Interjú Sodró Elizával, a Radnóti Színház 28 éves színésznőjével.

Mindig is színésznő szerettél volna lenni, vagy előtte voltak más terveid (pl modell, táncos, sportoló, énekes, orvos……..)?

Mivel a szüleimé volt Közép-Európa legszebb zöldség és gyümölcs-kereskedése, úgy gondoltam, ha eljön az idő, én is beállok majd a pultba a krumplik és karfiolok közé. Csak aztán elkezdett érdekelni sok más dolog. Gyakorlatilag minden. Egyik nap szülésznő akartam lenni, másnap már virágkötő. Aztán motorversenyző, kismacskakozmetikus, vagy éppen lekvárfőző. Az ambícióim szezonálisak voltak. Nagyban függtek attól, mit játszottunk épp aznap a testvéreimmel.

Mikor döntöttél a színész pálya mellett? Mi volt az a 3 dolog, amiért te színésznő szerettél volna lenni?

Nagyon korán. Olyan 7 éves korom körül. De én nem színésznő akartam lenni, hanem Hófehérke. Meg Tigris a Micimackóból. Ők voltak a kedvenceim. Igazából nem emlékszem arra a pillanatra, amikor meghoztam ezt a döntést. Én játszani akartam, aztán így alakult. Az biztos, hogy nagy szerepe volt benne a mesemondó versenyeknek. Eleinte apukámmal készültem fel, aztán Hanni nénivel. Én meséltem, ők hallgatták, aztán megbeszéltük, milyen mozi megy a fejemben, és ők abból mit látnak.Azóta sok minden történt. A pályád eddigi legfontosabb pillanatai, állomásai, szerepei, elismerései…..amik vittek előre?

Amikor felolvasták a nevem, hogy felvettek Kaposvárra, amikor az Auschwitz működik főpróbahetén összevesztünk, aztán kibékültünk, amikor Alberti Zsófi kitalálta, hogy énekeljem el a Bang Banget a Cudar világban, amikor először dicsért meg a Valló, amikor Moha a Bátki Tercsit osztotta rám és nem a Feledi Boriskát, amikor arra ébredtem, hogy Alföldi hív, nincs-e kedvem Cordeliát játszani, mire én leestem az ágyról, amikor Svédországban hamletoltunk...Hamletet toltunk, Zágrábban meg Futótüzet, amikor Lady Anna voltam, amikor elcsattant az első csapó a Foglyokban, amikor díjat kaptam... meg amikor nem.

És eddig milyen csalódások, kudarcok értek?

Már az előző kérdésre is nagyon nehéz volt válaszolni. Erre nem is tudok. Minden nap érnek kudarcok. Nem őrzöm meg őket. Igyekszem tanulni belőlük. Bár van egy visszatérő kudarcom. Képtelen vagyok felkelni reggel. Már sokat fejlődtem az évek alatt, de még mindig előfordul, hogy kolompnak, tűzjelzőnek, diszkózajnak álmodom az ébresztőóra hangját, és békésen alszom tovább.Van szerepálmod?

Hogy nagymama legyek. Egyszer megkérdeztem a 12 éves Elizát.
-És te mi leszel, ha nagy leszel?
-Színésznő.
-És ha megöregszel?
-Akkor Sodi nagyi.
Az első hivatalosan már meg is történt, mikor megkaptam a diplomámat. A másodikon még dolgozom.

Eddig melyik volt az a szerep, ami a legközelebb állt hozzád, amit szinte olyan, mintha rád írtak volna?

Amelyiket rám írták. Dudás Balázzsal forgattunk nemrég egy rövidfilmet I/II címmel. Már a castingok alatt sokat kísérleteztünk azzal, én hogyan működöm egy párkapcsolatban. Milyen mintákat hozok otthonról, mi az, amit meg se hallok, mi az, amitől megbénulok. Balázs végül úgy alakította a forgatókönyvet, hogy Liza, akit játszom akár én is lehetnék.

Melyik szereppel birkóztál meg a legnehezebben, ami nagyon távol volt tőled?

Nemigazán volt ilyen. Mindig nyílik egy kapu, valami folyosó, ami összeköt minket. Az ember legfeljebb a rendezővel birkózik, ha nagyon más a belső világuk. A szerep az első perctől a barátom. Felelős vagyok érte. Az én gyerekem.

Az eddigi legszexisebb, legpikánsabb szereped? Vannak színésznők, aki vállalnak meztelen jelenetet, vannak akik nem. Te, hogy állsz ehhez a dologhoz?

Színpadon voltam már meztelen. Olyankor a szereppel foglalkozom, nem a gátlásaimmal. De a film egy kicsit más. Most, hogy már mindenki internethuszár, semmibe nem kerül kivágni azt a pár kockát, ahol meztelen a színésznő, terjeszteni, és felhasználni bármilyen fórumon. Utána meg jönnek a kommentek, a szexuális tartalmú üzenetek. Ezt a kiszolgáltatottságot egy producer sem tudja megfizetni. Persze lehet, hogy van olyan rendező, aki meg tudna győzni, de alapvetően úgy gondolom, erotikát vagy kiszolgáltatottságot más eszközökkel is ki lehet fejezni.Így 28 évesen, ha visszatekintesz a pályádra, akkor teljesen elégedett vagy, vagy van benned hiányérzet? Ha visszamehetnél az időben lennének olyan dolgok, amit másként csinálnád, másként döntenél….?

Abszolút elégedett vagyok. Nem változtatnék semmin. De azt hiszem ez elsősorban a személyiségemből fakad. Megtanultam elfogadni a dolgokat olyannak, amilyenek. Általában igyekszem ahhoz idomulni, amit dobott a gép. Talán annyit mondanék a 16 éves szorongó Lizának, hogy „Nagyon szeretlek!”

Közeljövőben akár színházban, akár filmben milyen szerepekben láthatunk?

Most szeptemberben forgattuk Deák Kristóf Foglyok című Tv-filmjét, aztán Dudás Balázzsal a II/I című rövidfilmet. Még nem tudom, mikor kerülnek közönség elé. Az Átriumban Huzella Julival váltott szereposztásban játsszuk Alföldi Chicagojában Roxie Hartot. Az Örkény Színházban csináljuk a Dohány utcai seriffet. A Radnóti Színházban továbbra is játszom az Egy piaci napban és a SzínAranyban. A III. Richárdot a Magyar Színházba vittük át, a Futótüzet az Ódry Színpadra. Otthon (a Radnótiban) most kezdjük próbálni Székely Csaba Tíz című drámáját Sebestyén Abával. Aztán 2019-ben a Teslában készítünk Hajdu Szabolccsal egy előadást, melynek egyelőre Glória a munkacíme. Az évad végén pedig Zsótér Sándor rendezi nálunk a Kakukkfészeket. Szóval van munka bőven!

Sodró Elza/Facebook