Major Veronika, a keszthelyi sportlövő két éve még az utánpótlásban versenyzett, ma már a felnőttek között világcsúcsot tart, és van olimpiai kvótája.

Major Veronika pályafutásáról itt olvashatsz (interjú).


Tavaly óta versenyzel a felnőttek között. Szép sikerek vannak mögötted. A váltás könnyen ment?

2018-ban korcsoportot váltottam, juniorból a felnőttbe kerültem, ez a váltás kissé nehézkesen indult, így a tavalyi évben sajnos világversenyen nem sikerült érmet szereznem, "csak" a müncheni világkupán jutottam döntőbe, ott 5. helyezést értem el. Az idei évem sokkal jobban alakult, a kemény munka meghozta gyümölcsét, a Delhiben megrendezett világkupán először 25 m sportpisztoly versenyszámban szereztem aranyérmet és olimpiai kvótát döntős világcsúccsal, majd két nappal később 10 m légpisztoly versenyszámban is döntős világcsúcshoz közeli eredménnyel ismét aranyérmet nyertem. Nem egészen 3 hét múlva pedig a légfegyveres Európa-bajnokságon bronzérmet nyertem.

Szereztél olimpiai kvótát, az utazással egy nagy álom válna valóvá?

Az olimpiai kvótát nem saját magamnak szereztem, hanem az országnak, ettől függetlenül nagy valószínűséggel én fogok utazni. Én a sportlövészetet a futócél szakággal kezdtem, ami sajnos nem olimpiai versenyszám, ezért kezdtem el a pisztoly lövészetet, szóval igen, az olimpia utazással egy álom válik valóra.

Sok sikeres fiatal mikor felkerül a felnőttek közé elkallódik, beleszürkül a mezőnybe…… Rád ez nem igaz, mi a titok, mi van háttérben?

A korcsoport váltásban nagyon fontos volt, hogy fejben is átálljak, illetve hogy előtte gyakran versenyeztem együtt a felnőttekkel, pl. világkupán, így egy kis betekintést nyertem a felnőtt mezőnybe is. Ezen kívül nagyon fontos volt, hogy az edzőim, Keczeli Zoltán és Győrik Csaba támogassanak a mentális és szakmai felkészülésemben egyaránt. Továbbá sokat köszönhetek a családomnak és a páromnak is, akik a felkészülésemet teljes mértékben segítik és támogatják.