A hármasugró országos bajnok, a 18 éves kaposvári Gyurka Borbála mutatja be a pályafutását.

A szüleim is látták, hogy nagyon aktív vagyok és a mozgás igényem az átlagosnál nagyobb, így kellet keresni egy sportot, ahol levezethetem a sok energiát. Több sporttal is megismertettek a szüleim, aminek nagyon örülök. Óvodás koromban nép-, majd társast táncoltam 3 évig, így a táncot mai napig nagyon szeretem. Alsó tagozatos koromban úsztam és lovagoltam. Voltak olyan évek, amikor egyszerre több spotot is csináltam. 10 éves koromban részt vettem játékos sportversenyeken, ahol a testnevelő tanárom, majd edzőm Lukács Sándor felfigyelt rám és levitt az atlétika pályára. Azóta ott ragadtam és az atlétika lett az a sport, amiben tehetséges vagyok, és még imádom is csinálni. Kezdetben ki kellett próbálnom mindent, hogy megtaláljuk az edzőmmel miben is vagyok jó. Futottam, ugrottam és néha még dobtam is. Hamar kiderült, hogy a rövidtávfutásban és az ugrószámokban leszek jó, hiszem koromhoz képest magasabb, vékonyabb és gyorsabb voltam. Végül a magasugrás mellett döntöttünk, amit közel 6 évig csináltam, amelynek legjobb pillanata volt mikor 2013-ban megnyertem országos diákolimpiát.Sajnos sokat küszködtem térdfájással a növés miatt, valamint egy idő után a genetika is beleszólt, már nem voltam tipikus magasugró alkat, nem fejlődtem tovább és már nem is élveztem.

2016 januárjában volt a mélypont és döntöttem, hogy új edzőnél, Dovigyel Csabánál folytatom az atletizálást, de továbbra is a Favorit AC színeiben. Eddigi életem talán legfontosabb döntése volt és nem bántam meg. Azóta hármasugró és futó vagyok. Nagy meglepetésemre hamar jöttek a jobbnál jobb eredmények, amire nem is számítottam.

2016 telén a fedettpályás junior országos bajnokságon:
• 3. helyezés hármasugrásban,

2016 nyarán az országos junior bajnokságon:
• 2. helyezés hármasugrásban,
• 2. helyezés 400m síkfutásban.

2016-ban az országos diákolimpián 1. helyezés a 4x400m váltófutásban (V-VI.korcsoport). Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium csapatával.

2017 fedettpályás junior országos bajnokság:
• 1. helyezés hármasugrás,
• 3. helyezés 200m,400m,

2017 fedettpályás felnőtt országos bajnokság:
• 3. helyezés hármasugrás •A jövőmet leginkább hármasugróként tudom elképzelni és ezt is szeretem legjobban csinálni. Mert keveredik benne a futás és az ugrás. Egyáltalán nem egyszerű, nagyon összetett ügyességi szám. Emellett szerintem nagyon látványos és érdekes is. És nem csak egy esélyem van jót ugrani, izgalmas küzdelmek alakulhatnak ki. A tavalyi sikeres évem nagy erőt adott és megerősített abban, hogy van még keresni valóm ebben a sportban, és jól tettem, hogy a mélyponton nem adtam fel. Nem hittem volna, hogy országos bajnok lehetek, de sikerült, és ezt az edzőmnek, Dovigyel Csabának köszönhetem, aki felismerte, hogy miben vagyok igazán tehetséges. Számomra még mindig új a hármasugrás és még érzem, hogy sok van bennem. Heti 6 edzésem van, napi 2 órában. A verseny időszakban (február, május-augusztus) pedig heti 5, mivel olyankor szinte minden hétvégén versenyek vannak.

A sok edzésnek és versenyzésnek köszönhetem az alkatomat, hiszen rengeteg kalóriát elégetünk. Azonban én a szerencsés kategóriába tartozom, aki szinte bármit ehet. Viszont arra én nagyon odafigyelek, hogy az elhasznált tápanyagokat, vitaminokat megfelelő mennyiségben pótoljam, hiszen a hármasugrás az egyik legmegerőltetőbb atlétikai szám.Az idei év célja a junior Európa-bajnokságra való kijutás. Még nem tudom, hogy ez sikerülhet-e, mert egy makacs saroksérüléssel küszködöm és ki kellett hagynom 1 hónapot, de küzdők érte. Remélem, hogy elérem a célom. Hétvégén a Budapest Open-en indultam, ahol hármasugrásban bronzérmes lettem (12.04 m). Nagyon örültem annak, hogy a sérülés és a kihagyás ellenére újra 12 méter felett vagyok.

Most érettségizem és a tovább tanulást is a sport területén szeretném folytatni gyógytornászként. Érdekel a biológia, az anatómia és a sport, így tökéletes választásnak tűnik ez a munka. A sportnak köszönhetően sok saját tapasztalattal is rendelkezem