Interjú Podmaniczky Dorottyával, a Psycle Of Movement Imagination alapító tagjával, táncossal, tánctanárral.

Mindig is táncos akartál lenni, vagy voltak más elképzeléseid is? Mikor és hol kezdtél el táncolni?

Érdekelt (még most is) a biológia és az állatok viselkedése, azonban gyerekkorom óta nagyon mozgékony vagyok, úgyhogy az sosem volt kérdés, hogy a mozgás központi helyen marad-e az életemben. Az irodalom, a nyelvtan és az írás iránti fogékonyságom pedig az ELTE magyar szakán igazolódott vissza. Akrobatikus rocky-val kezdtem, vonzott benne a dinamika és a folytonos aktivitás, de ugyanez tetszett a szinkronúszásban is. Ezek után komolyabb tánc tréningekre jártam, először jazz balettre, később pedig showtáncra, balettre, és moderntáncra. A kortárstánc az egyetemi éveim alatt kezdett el vonzani olyannyira, hogy több hazai és külföldi workshopon is részt vettem.

Az ELTE-n diplomáztál, a táncművészeti szóba sem jött, vagy…..? Sok helyen, sok embertől tanulhattál a táncról, de kik voltak rád legnagyobb benyomással?

A két intézménybe egy időben jelentkeztem, és úgy alakult, hogy az ELTE-re mentem, ahol a magyar tantárgyak mellett színháztudományt tanultam. Ezalatt új irányok felé fordult az érdeklődésem, és már nem volt opció a táncművészeti. Az önfejlesztésem fókuszpontjairól magam szeretek dönteni, ezért a különböző kortárs workshopok és kurzusok azóta is részei a szakmai életemnek. Minden tanáromtól tanultam/tanulok valami fontosat. Legnagyobb hatással Mikó Dávid volt és van, aki számomra először tanította nagyon precízen a földtechnikát és a partneringet. A KET-Terminál és az azt követő Gangaray Trambulin nagyon intenzív és inspiráló időszaka új alapokat adott számomra a kortárstánc területein. Az osztrák SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance) második osztályába felvettek, de anyagi okokból kifolyólag nem tudtam akkor elkezdeni.

Hatalmas élmény volt Anton Lachky puzzle-work kurzusa, German Jauregui Ultima Vez vocabulary kurzusa Brüsszelben, Mészáros Máté floorwork és partnering kurzusai, de ide sorolhatnám az International Dance Week valamennyi tanárát. Sokat tanultam a Budapest Táncszínháznál, a Közép-Európa Táncszínháznál, és a Duda Éva Társulatnál, de állandó tagja egyik csapatnak se voltam. Jelenleg a Budapest Kortárstánc Főiskola mester szakára járok és nagyon élvezem.


Fotó: Mészáros Csaba. Zambrzycki Ádám Zuhanás közben c. darabjából


Az eddigi legfontosabb előadásaid, szerepléseid…….?

A Nem látlak című darabot Miklós Marcellel színész barátommal készítettük, amelyben a mozgás mellett a szöveg használata jelentette a legnagyobb kihívást.

A Mitosis, Dáviddal első közös darabunk, amelybe belesűrítettünk minden akkor számunkra érdekes gondolatot, és még abban az évben előadtuk a pekingi New Dance Fesztiválon is. Különlegessége, hogy először használtunk benne légi karikát (lyrát), amelyen 2015 óta rendszeresen tréningezek. Általa a színházi tér vertikális és körkörös aspektusaival kísérleteztünk.

A Freak Fusion: fightinGravity egy újcirkusz előadás, amelyben a levegőben kötelek és gumikötelek segítségével a mozgást új síkokra helyeztük. Izgalmas csapat, hiszen zsonglőrök, akrobaták és táncosok egymást inspirálva találkoznak benne.

Újszászi Dorottya I hear you című improvizációs előadása Harcsa Veronikával és Gyémánt Bálinttal kiegészülve kortárs- és latin táncosok találkozása. Egy évig turnéztunk országszerte úgy, hogy nem volt két egyforma előadás. Az improvizáció adta szabadság folytonos megújulásra adott lehetőséget a színpadon.

Ma hol és miben vagy látható?


