Interjú Misik Renátával, a 29 éves szabadúszó táncművésszel, a József Attila és a Vígszínház táncosával.

Kislányként sportoltál (ritmikus gimnasztika), táncoltál, később modellkedtél, jártál szépségversenyekre, szépségkirálynő voltál. Ezek így külön-külön is sok lány álma, neked egyben adatott meg. Menjünk végig, hogy lesz egy sportolóból táncos, táncosból modell, szépségkirálynő?

Az rg és a balett voltak azok, amikkel 5 évesen megkezdődött nálam a mozgás és az előadás iránt érzett örök szerelem. 9 éves voltam, amikor azt éreztem, hogy jobban nyitnék más táncok irányába is, ekkor találkoztam a szteppel, amit onnantól 15 éven át el sem engedtem. A szteppnek köszönhetően vált otthonommá a színpad és a turnébusz. Közben megismerkedtem a jazz, a színházi és a kortárs-modern táncokkal, mára ezek maradtak a hozzám legközelebb álló formák, ezekben találtam meg azt a szabadságot, amik igazán feltöltik a lelkemet. A modellkedés és a szépségversenyek természetesen nagyon sok lehetőséget nyitottak meg előttem, de soha nem az volt az utam és ezzel mindvégig tisztában is voltam. Ennek ellenére ma is szívesen vállalok reklámokat, fotózásokat, amikor a tánc mellett az időm engedi.

10 éve CKM címlaplánya voltál. Ma szabadúszó táncos vagy, mellette sminkelsz is. Ott álltál a reflektorfényben, majd onnan kikerültél, aki egyszer oda bekerül annak rossz onnan kikerülni?

Ezen még sosem gondolkodtam. Nem is gondoltam soha úgy, hogy reflektorfényben lennék. Talán azért, mert nem ez okozta az igazi boldogságot. Ez egyfajta útkeresés volt az életemben, de rengeteg csodás élményt, utazást, barátságot köszönhetek ennek a periódusnak, amiért nagyon hálás vagyok. A rivaldafény iránti vágyat ma már teljes mértékben kielégíti a színház. Mindig a tánc volt az életem és ennél boldogabb nem is lehetnék most. Az, hogy főállásban csinálhatom azt, amitől teljesnek érzem magam, az leírhatatlan érzés. Egy újabb szerelmem nálam a smink. Mondjuk ez így nem teljesen igaz, mert pici korom óta megszállottan vonzódtam a sminktermékekhez, és egy smink elkészítésével mindig szívesen töltöttem el akár órát is. Egy ideje hivatalos iskolát is végeztem. A smink számomra szintén egy művészi, kreatív önkifejezés, ráadásul végtelenül kikapcsol.Fotó: Catherine Gallagher’s Hollywood Dream című. darabban.


Pályád legfontosabb előadásai, darabjai……?

Ilyen a Nemzeti Táncszínházban bemutatott Őslüktetés című darab, ami egy a magyar és az ír néptánc ritmusainak varázsát bemutató produkció volt. Ez volt az első igazi színházi előadás, amiben részt vehettem még 2006-ban.
Szintén nagyon fontos volt az életemben Catherine Gallagher Queen of the Dance c. Sztepp előadása, amiben először tapasztaltam meg milyen szólistaként a színpadon állni itthon és külföldön egyaránt.
Szintén fontos állomás volt a Csókos asszony c. operett, mert ekkor kerültem be a József Attila Színházba, ahol jelenleg is vannak előadásaim.
A Talpra Magyar! rockmusical azért nagyon emlékezetes számomra, mert fantasztikus volt nagyon sok hírességgel, színésszel, énekessel, táncossal rövid idő alatt létrehozni egy ilyen nagy volumenű produkciót, amiben egy csodaszép duettet is táncolhattam. Mindig hatalmas élmény az Arénában ennyi ember előtt táncolni.
És itt kell megemlítenem a Vígszínházban most elkészült A Nagy Gatsby c. zenés darabot, amit ifj. Vidnyánszky Attila rendezett és Bakó Gábor koreografált. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert ebben az előadásban „nemcsak” táncosként, hanem koreográfus asszisztensként is közreműködhettem.Fotó: Catherin Gallagher’s Alive c. show.


Milyen stílusok, műfajok, karakterek állnak hozzád közel?

Nincs kedvenc stílusom. Mindig azt élvezem a legjobban, amivel éppen ki tudom fejezni az aktuálisan bennem motoszkáló érzelmeket, gondolatokat, energiákat. Talán a líraibb, szenvedélyesebb, romantikusabb, vagy akár borongósabb töltetű koreográfiák állnak hozzám közelebb.

És hogy állsz a színpadi akár fél, akár a teljes meztelenséghez?

Az eddigi top vetkőzésem színpadon a bugyi-melltartó, ez viszont elég sok darabban előfordul. Ami nekem ebben gondot okoz, az a saját testem elfogadása. Amikor keveset takar a ruha egy-egy darabban, akkor is megfordul a fejemben, hogy esztétikus látványt nyújtok-e. Nem kaptam még olyan szerepet, ahol fél - vagy teljesen meztelennek kellene lennem, nem tudom hogyan reagálnék rá. Azt viszont tudom, hogy mások meztelensége kicsit sem zavar.

Igen, esztétikus látványt nyújtasz, nagyon jól nézel ki, van titok?

Köszönöm szépen, ez jól esett! Titkom igazán nincsen. Figyelek rá, hogy minden nap tréningezzek, ha tehetem mindenhova gyalog megyek. Igyekszem egészségesen étkezni. Vegetáriánus vagyok, amitől én kifejezetten energikusnak érzem magam. Valamint azt gondolom, hogy a fő a mozgásban, a táncban lelt öröm és pozitív energia. Ez tartósít.Fotó: Taba Zsolt


Az élet nem mindig szép. Sőt. Kudarcok, csalódások, átvágások mennyire kerültek el, vagy találtak meg?

Azt hiszem nagyon szerencsés embernek mondhatom magam, mert habár engem is, mint mindenkit, természetesen értek, érnek kudarcok, csalódások, pár óra alatt kisírom magam (nem túlzok nagyon tudok hisztizni), utána pedig mindennek megtalálom a miértjét, ami segít elfogadni és továbbmenni, fejlődni és tanulni.

Az a táncos lettél, olyan a pályád, a táncos élet, mint amit elképzeltél, vagy nagyon más…..?

Nem emlékszem, hogy kicsinek milyennek képzeltem el ezt a szakmát. Amit viszont tudok, hogy mindig egy varázslatos helynek láttam a színpadot és egy csodának a táncot. Ez most sincs másképp, és ez a lényeg. Azt hiszem ameddig ezt így látom, addig ott vagyok, ahol lennem kell.
Következő céljaid táncosként, nőként?

Táncosként szeretnék minél több olyan darabban, alkotói folyamatban részt venni, amikkel igazán együtt dobog a szívem. Nőként pedig majd szeretnék családot alapítani a vőlegényemmel.

Kövess minket