Milyen éved volt? Aki válaszol: Jurák Bettina, a Kecskeméti Cíty Balett táncosa.

Nagyon eseménydús és kihívásokkal teli évet hagyhattam magam mögött, nem volt egy könnyű év a 2018 számomra, de annál többet fejlődhettem, táncolhattam és új kapcsolatokra tehettem szert, amiért nagyon hálás vagyok. Az év elején volt egy Lajtha visszajátszásunk, mely darab azért nagyon különleges számomra, mert ez volt az első közös munkám Barta Dórával - a mostani táncegyüttesem vezetőjével - ahol Lajtha László múzsáját testesíthettem meg. Ezután szorosan egymás után jött két táncszínházi premier: a Rómeó és Júlia (Kecskemét City Balett), illetve a Gyöngyhalász (Badora Társulat) és mindeközben az együttesünkben lesérült egy táncos, beugróként két új szerepet kellett betanulnom nagyon rövid idő alatt.

A bemutatók után sem állt meg az élet, hiszen az év elején derült ki, hogy megnyertem az NKA - Imre Zoltán Program pályázatát, amely lehetőséget biztosított arra, hogy létrehozhassam első önálló táncszínházi előadásomat, amit Analóg címmel láthatott a közönség. A bemutatóra a MU Színházban került sor, április 27-én. Ez egy nagyon meghatározó esemény volt számomra, mert már régóta vonzott a koreografálás, rövidebb koreográfiákat már korábban is készítettem, de egy hosszabb alkotás minden pályája elején járó táncosnak igen nagy jelentőségű feladat és lehetőség.


Fotó: Little Nóra


Még a nyár előtt részt vehetett az egész együttesünk - a Kecskemét City Balett - Wayne McGregor mesterkurzusán, ahol megismerkedhettünk az együttesük tréningjével, illetve megtudhattuk, hogy Wayne hogyan és mi alapján készíti el koreográfiát. A nyarat idén sem a pihenéssel töltöttem ugyanis meghívást kaptam, hogy tartsak egy egyhetes intenzív tánc kurzust Budapesten, ahol sok tehetséges fiatallal találkozhattam. Ezután készítettem egy szólót, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium számára. A tanítás, illetve koreografálás után pedig visszatértem a tanulni akaró táncos énembe, kiutaztam Párizsba egy hétre, hogy olyan mesterektől tanulhassak, akiket az interneten már évek óta csodálok. Szerencsém volt, mert magára a kurzusra a kurzus szervezőjétől kaptam meghívást, így ösztöndíjjal vehettem részt a workshopon. Ezt a kurzust követte az együttesünk nyári kurzusa, melyre Barta Dóra szintén nagyon neves mestereket és alkotókat hívott meg. A kurzusok után pedig újra együtt dolgoztam Frenák Pál Társulatával mint vendég, akikkel a Sziget Fesztiválon adtuk elő a Birdie című produkciót.


Fotó: Bobal Photograpy


Ezután még csináltam egy sikeres nyelvvizsgát, illetve bejártam Raza Hammadi mesterkurzusára is és mire végeztem minden tervvel és programmal, amit a nyárra terveztem, el is kezdődött a 2018/19-es színházi évadunk. Egy musicallel, a Beszélő Köntössel indítottuk az új évadot, melyet folyamatos - a tavalyi évadból áthozott - darabok újrajátszása követett és mindeközben megkezdtem a másodévemet a Magyar Táncművészeti Egyetem táncos és próbavezető szakán is. December 7-én mutattuk be a Kecskeméti Katona József Színház nagyszínpadán Barta Dóra koreográfiáját a Traviátát. Eddigi talán legszebb, de egyben legnehezebb szerepem, én testesíthetem meg a Halál karaktert. Ahogy elkezdődik a darab, a nézők sokáig nem tudhatják beazonosítani, hogy ki is vagyok valójában, de aztán ahogy Violetta- a főhősnő, gyengül és egyre romlik az állapota, úgy a Halál karaktere egyre nagyobb figyelmet kap, mig a darab végére teljesen átveszi az irányítást Violetta élete felett.


Fotó: Dömölky Dániel


Az évre visszatérve pedig, a két ünnep közt ismét taníthattam Budapesten, szilveszterre pedig kiutaztam Barcelonába, hogy egy kicsit elvonulhassak a gondolataimmal és újult erővel vághassak bele a 2019-es évbe. Amiket már előre tudok az évre, hogy újra játszhatjuk darabomat február 15-én Kecskeméten, lesz egy budapesti Traviata bemutatónk az újonnal nyíló Nemzeti Táncszínházban február 23-án, illetve új projectek lesznek külföldi alkotókkal még a tavasz folyamán. Igen izgalmas év lesz és már alig várom az új kihívásokat!

Címlapfotó: Mészáros Csaba


Bettina pályafutásáról a honlapunkon itt olvashatsz.