Lapos has, kerek fenék, szép, kidolgozott vállak, de nem volt ez mindig így. A 25 éves kámi Bajnok Dórával találkoztunk.

Sportoltál, amit a középiskola után befejeztél. Ami ilyenkor a legtöbbször történik, hogy a lányra felmennek a kilók, te is így jártál. De ebben nem törődtél bele. Pár évvel ezelőtt életmódot váltottál, most ragyogó formában vagy. Mi is a te történeted?

Valójában már kisgyermek korom óta fontos szerepet játszik a sport az életemben. Jó pár sportágban kipróbáltam már magam. Pingpongoztam, fociztam, röplabdáztam, petanque-oztam. A legtöbb sportot csak hobbi szinten űztem. Általános iskolában petanque-oztam, unokatestvéreimmel egy csapatban sikerült megszereznünk az országos harmadik helyet. Pingpong versenyeken szerepeltem általános iskolában, illetve középiskolában is, ahol a 4 év alatt az első és második helyezések váltották egymást a különböző versenyeken. Röplabdáztam, más iskolákkal versenyeztünk. Atlétikai versenyeken vettem részt, kisebb nagyobb sikerekkel. Már itt elkezdett érdekelni a futás, 2015 óta veszek részt a közelben megrendezésre kerülő futóversenyeken, általában 5 km-es távon. Manapság szeretem kipróbálni az új dolgokat, új edzésformákat. Ezalatt értem a rúdfitneszt, illetve az aerial hoop-ot, ami egy levegőben lógó karikán végzett gyakorlatokat, lassú, kecses női mozdulatokat jelent.

Miután befejeztem a középiskolát és elkezdtem dolgozni, a sport és a mozgás egyre inkább háttérbe szorult. Munka mellett kevesebb időm maradt a mozgásra, de viszont az evésre annál inkább szántam időt. Mozgás hiányában sikerült is magamra szednem 12 kg-ot. Láttam magamon a felesleget, de egészen addig nem foglalkoztam vele, amíg a családtagjaim, ismerőseim ezt szóvá nem tették. Egyre több kritikát kaptam a külsőmre és egy idő után már betelt a pohár. Komoly elhatározásra szántam el magam. Megfogadtam, hogy leadom a felszedett plusz kilókat.Tudtam: hogy sikerüljön elérnem a célomat, ahhoz drasztikus változásokat kell bevezetnem az életembe. Először ijesztőnek hangzott, nem tudtam, hogy hogyan kezdjek bele, de csak a cél lebegett a szemem előtt. Utána jártam a dolgoknak, mit hogyan kell csinálni, hogyan célszerű. Lecseréltem a cukrot, a lisztet, az édességeket száműztem. Szerencsére nem vagyok/voltam soha olyan édesszájú, így talán nekem kicsit könnyebb volt ezekről lemondanom. Szénhidrátcsökkentetten kezdtem el étkezni, betartva a napi ötszöri étkezést. Ötször eszem egy nap, kisebb-nagyobb adagokat. Fontosnak tartom a megfelelő folyadékbevitelt, ami nálam 2-3 liter tiszta vizet jelent. Ekkora mennyiségtől már alapba nem lesz olyan éhes az ember. Bevezettem a mindennapjaimba a mozgást. Rubint Réka és Schobert Norbi videóival kezdtem, amibe azóta beleszerettem. Az ő lelkesedésük, emberszeretetük indított el ezen az úton. Részt akartam benne venni. Az általuk nyújtott érzés, mozgásszeretet miatt veszek részt idén már a harmadik alakreform táborban. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Először nehezen ment a mozgás, újra bele kellett tanulnom, hiszen jó pár évre kimaradt a sport az életemből, aztán napról napra könnyebb lett, ahogyan egyre inkább kezdtem megedződni a feladathoz. Akkor kezdtem el érezni, hogy mennyire élvezem és szeretem ezt a mozgás adta örömöt. Kezdtem belejönni a sütésbe, főzésbe is a lecserélt alapanyagokkal. Minden átlagos, hétköznapi ételt kikísérleteztem úgy elkészíteni, ahogyan az az én étrendemnek megfelel. A legfőbb célom az volt, hogy egészségesen, semmit sem hiányolva, nem sanyargatva magam lefogyjak. Úgy érzem, hogy ezt sikerült is megvalósítanom. A külsőm most olyan, amilyennek látni akartam magam. Lapos has, kerek fenék, szép, kidolgozott vállak, izmosabb vádlik, combok… Magabiztosabb lettem, és nem elhanyagolható az sem, hogy az állóképességem rengeteget fejlődött. A sport, az aerobik és az új életmód fegyelemre tanított, kitartásra. Bebizonyosodott, hogy ha valamit nagyon szeretne az ember, azt kemény munkával, odaadással, kitartással, fegyelemmel, némi lemondással könnyen elérhetővé válik.Elvégezted az aerobik oktatóit. Milyen célból?

