Történelmi siker: Gyenesdiás serdülő lány röpisei az ország hat legjobb csapata között.

A Zala megyei Gyenesdiáson a szervezet röplabda oktatás 2008-ban a helyi KINIZSI SK. berkein belül működő szakosztályban kezdődött el. A kezdeti nehézségek után, a szakosztály csapatai egyre jobb eredményt értek el a különböző röplabdaversenyeken. A biztatóan javuló eredményesség alapot adott arra, hogy merészebb célok kerüljenek meghatározásra. A vezetése elfogadta azt a célkitűzést, hogy olyan térségi egyesületté, bázissá váljon a szakosztály, ahol minden röplabdázni akaró gyerek, fiatal, de idősebb is megtalálja a helyét.

2012–ben átalakításra került a szakosztály. A KINIZSI SK–ból kiválva, önálló egyesületként alakult meg a Nyugat – Balatoni Regionális Sportcentrum Egyesület, megtartva mindkét terem, – és a strandröplabda szakosztályt. A Sportcentrum Egyesület megalakításával, a már több éve eredményesen működő szakosztályok tapasztalatait, eredményeit felhasználva, az eddigi működési területet még jobban kiszélesítve, a térség, a régió bázisa jött létre. 


Elsődlegesen az utánpótlás nevelésre helyeztük a fő hangsúlyt. A lehető legkorábbi időpontban, a legfiatalabbakkal, a 8 – 10 éves gyermekekkel kezdjük el az oktatást, felmenő rendszerben, azzal a céllal, hogy a tehetséges gyerekek fejlődése folyamatos, töretlen legyen, minél magasabb szintre kerüljenek, minél magasabb osztályban, bajnokságban szerepeljenek. (Forrás az egyesület honlapja)Az idei OSB küzdelmeit a fiatal gyenesi lányok sikeresen vették, bejutottak az ország 6 legjobb csapata közé, ami egyben a teremben az eddigi legnagyobb sikerük.

Az alapszakaszban a Veszprémet, Győrt, Szombathely utasították maguk mögé, majd a középszakaszban a Kecskemétet, az Érdet, a Kaposvárt és a Gödöllőt. A lányok veretlenül jutottak az elődöntőbe. Az elődöntő első fordulójában Kalocsát verték 3-0-ra, a két patinás csapattól az Újpesttől, illetve az MTK-tól pedig minimális vereséget szenvedtek, mindkétszer 3-2-re kaptak ki. A második forduló Keszthelyen (azaz hazai környezetben) került lebonyolításra. Ahol a Kalocsa mellett az MTK (!!!!!) is 3-0-ra verték, az UTE ellen hiába vezettek 2-0-ra, hiába volt a harmadik szettben meccslabdájuk a fővárosiak megfordították a mérkőzést. Így a Balaton-parti lányok az UTE mögött a második és egyben döntőt érő második helyen végeztek.

Döntő május 14-16 között kerül megrendezésre Keszthelyen. A hatos döntő csoportmérkőzései során a Gyenesdiás az Egerrel és (újra) az Újpesttel találkozik. A másik csoportban a Békéscsaba, a Vasas és a Nyíregyháza méri össze az erejét.Tóth-Lakits Petra, a csapat korosztályos válogatottja, korosztályos strandröplabda magyar bajnok: Nagyon bíztunk benne, hogy ebben az évben a három év kemény munkája beérik. Rengeteget dolgoztunk edzőinkkel, Fehér Tiborral, Lakics Bencével és Csíkós Józseffel. Felkészülési tornákon vettünk részt és az iskolai szünetekben is napi két edzéssel készültünk az elődöntőre. Itt sajnos az Újpesttől mindkétszer 3:2-re kikaptunk, ezért "csak" a második helyezést tudtuk megszerezni, de ennek is nagyon örültünk. Reméltük, hogy ilyen fiatal csapatként is fel tudunk nőni a nagynevű klubokhoz. Az elődöntő második fordulója nagy élmény volt számunkra, hiszen hazai pályán játszhattunk és a hazai szurkolótábor nagyon sok erőt adott nekünk. A döntő is Keszthelyen lesz, és jó lenne, ha megint nagyon sokan eljönnének biztatni minket! Nagyon nehéz feladat vár ránk majd, hiszen több olyan együttes is van, akit még egyáltalán nem láttunk játszani, de minden egyes mérkőzésen úgy fogunk pályára lépni, hogy győzni akarunk! A felkészülésünket még segíti egy grazi torna, ahova szerdán indulunk.