Molnár Petra és Bakonyi Anett világ és kétszeres Európa-bajnok légtornászok. Elsőként a 23 éves győrújbaráti Molnár Petrát kerestük fel.

Kezdjük azzal, hogy légtorna az sport, vagy valami más?


Sport, és egyben művészet is szerintem. Nehéz erőelemeket, bonyolult összekötéseket rezzenéstelen arccal, könnyedén elvégezni sok-sok gyakorlás, és ebben rejlik a légtorna művészi oldala.

Erről lenne szó (videó)

Molnár Petra és Bakonyi Anett, a világ- és kétszeres Európa-bajnok páros.


Hogy lettél légtornász? Mi tudhatunk a párosotokról?

5 éves korom óta táncoltam, és táncos akartam lenni. Az életem viszont máshogy alakult, 18 évesen találkoztam először a légtornával, első körben a rúdfitnesszel. Később megismerkedtünk a légtorna többi ágával, a karikával és a tissueval, melyek tudományát önerőből tanultuk meg. Anettel 5 éve vagyunk legjobb barátnők. Kezdetben csak együtt edzettünk, de egyéni dolgokat. Később találtuk csak ki, hogy megpróbáljuk a duót. Jó döntés volt. Lassan 3 éve alkotunk egy párost, az évek alatt 3 koreográfiánk készült. Karika duó, tissue szinkron, és egy szintén duó szám, melyet egy különleges szív alakú egyedi eszközön végzünk. Versenyre a karika duónkat szoktuk vinni, felkészülési időnk körülbelül 2-3 hónap folyamatos gyakorlás szokott lenni. Másfél év alatt sikerült begyűjteni országos, és világbajnoki címet, illetve idén kétszeres Európa bajnokok lettünk.Légtornászokat az erő, a hajlékonyság és a bátorság jellemzi. Hajlékonyság könnyen ment? Az erőt meg lehet menet közben szerezni? Félelem soha nem volt benned, vagy könnyen/nehezen küzdötted le? Családod, a barátaid, a párod még mindig félt, vagy már megszokták….?

A tánc miatt a lábaim erősek, viszont kezdetekben a légtornához szükséges erőt csak évek munkája alatt sikerült megszerezni. Rengeteg erősítéssel és gyakorlással. Persze mindig van hova fejlődni, most is vannak kitűzve célok. Ebben a sportban mindig van kihívás. A hajlékonysággal szerencsére könnyebb dolgom volt, de az alapos nyújtás sosem hiányozhat az edzések során. Félelem nem nagyon van bennem, tériszonnyal abszolút nem küzdök. Viszont meglepő párban sokkal nagyobb biztonságban érzem magam a szeren. Eddig egyik versenyünk sem zajlott zökkenőmentesen - kisebb sérülések verseny előtt, néha betegség közbeszólt – már szinte megszoktuk. Viszont mindig erőt vettünk magunkon, és kihoztuk a maximumot. Barátaink már megszokták, mindig felmászunk valami magas helyre, extrém helyszínekre. Szüleim viszont mindig féltenek, szerintem ők sosem fogják csak úgy megszokni ezt az életformát, de mindig nagyon büszkék rám.Civilben mivel foglalkozol? Mik a következő terveid?

Gyakorlatilag a hobbim a munkám; Győrben van egy aerial fitnesz stúdiónk, ahol hétköznaponként légtorna órákat tartunk az edzeni vágyóknak. Rengeteg lány jár hozzánk, szuper közösség alakult ki. Hétvégenként pedig általában fellépni járunk különböző rendezvényekre. Nagyon szeretem ezt csinálni. Szeretnénk még versenyeken indulni, illetve nagyobb szabású fellépéseken artista előadóként többet dolgozni, akár külföldön is.

Kiemelt fotó: Budai Imre