabadidőtök volt?

A művészeti az nem egy mindennapi iskola. Különleges minden szempontból. Dupla balettórával kezdődik minden reggelem. 7:20 körül megyek be, átöltözök, megcsinálom a hajamat, bemelegítek és átnézem a gyakorlatokat. Utána jönnek a közismereti óráim, amik körülbelül délután egyig max kettőig vannak. Utána változó, hogy mennyi szünetünk van ebédelni meg picit pihenni. Majd délutántól estig ismét táncórák, illetve próbák vannak. De mivel idén érettségizek, így ebben az évben szerencsére a tanáraink átérezték ezt és nem tartották végig az órákat, hogy este még tudjunk tanulni. De az első 3 évben délutántól estig voltak az óráim, sokszor utána még gyakoroltunk, átnéztünk dolgokat. Nyolc körül értem haza. Utána elvileg még tanulni kellett volna. Sokszor egyszerűen semmi erőm nem volt, csak lefürdeni és aludni. Szóval teljesen más egy táncosnak a napja, mint egy ,,átlag" diáknak. Míg ők azon hisztiznek, hogy ,,Jézus ma hosszú napom van és délután háromig-négyig bent vagyok", én őrültem, ha néha valami csoda folytán elmaradt egy órám és a rövid napomon ötkor végeztem. Amikor vizsga van vagy valamire készülünk, akkor a hétvége sem szabad. Szóval nagyon nincs másra időnk. De megéri. Nagyon szeretek a művészetibe járni.Ez egy mozgalmas, sikeres négy év volt?

Sok minden történt velem ebben a 4 évben -sok pozitív és sok negatív-, amikből nagyon sokat tudtam tanulni és fejlődni. Azt nem mondanám, hogy felnőttem mindenhez hiszen én egy örökgyerek maradok, de sok új dolgot tanultam és tisztábban látok dolgokat. Nagyon sok szakmabelit ismertem meg. Versenyeken, koncertvizsgán, gálákon, fontosabb eseményeken léphettem fel társaimmal. Nemrég Budapesten rendeztek egy táncversenyt, szerencsére az iskola hozta a formáját és elég sok díjat hozhattunk haza. Viszont nagyon sok munka és küzdelem vár még rám, de tárt karokkal várom.

És itt nem értek véget a pécsi évek, hiszen maradsz ötödéven, illetve Pesten Fodor Zoltánnál leszel ösztöndíjas. Miért döntöttél a maradás mellett, illetve Fodor Zoltánnál, hogy kerültél képbe?

Mert nem hiába csináltam meg ezt a négy évet, nem a semmibe tepertem, szeretnék róla egy papírt (képesítőt), hogy igen én ezt megcsináltam. Szeretném magát a tudatot, hogy igen végigcsináltam. Illetve szeretnék koncertvizsgámon részt venni. Úgy jöttem képbe, hogy a Fodor Zoltán eljött hozzánk kurzust tartani. Tudtuk, hogy táncosokat keres. Nagyon jó és iszonyatosan tanulságos volt az az egy hét. Sokat tanultunk tőle. Sajnos utolsó nap nem tudtam részt venni az órán, de másnap a balettmesterem mondta, hogy sajnálja, hogy nem voltam, mert tetszett a Zoltánnak a munkám. Később az egyik balettórára bejött a tagozatvezetőnk és kihívott 4 embert köztük engem is. Akkor közölte, hogy Zoltán kiválasztott. Igazából a mai napig nem hiszem el, hiszen ez nem egy mindennapi lehetőség.


Sok lány a strandon sem mer, szeret levetkőzni bikinire. Neked ezzel nincs gondod. Ilyen téren sose voltál szégyenlős lány?

Régen iszonyat módon nem mertem levetkőzni, ha a megszokottnál egy picit is több látszódott. Szerencsére ahogy idősebb lettem ezt kinőttem és már semmi bajom nincs ezzel. Nagyon szeretek olyan rucikba, bikinikbe, vagy bármi olyasmibe lenni, amiben látszik a testem. Nem azért, mert beképzelt vagyok, hanem mert ha úgy érzem, hogy szép és formás, akkor miért ne tegyem ki, miért ne mutassam meg. Amúgy magamnak akarok tetszeni és nem másnak. Sokat tettem azért, hogy megfeleljek magamnak.
Döntős vagy! Sok szép lány esett ki a versenyből, legrosszabb esetben is második leszel, elégedett vagy, vagy...?

Persze, hogy elégedett vagyok. Bevallom nem gondoltam volna, mikor kaptam az üzeneteket, hogy erre meg erre válaszoljak és küldjek képeket, hogy ebből bármi is lesz. Nagyon meglepődtem az eredményeken. Nyilván maximalista vagyok és nem a második helyre pályázok. De nyilván örülni fogok bármi is legyen majd az eredmény, és köszönöm a lehetőséget, illetve ennek is az élményét.


Melani döntős ellenfele, Szlovák Enikő.

Sportportre Arca döntősei: Szlovák Enikő


Lányokra júniusban vár majd egy fotózás. A képek elkészülte után eredményt hirdetünk.