A 18 éves Wagner Dorkával beszélgettünk, a törökbálinti fit-kid versenyzővel.

Mik voltak az eddigi pályafutásod legfontosabb történései az első lépésektől napjainkig?

Ez nagyon régen történt. Négy éves lehettem amikor elmentünk az első edzésre körülnézni. Egy ismerős által hallottunk erről a sportról, és mivel nagyon közel áll az rg-hez, én pedig valami hasonlót kerestem. A Marcipán SE-ben kezdtem, Budaörsön. Először a B, majd az a A és végül az Elit kategóriában versenyeztem. Ehhez hosszú út vezetett és a heti 3-4 edzés, a délutáni elfoglaltságok nem fértek bele. Az életemet a sport töltötte ki. Körülbelül 12 éves koromig voltam ebben az egyesületben, ekkor úgy éreztem, hogy ennél több van bennem, mint amit ott elértem. Illetve az elit kategóriás testfordulók is közrejátszottak a döntésben, amit apukám mai napig nem támogat/támogatott. 12 évesen a fejlődő szervezetet diétára fogni, de ez még a kisebbik gond volt, mert mindig is nagyon egészségesen étkeztem. De a versenyeken narancssárgára lettünk lebarnítva, egy kis fekete fürdőruhában álltunk ki a zsűri és az utánunk következő férfi versenyzők elé. Azaz egy pici bikiniben a testemet kellett mutogatnom. És nem arról szólt, hogy a gyerek mennyire élvezi. Ekkor úgy döntöttem egyesületet és szakágat váltok. Budapesten a sulimhoz közel ajánlottak egy helyet, ami elsőre nagyon szimpatikus lett. Egyik legnehezebb lépést kellett meghoznom, mert a Marcipán jelentette a gyerekkoromat, rengeteg mindent köszönhetek nekik. De átigazoltam a Gilda Maxba. Az edzőim -egy házaspár- a szívüket, lelküket beletették. Nagyon más volt a két egyesület, illetve az edzések mennyisége, minősége, erőssége. És maga a két sport jellege, bár kinézetre nagyon hasonlít, mégis nagyon sok a különbség. A fit kid egy sokkal szabályozottabb keretek között mozog. Négy évig volt szerencsém ott lenni. Az első év nehéz volt nagyon, nem az átszokás miatt, mert könnyű valamit megszokni, amit szívesen csinál az ember, hanem az, hogy nem volt gyakorlatom. Nem versenyezhettem. Az edzőim azt akarták, hogy tökéletesen fejlődjek, és kiérdemeljem a versenyzés lehetőségét. Majd ez az egyesület megszűnt és újra váltanom kellett. A fit-kiden belül egy új egyesületbe mentem, a Fitvilág SE-be. És jelenleg is itt edzem napi szinten. Ez a legjobb dolog volt, ami történhetett velem. Vannak mögöttem elszalasztott lehetőségek. De összességében olyan emberekkel hozott össze a sors, akik a családommá is váltak. Számomra az egyik eredmény ez is.És még milyen eredményeket tudhatsz magadénak?

Háromszoros országos bajnok vagyok, kétszer pedig az Európa-bajnokságra is kijutottam. Ősszel elértem a csúcsot, az írországi Eb-n egy tökéletesen gyakorlat után ötödik lettem. A mai napig számomra jelent ez egyszerre boldogságot és csalódottságot is.

Miért van benned ez a kettősség?

A pontozásos sportban mindig is volt, és lesz egy kis “csalás”. Nem mindig azt a pontot kapjuk vissza, amit elvártunk volna. Másrészt a bírok nem függetlenek, ami sok mindenben megmutatkozik. Ráadásul az elemtáblázathoz tartozik egy elég részletes szabályzat is, amit az edzők és a bírók sokszor másképpen értelmeznek.

12 éves bikinis versenyeken indultál, sosem voltál szégyenlős, gátlásos?

Nem voltam szégyenlős túlzottan soha. A versenyzés adott egy elég erős magabiztosságot, hogy ki merjek állni a színpadra, megmutatni mit tudok. De gátlásaim azok vannak.

Hetente mennyit sportolsz, mennyire élsz egészséges életet?

A heti négy edzés mellett otthon is szoktam edzeni, illetve tavasztól futni, biciklizni is eljárok. Szeretek jógázni. Nagyon odafigyelek arra, hogy mit és mennyit eszem, illetve arra, hogy otthon én készítsem el. Igazából amiket nagyon szeretek csinálni, azok a reggelik. Mindig valami gyümölcs az alapja - banán fagyi, smoothie bowl-ok, chia puding. A barátnőim mindig oda vannak a látványtól.

Mit is jelent neked a sport?

Talán elcsépelten hangozhat, de a sport által tanultam meg küzdeni és általa kitartóvá váltam. Csalódások után képes voltam újra felállni, és jobban teljesíteni. A sírásból erőt gyűjteni. Meg kellett tanulnom beosztani az időmet és kihasználni a szabad perceket. A sport számomra a szenvedély, a gyönyörűség és a fájdalom, az izzadtság szeretete. És mindez egyben egyszerre.

A jövőben benne vannak a terveid között, hogy fitnesz modell légy, vagy a fit-kiden belül bikinis versenyeken is elindulj? Illetve a sporttal milyen céljaid vannak?

Mostanában sokszor felmerült bennem, hogy újrakezdeném a bikinis versenyeket. Nagy változás lenne. Gyakran nagy célokat tűzők ki magamnak. De utána mindig rájövök, hogy a legfontosabb nem a helyezés, hanem az, hogy magamnak és az edzőmnek bizonyítsak. Jelenlegi a célom a következő őszi Eb. Ehhez hosszú az út, és meglátjuk, hogy a tanulás mellett a kettőt, hogy tudom összeegyeztetni.A suli fontos, de jól is megy?

Igen. Budaörsön az Illyés Gyula Gimnázium (11. évfolyamos) kitűnő tanulója vagyok, most fogok angolból előre hozott érettségit csinálni, és május közepén nyelvvizsgázni.

Jövőre fogsz érettségizni, még valahol messze van, de hogy látod a jövőt?

Valószínűleg a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szaka lesz a befutó. De szeretnék egy évet halasztani, dolgozni, akár az egyesületben segíteni, a megkeresett pénzből utazni. De utána aztán irány az egyetem.