Kistelepülések bombázói: Szoták Patríciát kerestük fel, a 20 éves baji fitnesz versenyzőt.

Fitnesz előtt mit sportoltál?

Egészen kiskorom óta sportolok, nagyon sok mozgásformát kipróbáltam már. Kezdetben még az általánosban a judoval ismerkedtem meg, és nagyon beleszerettem. 8 éven keresztül űztem ezt a sportot, 40 éremet nyertem, voltam országos, illetve nemzetközi versenyeken is dobogós. Nagyon imádtam a küzdősportot, kitartásra nevelt, megtanított örülni a sikereknek, illetve eltűrni a kudarcokat is. Sajnos akkoriban már nem fért meg a tanulás mellett az állandó hétvégi versenyek és az edzések sokasága. Ezt követően keresgéltem a sportok között, de annyira egyik sem fogott meg. Még a testépítés világa előtt egy nőiesebb sportba is belekezdtem körülbelül 4 éve, ez nem más, mint a rúdfitness. A konditerem mellett ez most egy ideje sajnos háttérbe szorult, de nem szeretnék ettől a sportágtól sem végleg elbúcsúzni.

Mikor mentél először edzőterembe, akkor milyen cél vezérelt?

Körülbelül 3 éve járok rendszeresen konditerembe. Mindig is tetszettek az izmos lányok, soha nem féltem attól, hogy ha elkezdek edzeni „túl izmos leszek”, mint a lányok sokasága. Amikor először jártam az edzőterembe kicsit elveszettnek éreztem magam, de a tudásomat folyamatosan bővítettem, így egyre eredményesebbek lettek az edzéseim. Úgy éreztem, hogy megtaláltam az Én sportomat. Annyira magával ragadott, hogy elvégeztem azóta egy személyi edzői képzést, illetve jelenleg a győri egyetemen tanulok sport- és rekreációszervezést.Sokan járnak edzőterembe, de nem mindenki kezd el versenyezni, te miért vágtál bele?

Már régóta érdekeltek a fitness versenyek, csak nem mertem belevágni. Szeretem feszegetni a saját határaimat, és kíváncsi voltam, hogy mit sikerül hozni egy ilyen jellegű felkészüléssel. Nem bántam meg egyáltalán, minden nehézségével együtt imádom a versenyzést is.

Eredményeid?

A mostani szezonban egy nemzetközi versenyen sikerült a 6-os döntőbe bejutnom, és 5. helyen végeznem. Nagyon büszke vagyok, főleg, hogy egy izmosabb kategóriában sikerült ezt hoznom. Ez a fitness figure kategória, ami az INBA szövetség versenyein a bikini fitness, illetve a sport modell kategória felett áll. Ezt a kategóriát érzem leginkább a magaménak, a célom mindenképp még izmosodni, felhozni a lemaradt izmaimat, hogy megálljam a helyem ebben a kategóriában, és esetleg még jobb eredményeket hozzak a későbbiekben.

Mikor először álltál a színpadon egy pici tangában, ez mennyire volt zavaró, vagy sosem voltál szégyenlős, gátlásos lány?

Nem mondom, hogy nem vagyok szégyenlősebb típus, mert ez nem lenne igaz. Először nem voltam magabiztos, ez meg is látszott a színpadi mozgásomon, de erre a szezonra ezen már nagyon sokat sikerült javítanom. Sokat számított az is ebben, hogy most sokkal elégedettebb voltam a formámmal, mint tavaly, Én is szakmailag néztem magam, hogy mennyire sikerült az elvárható formát hozni, ezeken a versenyeken a bírók és a közönség is ilyen szemmel néz. Nagyon fontos a magabiztosság a színpadon, mert sajnos, ha ez nincs meg, lehet akármilyen jó a forma sajnos lehúzza a versenyzőt.Fotók: Sípos Zoltán


Kisebb településen élsz (Baj egy közel 3 ezres település Tata mellett), a helyiek mit szólnak hozzá?

Nyilván van, akinek ez szimpatikus, valakinek nem. Én csak magamnak szeretnék megfelelni, nem foglalkozom már vele, hogy ki mit gondol róla. Akik hozzám közel állnak nekik adok a szavaikra, és ők maximálisan támogatnak benne és büszkék rám.

A hétköznapokban, az utcán, a strandon mennyire jön be a nőies, szexis öltözködés?

A munkámból adódóan inkább a sportos öltözködés áll hozzám közel, szinte mindig úgy öltözöm a hétköznapokban. Persze, ha van valami alkalom arra én is szívesen veszek fel csinos ruhákat, és a strandon is jobban szeretem a szexisebb darabokat.

Említetted a rúdfitneszt, erről mit tudhatunk? Ide azért kell erő, hajlékonyság, bátorság, ezek a tulajdonságok honnan vannak meg benned?

Sokan azt gondolják, hogy ezek az adottságok szükségesek ahhoz, hogy valaki egyáltalán bele merjen kezdeni ebbe a sportba. De ez nem igaz, kortól, alkattól, erőnléttől függetlenül akárki elkezdheti, sok gyakorlat kevesebb hajlékonysággal/erővel is elsajátítható. Általában egymásra épülnek a gyakorlatok, de mindenképpen sok időt és kitartást igényel, hogy ezek elsajátíthatók legyenek. Vannak gyakorlatok, amiket én is hónapok/évek alatt tanultam meg.


Fotó: Nemes Bence


Fitnesz egyben egy életmód is, étkezéstől az edzésig. Hagyjuk ki az egészséget, mit ad neked a fitnesz, miért jó neked ez az életforma?

Sokkal nagyobb az akaraterőm, a kitartásom, és eleve boldoggá tesz ez az életforma, a határaim állandó feszegetése. Egy versenydiétát végigcsinálni nagyon sok lemondással, mélyponttal, olykor feszültséggel jár. Mégis úgy érzem, hogy maximálisan megéri. Az edzések terén inkább már fanatikusnak mondanám magam. Imádom az edzéseket, amit soha nem azért csinálok, mert „kell”, hanem örömmel, mindig a maximumot beleadva.

Mikor nem sportolsz, akkor…..?

Akkor is pörgök ezerrel. Soha nem voltam egy otthonülős típus. Ha éppen nem dolgozunk, akkor általában a párommal/családdal mindig kitalálunk valami programot.

Kövess minket