Szick Petra Dórával, a 23 éves modellel, a többszörös szépségkirálynővel beszélgettünk.

Kislányoként is modell, szépségkirálynő szerettél volna lenni, vagy akkoriban még más dolgok érdekeltek? Hogy és miként lépett be az életedbe a szépségversenyek?

Szerintem nincs olyan kislány, aki ne szeretett volna állatorvos lenni. Én is ezzel indítottam a sort. Ahogy idősödtem és változtam, az elképzeléseim is megváltoztak. Olyan 10 éves lehettem mikor megjelent a Neveletlen hercegnő film. Ott volt egy fordulópont az életemben. Annyira megérintett a történet, hogy akkor azt kívántam: bárcsak hercegnő lehetnék. Persze akkor még nem tudtam, hogy létezik olyan, hogy szépségverseny, ahol tényleg lehet valakiből ‘igazi’ királynő. 12 éves lehettem mikor eldöntöttem, hogy modell szeretnék lenni, hisz milyen király dolog, ha valaki a szépségével keresi a betevőre a pénzt. A családom mindig támogatott, így akkor sem volt másképp. Beírattak egy modell suliba. Később, középsuliban mikor már elkezdtem komolyodni, akkor kitaláltam, hogy divattervező vagy stylist leszek. Olyan suliba is felvételiztem, Jelky András Ruhaipari Szakközépiskolában jártam, és divattervező/ textilrajzoló szakon tanultam. Miután elvégeztem az iskolát rájöttem, hogy lehet nem ez lesz az én utam. Középiskola után az IBS főiskolán kezdtem meg a tanulmányaimat.18 voltam mikor életembe először harcba szálltam a koronáért. Igazából -ahogy előbb említettem- hercegnő mindig szerettem volna lenni, de olyan csinosnak, hogy szépségversenyen induljak nem tartottam magam. Egy felkérésre vágtam bele az első két versenyembe, de nagy reményt nem fűztem hozzá. Bár az első versenyen bekerültem a Top 12 lány közé és különdíjas lettem. 19 évesen, az első versenyen után egy évvel kaptam egy lehetőséget, hogy én képviselhetem hazánkat külföldön egy világversenyen. Éltem a lehetőséggel. Kiutaztam, nyertem. Mikor láttam, hogy a zsűri szépnek tart és elkezdtem sikereket elérni, ekkor a magabiztosságom is megnőtt, és elkezdtem versenyekre jelentkezni.
Pár eredményem:
Miss Teen Grand Sea Universe 2016 világverseny első hely, és a TOP Modell kategória különdíj,
Miss Robinson 2018 első hely,
8.Magyar világtalálkozó szépe 2.udvarhölgy¸
Miss Summer World különdíj.Több mint 10 éve modellkedsz, eddig milyen munkák találtak meg?

Igen. 12 éves korom óta modellkedek, most 23 éves vagyok, így nagyon sok munkám volt már. Sok divatbemutatón vettem már részt, sok fotózásom volt, több reklámban, filmben, sorozatban és videoklipben is szerepeltem. Nagyon sok munkám volt, amikre büszke vagyok. Mindegyik munkám más volt, és épp ezért voltak izgalmasok. Mindig új megpróbáltatások elé állítottak, ahol mindig új arcomat mutathattam meg.

Akár fényképezőgép előtt, akár színpadon soha nem volt benned félsz, gátlások?

Mindig voltak bennem félelmek, és a mai napig is vannak. Nem vagyok magammal soha megelégedve és igyekszem leküzdeni a gátlásaimat.

Sok lány szeretne modellkedni, de sokan kihangsúlyozzák, hogy se bikinire, se fehérneműre nem vetkőzőm le. Neked is voltak hasonló gondjaid?

Szerencsére nekem sose volt vele nagyobb gondom. Mindenki másként áll a dolgokhoz. Szerintem minden csak nézőpont kérdése. Én mindig úgy gondoltam, hogy a strandon is fürdőruhában vagyunk, és ott is fotózkodunk, akkor miben különbözne, ha egy profi fotós készíti a képeket? Semmiben! A fehérnemű pedig olyan, mint a fürdőruha számomra.

Meddig vetkőzől le a gép előtt? Aktokat, félaktokat vállalsz, vagy a későbbiekben vállalnál?

Aktot, művészi aktot és félaktot sem vállalok, és nem is fogok soha. Gyermekekkel dolgozók, így húznom kell egy határt.


Jól nézel ki. Az alakodért sokat kell tenned, étkezés, mozgás, sport?

Nagyon szerencsés is vagyok, mert jó genetikával rendelkezem. Most lehet sokan fognak nem kedvelni, de én szinte semmit sem tettem az alakomért. Igaz, kiskorom óta sportoltam valami. 12 évet táncoltam, teniszeztem, lovagoltam, aerobikoztam, de a sok munka miatt már vagy 2 éve nem sportolok, és még mindig vékony vagyok. Az étkezésemre sem figyelek igazából. Ehetek bármit, nem látszódik rajtam úgy igazán, ha meg igen, akkor nagyon gyorsan le is megy. Igaz, vegetáriánus vagyok amióta az eszemet tudom.

Sokan előítélettel vannak a modellek felé, hogy ezek üresfejű műcsajok, akik csak magamutogatásból élnek.

Lehet csúnya dolog, de részben egyet értek ezekkel az emberekkel. Vannak olyan lányok, akik inkább a szépségükkel nyerik meg a közönséget, mintsem az eszükkel. Én is találkoztam már ilyennel. De nagyon sok olyan fantasztikus, csinos és intelligens modell van, akik eszméletlenül okosak. Ismertem doktort, de még ügyvédet is, akik nemzetközi szinten modellkedtek. Személy szerint nem gondolom azt, hogy az ész és a szépség nem fér meg egymással.

Sokan azt hiszik ez egy könnyű szakma, hisz csak a fotós előtt kell illegni-billegni kell. Miközben a valóság?

Nem egy könnyű szakma, csak annak látszik. Mindig tökéletesnek kell lenni a kamera előtt. A pózok se mindig egyszerűek. Sose látszódhat rajtad, ha valami nem oké. A képeken mindig toppon kell lenni. Kicsit olyan, mint a színészet. Akkor jó egy kép, ha átjönnek rajta az érzések.Ma a modellkedés mellett mivel foglalkozol?

Modell suliban tanítok, fiatalokat mentorálok, médiában dolgozom, tévében háttérmunkás vagyok és kacsingatok a színészi pályával is.

Folytatjuk.

Fotók: Szick Petra Dóra

Kövess minket