Major Veronika, a 20 éves keszthelyi sportlövő már kilenc Európa és négy világbajnoki címet gyűjtött be.

Kezdjük ott, hogy lesz egy fiatal lányból sportlövő?

2009-ben 12 évesen kezdtem el a sportlövészettel foglalkozni. Az unokatestvérem, Sándor István hatására mentem el először a lőtérre - aki azóta többszörös országos bajnok, illetve Európa-bajnoki bronzérmes csapatban. Egy iskolai program keretében ismerkedett meg ezzel a sportággal, elment egy edzésre, majd ajánlotta nekem is. Következő edzés alkalmával mentem vele, nekem is megtetszett a sportág, a légkör, így a lőtéren ragadtam. Előtte nem próbálkoztam más sporttal, inkább gyerekként a képzőművészet irányába terelődtem, de ez a sportlövészet megjelenésével változott. Előttünk a családunkban senki nem foglalkozott ezzel a sportággal.

Jó döntés volt, hiszen gyorsan megtaláltak a sikerek, amik azóta sem kerültek el.

Klubunk segédedzője, Németh Gyula hamar felfedezte a tehetségemet, egy-két hónappal a kezdés után át is kerültem Keczeli Zoltán (fő)edző tanítványai közé. 2010 januárjában már futócéllövő versenyen indultam. 2012-ben már világbajnokságon vettem részt futócéllövészetben, ahonnan egy ezüst és egy bronzéremmel tértem haza. Utána indult csak be igazán. A 2013-as Európa-bajnokságról egy aranyat és egy ezüstöt hoztam el. 2014-ben mindent megnyertem, két Eb és két vb aranyat szereztem. 2015-ben a holland Európa-bajnokságon aranyat és ezüstöt nyertem. Az első különleges év 2016-ban volt, mikor nem csak futócéllövészetben, de légpisztolyos versenyszámban is elindultam a győri Eb-n. A két szakág egymástól ég és föld, de így is sikerült helytállnom, az új szakágamban egyéniben 5., vegyes párosban első helyet szereztem meg, míg a futócél versenyszámban egy arany és egy bronzérmet szereztem. Emellett még a futócél szakági világbajnokságon egy aranyérmet gyűjtöttem be. A legbüszkébb talán mégis az idei évre vagyok: a légfegyveres Eb-n minden egyéni versenyszámomat megnyerve három Európa-bajnoki címet szereztem, csapatban pedig két bronzérem jött össze. Néhány hete pedig a pisztolyos junior világbajnokságon csapatban aranyérmet, míg egyéniben két 5. helyet értem el.  

Milyen tulajdonságok, adottságok kellenek ahhoz, hogy valakiből jó lövő legyen?

A sportlövészethez elengedhetetlen a sporttal szembeni alázat. Talán ez a legfontosabb, mert ha valaki nem szívvel-lélekkel csinálja az hiába edz sokat, abból nem lehet belőle sikeres versenyző. A versenyzéshez még elengedhetetlen a koncentráció, a kitartás, a jó monotónia tűrés és a jó problémamegoldó képesség, hiszen egy-egy adott helyzetben még az edző sem tud beleszólni a versenyzésbe. Ezek mellett persze fontos a fizikai állóképesség is, hiszen nem remeghet meg a kezünk sem, és egy hosszú napot is túl kell élni a lőtéren - egy reggeli alapversenyt és egy esti döntőt. A sportlövészet nagyon sok dologra megtanított, legfőképp a kitartásra és a koncentrálásra. Nekünk ebben a sportágban nagyon fontos mindkét tulajdonság, megfelelő idegrendszer nélkül nagyon nehéz érvényesülni. A versenyek alkalmával állandó stresszhelyzetben vagyunk, edzéseken is mindig erre készülünk, így az izgulás nem megengedett.Mennyi időt töltesz el a lőtéren?

Az idei nyáron már túl vagyok három egyhetes edzőtáboron, illetve egy világbajnokságon, szóval mondható, hogy állandóan a lőtéren vagyok, és csak aludni járok haza. Iskolaidőben persze ez nem így van, de akkor is heti 4 alkalommal edzek.

Nyáron voltál edzőtáborban, világbajnokságon, hétfőn pedig utazol az Eb-re.

A Bakuban megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra nagy reményekkel utazom. Itt sportpisztoly versenyszámban fogok elindulni. Ezen a versenyen célom a döntőbe jutás, ahol az alaperedmények törlődnek, így mindenki egyenlő esélyekkel lőhet az aranyéremért. A 8 közé jutás után pedig már bármi történhet.

Jövőre már a felnőttek között fogsz szerepelni, reális tervek, célok?

Jövőre egyből február végén lesz a légfegyveres Eb, ahol futócéllövészetben és pisztolylövészetben is szeretnék elindulni, illetve több világkupán is. 2018 legnagyobb versenye a világbajnokság lesz, amire szintén szeretnék kijutni. Legnagyobb célom a következő időszakban a kvótaszerzés a 2020-as tokiói olimpiára.

A sport mellett a suli is jó ment, megy?

Keszthelyen végeztem eddig tanulmányaimat, érettségi után gyógy-és sportmasszőrnek tanultam. A 2016-os iskolai és sporteredményeim miatt megkaptam a „Magyarország jó tanulója – jó sportolója” kitüntetést az ország legmagasabb pontszámával, ami nagyon sokat jelent számomra. Továbbiakban gyógytornásznak szeretnék tanulni.