Hári Annával, a 20 éves zalaegerszegi sprinterrel ültünk le.

Sportos családba születtél?

Igen, az egész családom sportos, anyukám atletizált is régebben, viszont a kisebbik bátyám kivételével mindenki inkább hobbi szinten sportol(t). Máté viszont válogatott vívó.

Anyukád után te is atléta lettél, de egyértelmű volt, hogy ezt a sportot fogod űzni?

Kiskoromban rengeteg sportot kipróbáltam, kezdtem a balettal, oviban úsztam és szertornáztam. Utóbbit több-kevesebb kihagyással, de azóta is űzőm. De jártam lovagolni, vívtam is két évig. A különböző szabadidő és csapatsportokat pedig máig szoktam játszani barátokkal vagy nyaralás, táborok alkalmával. Az atlétikához 5.-ben kerültem kapcsolatba, akkor már testnevelésórán feltűnő volt, hogy kiugróan jó eredményeim vannak atlétikai felméréseken, meg persze alkatomnál fogva is többen mondták, hogy próbáljam ki. Így kerültem Csiszár Attila bácsihoz 2009-ben.

Hogy lesz, vagy mi alapján lesz valakiből spinter?

Szinte mindegyik sprint vagy gát számban bevethető vagyok, legyen az 100, 200 vagy 400 m, gáton ugye 100 és 400 gát. Nagyon szeretem a síkfutásokat is, váltóknak gyakori tagja vagyok. Kedvencem azonban a rövid gát. Nálunk az utánpótlásképzés alapja, hogy mindenkit kipróbálnak mindenféle versenyszámban, majd a bajnokságon abban indítják, ami a legjobban megy neki. 12-13 évesen a nevelőedzőmmel még inkább a 300 m-re koncentráltunk, ám jöttek a sérülések meg az első bajnoki címem gáton, így maradtunk a rövid gátnál. 17 évesen már Kámán Feri bácsival volt még egy próbálkozásom felmenni 400-400 gátra, jól is ment, de akkor már nem tudtam úgy megszeretni ezt a számot.És milyen eredmények vannak mögötted?

Egyéniben összesen hat alkalommal lettem korosztályos bajnok rövid gát, 400 gát, illetve négy próba versenyszámokban. Idén pedig végre egy diákolimpiai aranyat is sikerült begyűjtenem 100 gáton. Ezen a távon jelenlegi legjobbam felnőtt gátmagasságon 14,39 mp. Legnagyobb sikerem mégis a 400 gáthoz kötődik, amivel 2014-ben kijutottam az ifjúsági olimpia előválogatójára Bakuba, illetve felnőtt bajnoki 4. helyezést értem el ugyanabban az évben.

Mindenki a sportban más és más szépségeket talál meg, te mit?

Atlétikában először is mindig magunkat kell legyőzni edzésről-edzésre, versenyről-versenyre. Amikor ez sikerül, az felejthetetlen érzés.
Nagyon szeretek mindenféle gátas gyakorlatot, ritmusa miatt majdnem olyan mintha táncolnék.
Természetesen az emberek, a versenyek, a válogatott hangulata is óriási. Nálunk alapvető, hogy az ellenfeleiddel jóban vagy, és megölelitek egymást futás után.
Nagyon érzem magamon, hogy amikor nem edzek, nehezebben figyelek, fáradékonyabb vagyok, és kevésbé kitartó az élet többi területén. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel könnyebben tanulok, mint a nem sportoló társaim..

Az eddigi pályafutásod 3 legkedvesebb élménye, történése……..?

4 próba bajnokságon 2011-ben már csak a zárószám, a 800 m volt hátra, amit nagyon nem szerettem. Egy kör után azonban hihetetlen felszabadító érzés volt futni, így a második 400-on óriásit hajráztam, sprinter létemre még a középtávfutók sem tudták tartani velem a lépést. A célban persze az edzőm tárt karokkal fogadott. És megnyertem a bajnokságot.
Válogatott versenyek. Az összes. Hihetetlen hangulat, hihetetlen emberekkel.
Amikor egy év kihagyás után először lementem edzeni. Hatalmas szeretettel fogadtak, és végre futóedzésen részt venni is csodás volt.Miért hagytál ki egy évet, és hogyan tovább?

2014-ben, a legsikeresebb évemben meghoztam egy nehéz döntést, mégpedig, hogy nem szeretnék élsportoló lenni. Egy évet teljesen ki is hagytam, csak a tanulmányaimra koncentráltam, azóta pedig csak annyit edzek, és versenyzek, amennyi belefér és jólesik, így tudom igazán élvezni a sportot. Sportban szeretném tartani ezt a szintet, amit az előző két évben csináltam, heti 3-4 edzést minimum beiktatni, versenyezni inkább csak a csapat miatt. Elsősorban azonban most a tanulmányaim és a szakmai fejlődésemen van a hangsúly, így az elején még elég merész kijelenteni, de jó lenne, ha az egészből sikerülne valami olyat kihozni, hogy a hobbim, azaz a sport is szerves része legyen a munkámnak. Talán elkezdek egy edzői tanfolyamot. Ez még a jövő zenéje.

Hol és mit tanulsz?

Tavaly érettségiztem Zalaegerszegen, jelenleg pedig a Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakos hallgatója vagyok.