Az aerobik volt az a mozgásforma, amit bevezettem a mindennapjaimba. Ahogyan napról napra gyakoroltam, végeztem a különféle gyakorlatokat, azt vettem észre, hogy szeretem ezt csinálni, akármilyen nehéz gyakorlatról is van szó, mosolyogva csináltam végig. Élveztem, a fájdalom ellenére is. Ebben a mozgásformában találtam meg önmagam. Ezt az érzést meg kell mutatnom minél több embernek. Jó zenére, jót mozogni, minél változatosabban. A változatosság híve vagyok. Fontosnak tartom, hogy egy aerobik oktató, vagy legyen az másmilyen sportot oktató edző, sporttal foglalkozó ember, hitelesnek kell lennie, tudjon példát mutatni, mind a külsejével, mind a belső tulajdonságaival a vendégeinek.

Ha már cél, Kámban (Kám egy 500 fős falu Vas megyében) nincs sok lehetőség a sportolásra. Szeretnéd megmozgatni a falut?

Sajnos nincs sok lehetőség, de a lehetőségekhez mérten próbálom kihasználni a falu adottságait. Közös futásokat szervezek falun belül, más és más távokon. Van egy focipályánk, ahova nyáron szeretnék majd különféle mozgással kapcsolatos programokat szervezni. Illetve igény szerint együtt mozgunk a baráti aerobik órákon, szerencsére van is rá igény. Heti egy alkalmat össze tudunk hozni. Korosztálytól függetlenül, mindenkivel sikerül megtalálnom a közös hangot, közös mozgásformát. Mivel sporteszközeink nincsenek, így próbálok olyan dolgokat kitalálni, amik számunkra hasznosak lehetnek. Például műanyag üvegeket gyűjtöttem, amit vízzel, homokkal töltöttem meg, ez volt a súlyzónk. Kértem kölcsön székeket a kultúrháztól, amiket egyes gyakorlatokhoz nagyon jól tudtunk használni. Tisztában vagyok a fitneszterem árakkal, pont ezért próbálom az órákat pénztárca barát módon megcsinálni, hogy lássák az emberek, fillérekből is lehet a testüket formálni.Neked mit jelent a sport?

Egyfajta önkifejezést, hiszen ha az aerobikot vesszük példának, ott jóformán úgy alakítom az órát, ahogyan én szeretném. Tudok magamból mutatni valamit az embereknek. A sport megtanít arra, hogy amire azt hinnéd, hogy lehetetlen, nem megvalósítható, az bizony lehetséges és meg tudod csinálni! Annyira sok gyönyörű nő fut az utcákon… vékony, duci, molett egyaránt… mutassuk meg a világnak, hogy legyen akármilyen a testünk, sportoljunk akármit, a mozgás által is tudunk úgy ragyogni, mint a gyémántok! Ez a mottóm is: „Ragyogjunk együtt, akárcsak a gyémántok!” Olyan egyszerű módja ez boldogságnak…

Mik a további céljaid?

Nagyon szeretem a gyerekeket, koromból adódón nagyon jól kijövök velük. Jövőbeli céljaim közt szerepel, hogy gyerkőcökkel is foglalkozzak, gyerek aerobikot tartsak. Úgy gondolom, már fiatal korban meg kell ismertetni, szerettetni a gyerekekkel a mozgást, a sportot. Hiszen sosem lehet korán elkezdeni. Illetve szeretném továbbfejleszteni a tudásom ezen a téren, hogy minél változatosabb aerobik órákat tudjak tartani. Mindenképpen az aerobik vonalat szeretném tovább követni.

Kövess minket