A 13 éves hódmezővásárhelyi Fi-Kid Európa-bajnok Törökgyörgy Hannával beszélgettünk, a 10-szeres Európa-bajnok (Fit-Kid), Törökgyörgy Adrienn húgával.

Nővéred után te is mindenképp Fit-Kides akartál lenni, vagy próbálkoztál más sportokkal is?

Igen. Más sportot nem is akartam kipróbálni.

Hány évesen kezdted el ezt a sportot?

Úgy tudom, a mai napig én voltam a legfiatalabb: 3 éves voltam, amikor az első edzésen részt vettem.

Mikor belevágtál, akkor az ügyesebb lányok közé tartoztál, vagy olyan kis ügyetlen lányka voltál?

Nem voltam nagyon ügyes, de ügyetlen sem. A kettő között. Annyira kicsi voltam… De szerintem akkor még könnyebben tanultam új dolgokat

Emlékszel az első versenyedre, verseny előtti izgalomra….?

Az első versenyemben 5 éves voltam, mondhatni elég hamar kezdtem, de akkoriban még nem voltam izgulós, mostmár egyre inkább, hisz a tét is nagyobb már.És mikor állhattál fel először a dobogóra?

Első sikereimet a második versenyévemben értem el. Akkor még Dance kategóriás versenyző voltam, a második versenygyakorlatommal indultam, ami Hello Kitty volt, háromszor lettem első helyezett ezzel a gyakorlatommal.

És azóta milyen eredmények vannak mögötted?

Immár nyolcadik éve versenyzem, voltak jó és kevésbé jó éveim is, de többször állhattam már fel a dobogó különböző fokaira és nagyon szeretnék még minél többször dobogóra állni. Csapatokban 2015. óta képviselhetem hazánkat az Európa-bajnokságokon, ahol minden évben dobogós helyezéseket értünk el, de számomra a 2018-as olaszországi Eb volt a legsikeresebb: életemben először állhattam a dobogó legfelső fokára Európa-bajnokságon. Ezt az érzést sosem fogom elfelejteni. A sok edzésnek, kitartásnak meg lett az eredménye és ez erőt ad a folytatáshoz, a még keményebb munkához.
>


Mennyi ez a kemény munka, mennyit edzel, sportolsz hetente?

Felkészülési időszakban heti 4, versenyidőszakban akár heti 5-6 edzés is előfordul, de ez attól is függ, hogy a csapatedzéseket hogyan tudjuk összeegyeztetni az egyéni edzésekkel. Sajnos nagyon figyelnem kell a súlyomra, ezért az elmúlt időszakban a fitness edzések mellett heti 3-4 alkalommal el kellett mennem futni is, és ezt egy kis téli pihenő után már újra elkezdtem, hogy tavasszal jó formában lehessek. Emellett az étkezéseimre is próbálok odafigyelni, mindezekben nagy segítséget nyújtanak a szüleim, főleg anyukám, valamint a nővérem és nem utolsó sorban az edzőm is.

A Fit-Kid, az edzések….,, a versenyek sok sírással járnak?

Vannak nagyon kemény, fárasztó edzések, hogy másnap az izomláztól járni is alig tudok. Ettől már csak az izomlázas nyújtás a keményebb. Szerencsére a versenyeken a legtöbbször örömömben sírok. Ha nem olyan eredményt érek el, amilyet szerettem volna, el kell gondolkoznom, mit kell másképp csinálnom, hogy legközelebb jobb legyek.

Mit tartasz az erősségednek és miben szeretnél még fejlődni?

Mindenben van még mit tanulnom, de erősségem a lazaság és a tánc. Akrobatikában is elég jó vagyok, erőben viszont még fejlődnöm kell.Ez egy nagyon csajos sport. Osztálytársak, korodbéli lányok irigyelnek, hogy te versenyeken olyan ruhákban állhatsz a szőnyegre, amit ők még nem vehetnek fel, versenyeken sminkelheted magad, sok szép helyre eljutsz……?

Szeptemberben kezdem a hatosztályos gimit, nagyon sok új osztálytársam lett. Pár hónap után mondhatom, hogy elfogadták a fitnessel járó „extra” dolgokat – gondolok itt a csillogó ruhákra, sminkekre, stb. Bízom benne, hogy ezek miatt nem fognak irigykedni, hiszen az edzésekre bárki lejöhet, bárki elkezdheti ezt a sportot, így ezáltal bárki részese lehet az ezzel járó csillogásnak. Nem beszélve arról, hogy nagyon sok szép helyre eljutottam már az Eb-k alkalmával, talán a legemlékezetesebb a 2017. évi dublini Eb, mert életemben akkor ültem először repülőn.

Van kabalád, babonád?

Igen, van egy kis plüssállatom, ami a táskám mélyén van a versenyeken, valamint fontos számomra, hogy apukám jelen legyen a versenyeimen. Nekem is és nővéremnek is apa az igazi kabalánk, egyszerűen ott kell, hogy legyen. Szükségünk van a szurkolására. Bár az igazi szurkolásait mindig az EB-re tartogatja, az ő szurkolásának egyszerűen nincs párja.
Suli is jól megy? Mi leszel ha „nagy” leszel?

A suli jól megy, jó tanuló vagyok, de ennek így is kell lennie. Az hogy mi leszek, ha „nagy” leszek, még nem igazán tudom. Szeretem a mozgást és az idegen nyelveket, de ebből még bármi lehetek.

És a sport terén milyen céljaid vannak?

Szeretnék még nagyon sok jó eredményt elérni a fitnessben, szeretném követni a nővéremet, bár olyan nem leszek, mint ő, de azért igyekszem, hogy ő is olyan büszke lehessen rám, mint én rá.


Törökgyörgy testvérek - Adrienn és Hanna
A 10-szeres Európa-bajnok Törökgyörgy Adrienn pályafutásáról itt olvashatsz bővebben a honlapunkon