Projektekben dolgozom, a saját kollektívánkat építjük, valamint a Freak Fusion és a Tűzmadarak cirkusszal lépek fel 2013 óta. Jelenleg egy tüzes utcashow-ra készülök Pyrodise címmel a Tűzmadarak és a White Phoenix csapatával, ami nyár végén lesz látható Velencén és Szombathelyen a Savaria Fesztiválon.

A saját kollektívád, a Psycle Of Movement Imagination. Erről mit tudhatunk?


A P.O.M.I. működését akkortól számítjuk, amikor az első közös darabunkon elkezdtünk dolgozni Mikó Dáviddal 2015-ben. Keretet ad mindkettőnk egyéni és közös munkáinak. Ez egy viszonylag friss dolog, amelyben a kortárstánc más eszközökkel is kiegészül, ugyanis célunk, hogy ötvözzük a cirkuszi eszközhasználatot a harcművészetekből (kung-fu, taekwondo, eskrima) ismert eszköz- és energiahasználattal. Munkáinkban nagy szerepet kap az improvizáció adta elevenség, a tudatállapotok mozgásnyelvi kifejezése, amely a légi akrobatikával egészül ki mint egy új dimenziója a színházi térnek. Alkotói hitvallásunk a férfi és női energiák közötti áramlás filozofikus megközelítése.


Fotó: Futár Ernő. Mitosis című saját alkotásból


Ha valaki holnap, vagy máskor megnéz, akkor mit lát, milyen Podmaniczky Dorottya művészete? Mindenki más és más, mitől más Podmaniczky Dorottya?


Nem gondolom, hogy a másság lényeges eleme az alkotói motivációmnak. Azok az impulzusok, amelyek az eddigi pályám során értek, valamint az új irányok felé való állandó érdeklődésem kialakít egyfajta jelleget, amely folyamatosan csiszolódik. A fluiditás, az izoláció, a fizikális improvizációs technikák, valamint a légi akrobatika közötti átjárhatóság érdekel, valamint ezek egymásra hatása. Ebben az évben a taekwondoban, valamint a zsonglőrködésben találtam meg azt az új réteget, amely ösztönöz a mozgásban és az önálló munkában.

Pályád során a kudarcok, csalódások mennyire találtak meg?


Ezek a negatív töltetű szavak inkább csak váratlan helyzeteket takarnak, amik természetesen nem kerültek el, hiszen ezek az élet részei. Azt gondolom erről, hogy amit a múltban csalódásként éltünk meg, az általában egy pozitív jövőbeli eseményhez vezet el. Tehát tanulni mindenből lehet, még egy sérülésből is.

Most külön-külön kérdezem a táncost és a nőt, hogy állsz hozzá a színpadi, akár fél, akár teljes meztelenséghez?


A meztelenség egy természetes állapot, épp ezért táncosként és nőként sincs vele problémám, de színpadon még nem kerültem ilyen helyzetbe. Fontos, hogy indokolt legyen.


Fotó: Mészáros Csaba. Zambrzycki Ádám Zuhanás közben c. darabjából


Az a táncos lettél, olyan a pályád, a táncos élet, mint amit elképzeltél, vagy nagyon más…..?


Folyamatosan változtak az elképzeléseim, a táncos környezetem is változott, az engem ért hatások változtattak, és maga a kortárstánc is változik. Ami tíz évvel ezelőtt lázba hozott, az ma már nem olyan érdekes. Épp ezért folyton a rugalmasság és a célokhoz való ragaszkodás közötti egyensúlyt keresem, valamint egyre inkább az olyan munkatársakat, akikkel elsősorban emberileg tudok kapcsolódni.

Következő céljaid terveid?


Ötvözni, inspirálódni, folyamatosan fejlődni és fejleszteni. Jelenleg erre visz az út, jobb, mint ahogy elképzeltem. Szeretnék tanárként egy jól működő rendszerben dolgozni, amelyben a hatékonyság és a motiváció alapvető. Szeptembertől a Goli Művészeti Studióban adok állandó órákat. Emellett pedig olyan előadásokat tervezünk alkotni, amelyek egyszerre mélyek és látványosak is. Konkrétabb célok között egy saját szóló, cirkuszi számok, valamint a P.O.M.I. kreatív működésének és háttérmunka rendszerének kialakítása szerepel, hogy független produkciókkal járhassuk a világot.

Kövess minket