Mastroweld Tamás, a 37 éves hódmezővásárhelyi hobbifotós nagyon szép és különleges képeket készít.Mit lehet tudnunk az első lépésekről, az első kattintásokról?

A fotózás iránti érdeklődésem régre nyúlik vissza, de komolyabban 2012-től foglalkozom vele. Természet és makrofotózással kezdtem, később sporttal folytattam, elsősorban lovas és fitnesz témában. Egy akkor operatőrnek tanuló barátomtól (Mitlasóczki Gergő) tanultam meg az alapokat. 2012-ben egy mára nagy elismerésnek örvendő sminkes ismerősöm, Asztalos Krisztina (esztétika make up) kérdezte meg, hogy lenne-e kedvem a munkáit lefotózni, ekkor indultam el a modellfotó és portré irányába.

Vannak sport és természetfotóid, és nem maradhatnak el a lányok sem. Ez három különböző világ!

Mivel a természet felülmúlhatatlan szépségű ezért ott nem is kérdés az inspiráció. A lovas képek készítése feleségem lovas szenvedélyéből adódott, abban a gyors mozdulatok megörökítése, és a lovak által felvert poros környezet, lemenő nap fényében történő megörökítése vonzott. A fitnesz fotózás már inkább átmenet volt a sport és a modellfotó között.
Ha holnap azt mondanák, hogy a fenti három téma közül a jövőben már csak egyhez nyúlj hozzá, melyik lenne az?

Talán a modellfotózást választanám, azon belül is a különlegesebb „művészi jellegűnek” mondható fotók készítését. Mivel általános modellfotókat már nem igazán készítek, ezért mindegyik általunk készített projekt egy külön történet, mely sok előkészületet és csapatmunkát igényel. A fotók elkészítésén túl kellemes élményekkel is gazdagabbak leszünk. A fotózás mellett a videózás ( vágás) hasonló mértékben érdekel, ezért ezekről az eseményekről werk videókat is szoktunk készíteni, melyeket jó visszanézni és lendületet adnak a következő téma elkészítéséhez.A lányokról nagyon szép és egyben különleges képeket is készítesz, hogy és honnan jönnek ezek a koncepciók?

Az általam készített képek egy részéről nagyképűség lenne azt mondani, hogy teljes mértékben saját ötletet dolgoznak fel, vannak köztük a nemzetközi fotós körökben ismert témák is, melyeket mindenki a maga nézőpontjából megközelítve készít el, ezért a kész képek mindig különbözőek. Természetesen sok teljes mértékben saját témájú fotó is készült, melyek részben a helyi sajátosságokból, részben a modellekhez illő ötletekből adódnak.

A legtöbb fotós az ismerős lányokat kéri meg elsőként, hogy álljanak neki modellt, te is így kezdet? Ma könnyű vagy nehéz lányokat találni egy-egy fotózáshoz, szexisebb sorozatokhoz?

Eleinte a sminkes fotózások által alakultak ki a kapcsolataim a lányokkal. Olyan modellt, aki a fotókon keresztül valóban tud érzelmeket közvetíteni nehéz találni. Kapcsolatot kialakítani abban az esetben nem nehéz, ha látják, hogy bízhatnak a fotósban. A közös ismerősök sokat számítanak, az én esetemben az is növeli a lányok bizalmát, hogy időnként ismert személyeket is szoktam fotózni. Szexis témához már nehezebb nem hivatásos modellt találni, mert az emberek sokszor megítélik azokat a lányokat, akik pl. fehérneműben vagy valamilyen kitakart pózban is vállalnak fotózást, miközben egy strandon is megmutatnak annyit magukból. A magam nevében szólva a fotós az „öltözés” pillanatában sem lát többet a modellből, mint amennyi a kész képen látható.Mai világban sajnos minden a pénzről szól, neked a fotózás másról!

Én kizárólag hobbiból fotózom, semmilyen fizetős felkérést nem vállalok el, csak olyant, amiben én is látok fantáziát. Rendezvényfotózást pedig egyáltalán nem vállalok. Ha anyagi megfontolásból vagy versengésből csinálnám, akkor az egész a lényegét vesztené el. A már említett élmények és a jóleső elismerések megszerzése a célom.