A soproni atlétákat, a 19 éves ikerpárt, Gál Fannit és Petrát mutatjuk be. A lányok Sopronban élnek. Jelenleg a szombathelyi egyetem elsőéves hallgatói. Mindketten testnevelő-gyógytestnevelő-egészségfejlesztő tanár szakon tanulnak. Mindketten a SzOESE (Szombathely) atlétái.

Az ikreket először arra kértük, hogy mutassák be a pályafutásokat, hogy lettek atléták, milyen eredményeik vannak, és céljaik.


Fanni


Kislány koromban balettoztam 4 évig,. Nagyon szerettem táncolni, szép és csillogós jelmezekben fellépni. Ettől függetlenül tudtam, hogy nem szeretnék balerina lenni. Mindig is ügyvéd vagy színésznő akartam lenni. A családomnak köszönhetően, nem úgy nőttem fel, hogy a tv és számítógép előtt ülök. Sokat kirándultunk és szinte mindig kint voltunk a szabadban.

Negyedik osztályos koromban a barátnőm mutatta be nekem az atlétika világát. Szerettem mozogni és nem bírtam sokáig egy helyben maradni. Nagyon megtetszett ez a sportág. Hetedik osztályban rövidtávos edzésekre jártam, majd 3-4 hónappal később rájöttem, hogy a közép-és hosszútávfutás az én sportágam. Egy megyei mezei futóversenyen döntöttem el, hogy hosszútávfutó leszek, ugyanis jó eredményt értem el, 5. helyen végeztem. Azóta is nagyon szeretek futni, bár sokan nem értik miért. Futás közben teljesen kikapcsolok, felszabadultnak érzem magam. Futás közben önmagam lehetek. Edzés után érzem magam a legjobban a bőrömben.

A Sopronban rendezett versenyek szinte mindegyikét meg szoktam nyerni, megyei versenyeken pedig az első három között értem el eredményeket. Országos szinten az első 6 között van a legjobb eredményem 1500 méteren. Erre vagyok a legbüszkébb. Egyéni csúcsot futottam 2017. májusában 4:59-et. 800 méteren a legjobb eredményem 2:22, amivel országos hetedik lettem. 10 és 21 km-en is versenyzek. 10 km-en 41 perc 02 másodperc a legjobb időeredményem, 21 km-en pedig 1 óra 39 perc.

Rövidtávú céljaim, hogy a távokon, amiken versenyzek, egyéni csúcsokat döntsek. Az idei évben a célom, hogy 10km-en 40 perc alá tudjak menni, 1500 és 800 méteren pedig egyéni csúcsot futni. Hosszabb távú céljaim, hogy országos szinten kiemelkedő célokat érhessek el, ezalatt a legjobb 3 közé jutást értem. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni ennek érdekében. Ehhez viszont kitartásra, küzdésre és lemondásokra lesz szükségem, és a szüleimre, barátaimra, hogy támogassanak engem céljaim elérésében. Nélkülük nem sikerülne. Sokat kell még dolgoznom, hogy az ország legjobbjai közé kerülhessek.


Petra


Kiskoromban mindig állatorvos akartam lenni, mert a testvéreimmel -Fannival és az öccsénkkel, Barnussal- állatok között nőttünk fel. Szinte minden nap a kertben játszottunk, tyúkokkal, bárányokkal, kecskékkel és még sorolhatnám.

Általános iskolában kezdtem el sportolni, atletizálni. Akkor még csak játékos volt az egész, csak hobbiból jártam. 14 éves koromban kezdtem el futni, Fanni hatására. Sok mindent együtt csinálunk, és akkor érezzük jól magunkat, ha együtt vagyunk. Láttam, hogy milyen szép eredményeket ér el, és szerettem volna kicsit én is olyan lenni, mint ő. 14 éves voltam, amikor elmentem életem első városi mezei futóversenyére. Dobogós helyet szereztem és ez nagy önbizalmat és löketet adott, hogy elkezdjem komolyan venni a sportolást.

Még van hova fejlődnöm, ugyanis csak 4 éve futok versenyszerűen, azóta sok mindenen keresztül mentem. Nagyon sok mélypont volt az életemben a futás szempontjából. Sajnos nincs elég önbizalmam és ez kihat a futásomra is, könnyen feladom. Jó sok edzés telt el könnyek között, ugyanis úgy éreztem, hogy nem sikerül, nem éreztem, hogy itt a helyem. Amire a legbüszkébb vagyok, az a 2018-as miskolci országos bajnokságon elért 11. helyezésem, ahol egyéni csúcsot sikerült futnom 800 méteren, tudatosan. Fedett pályán pedig egy 8. helyet sikerült megszereznem 800 méteren.

A legfőbb célom az ország élvonalába kerülni. Ehhez azonban nagyon sok edzés, áldozathozás és kitartás szükséges.


Arra is rákérdeztünk, hogy miben hasonlítanak, illetve különbőznek egymástól.


Fanni


Első osztálytól hatodikig külön osztályba jártunk. Más barátaink lettek és akkor nem volt olyan a kapcsolatunk, mint egy igazi ikerpárnak. Ahogy egy osztályba kerültünk és a nap minden percét együtt töltöttük, megváltozott a kapcsolatunk. Egyre szorosabb lett és azóta elválaszthatatlanok vagyunk. Csak akkor tudunk igazán kiteljesedni, ha együtt vagyunk. Külön-külön mindegyikünk azt érzi, mintha hiányozna valami. Az érdeklődési körünk szerintem hasonló, öltözködésben is jobban szeretjük a sportos ruhákat. Mindent megeszünk mind a ketten. A különbség, hogy a testvéremnek jobb a humorérzéke, én pedig komolyabb személyiség vagyok. Egyébként én vagyok az idősebb 5 perccel. Fiúk terén viszont teljesen más az ízlésünk.


Petra


Amikor külön voltunk sokkal többet veszekedtünk, mint mikor egy osztályba kerültünk. Az érdeklődésünk nagyon hasonló, sportban és tanulmányokban. Nagyon szeretjük a horrorfilmeket is. Étkezés szempontjából én próbálok egészségesebben étkezni, mert hajlamos vagyok akár egy tábla csokitól is hízni, Fanni pedig bármit ehet, nem árt meg neki. Az öltözködésünk is hasonló, egyikünk sem az a csajos típus, inkább sportosan szeretünk öltözködni, de persze vannak alkalmak, amikor szeretünk csinosak lenni. Személyiség szempontjából viszont különbözünk. Fanni a komolyabb kettőnk közül, én többet járok el otthonról, szeretek új emberekkel megismerkedni.