Én hiszek a tekintet és az apró mozdulatok erejében. A 27 éves budapesti fényképésszel, Ágoston Flórával beszélgettünk.

Mikor találkoztál a fényképezőgéppel, mikor kezdtél el képeket készíteni?

Nálunk a családban fontos volt megörökíteni mindent, én ebben nőttem fel. Egész kicsi korom óta már a kezemben volt a kamera, és szabadon játszhattam vele. A szüleim sok életlen, értelmetlen kompozíciójú képet őriznek, amik készítése közben nagyon művésznek éreztem magam, maradjunk ennyiben. Mindig embereket fotóztam, sosem volt természet, vagy mondjuk épület fotós korszakom. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor fotóztam olyan témát, amin nem volt személy. Engem nem tesz boldoggá megörökíteni magában egy naplementét. Modell nélkül számomra nincs kép.

2012-ben lett először tükörreflexes fényképezőgépem. Hatalmas előrelépés volt azokhoz képest, amikkel előtte fotóztam. Amikor megláttam milyen képet tudok vele készíteni, vérszemet kaptam a látványos minőségi ugrástól, és eldöntöttem, hogy szeretnék ezzel foglalkozni, ezt az egészet szeretném normálisan megtanulni. Elvégeztem egy fotós képzést, sok szakmabelit volt lehetőségem megismerni, kipróbáltam magam a fotózás jópár területén, rengeteg tapasztalatot szereztem. Elég egyértelmű lett hamar, hogy nem nekem való az esküvő fotózás, sőt a baba vagy a család fényképezés sem. Ezek után most azt csinálom, amit a leginkább szeretek: modelleket fotózom és retusálok.

Tüzes lány vagy és ez a tűz átjön a képeiden is.

Köszönöm szépen. Igen, szeretem a szenvedélyes tekinteteket a képeimen. A tűz nagyon fontos. Egy portré szerintem akkor jó, ha érzelmeket tud generálni. Akkor működik igazán, ha újra és újra meg akarom nézni, hogy gyönyörködjek benne. Ezt az érzést szeretném azoknak átadni, akik megnézik a fotóimat. Szeretem a szép arcokat, és azokat a leghatásosabb szögből, vagy témában megörökíteni. Sokat önmegvalósítok, és alkotok. Vannak állandó modelljeim, akikkel sok elképzelésem valósítom meg, az egyszerűbb koncepcióktól az egészen extrákig. Nem áll tőlem távol a beauty és a fashion fotó sem. Fotóztam már aktot. Van amelyikre kifejezetten büszke is vagyok, és sok pozitív visszajelzést kaptam, de többnyire nem érzem szükségét az aktnak. Szerintem egy portré is tud kellőképpen erotikus, vágykeltő és zavarba ejtő lenni. Én hiszek a tekintet és az apró mozdulatok erejében.
Szeretsz fotózni, de azt is szereted, ha téged fotóznak?

Sokáig önbizalom hiánnyal küzdöttem, mert nem vagyok egy törékeny alkat, ezért kerültem a kamera másik oldalát. Ma már szeretem a vonalaimat, és bátran vállalom, hogy én ilyen vagyok. Az évek során megtanultam pózolni, és azt, hogy mi áll jól nekem. Már nem jövök annyira zavarba, és készül rólam olyan kép is, amire büszke vagyok.

Milyen céljaid terveid vannak a fotózás területén- pályázatok, kiállítás….? Természetesen mindig vannak tervek, nekem is fontos megjelenni, (volt is lesz is erre precedens) és megmutatni a világnak, hogy mit tudok. Sok projekten dolgozom jelenleg, még nincsenek publikálható részletek ezekkel kapcsolatban. Amikor alkotok, és nem munkáról van szó, a saját boldogságomért, művészetemért fotózom. Szeretném természetesen, ha azoknak is tetszene, akik látják a fotóimat, és sokakat elérnének a képeim, nem titkolt álmom nagy márkáknak fotózni. A fotózás nekem nemcsak munka, hanem hivatás és hobbi is. Ez olyan tevékenység, ami feltölt, egyfajta függőség is. Nem tudom abbahagyni, és nem is fogom.

Flóra fotói:
Kövess minket