Könnyed beszélgetés Sándor Fannival, a salgótarjáni rúdtáncossal.

Rúdtáncos vagy, de előtte a sporttal, a tánccal…. milyen kapcsolatod volt? Mikor és hogy jött képbe a rúdtánc?

Gyerekkoromban évekig táncoltam, leginkább hip-hop és modern táncokat. Csapatommal több versenyen is részt vettünk, ahol többször is felállhattunk a dobogóra. Amikor abbahagytam, hónapokig gyötörtem magam, hogy jó döntés volt-e, hiszen mindig is szerettem táncolni és hiányzott. Aztán 2015-ben barátnőmnek köszönhetően rátaláltam a rúdtáncra. Barátnőm győzött meg, hogy menjünk el egy edzésre és próbáljuk ki. Azóta is hálás vagyok neki, hiszen rögtön beleszerettem ebbe a sportba, melyben megtaláltam a hiányolt táncot is.

Ez sport vagy valami más……? Ha ma valaki meghallja, hogy rúd és nő, akkor nagyon más ugrik be neki. Sok hasonlóval találkozol? Sok az előítélet?

Igen, sajnos sok előítélettel találkozok, a legtöbb ember nincs tisztában ezzel a sporttal, talán azért is, mert Magyarországon nem annyira elterjedt még. A rúdtánc, rúdfitness a tánc, a sport és a gimnasztika egyik formája, ami távol áll az éjszakai bárok világától, leginkább a sporthoz köthető.

Rúdtáncban sok kategória létezik, te miben szoktál indulni, és milyen eredmények vannak mögötted?

2016 óta versenyzek és hatalmas örömmel tölt el, hogy eddig az összes versenyemen felálhattam a dobogóra. Női egyéni amatőr, középhaladó és haladó kategóriában is indultam, a jövőben pedig szeretném majd profi kategóriában is megmérettetni magam. Első versenyem a Pole Fitness Beauty volt, ahol harmadik helyezést értem el, majd a következő évben megnyertem. Talán a legbüszkébb a tavalyi Pole Artistic Hungary első helyezésemre vagyok, a szintén tavalyi Rúdsport Magyar Bajnokságon pedig mindössze fél ponttal csúsztam le az első helyről, így akkor egy ezüstérmet vihettem haza. Ezen kívül még három bronzéremmel is büszkélkedhetek.
Hetente mennyit sportolsz, mozogsz?

Igyekszem hetente eljárni rúd edzésekre, illetve ahogy időm engedi futni és erősíteni is szoktam. Ha versenyre készülök, besűrűsödnek az edzések, illetve a koreográfia gyakorlására is időt kell szánnom.

Szinte minden nőnek fontos a megjelenés, a jó alak….. a rúdtáncnál pedig határozottan igaz. Ez sok odafigyelést igényel?

Már gyerekkorom óta sportolok, úsztam majd ezt felváltotta a tánc. Sok előnyöm származik ebből, de a helyes táplálkozásra is igyekszem odafigyelni, ami bevallom őszintén nem mindig sikerül.

A versenyek „kevés” cucc van rajtatok, de mennyire szeretsz szexisen, nőiesen megjelenni hétköznapokban az utcán, a bulikban….? Mennyire fontos számodra a divat?

A sportos és az elegáns, nőies öltözködést is szeretem. Hétköznapokban legtöbbször sportcipő, nadrág, amit jobban szeretek, de alig várom, hogy valami különleges alkalomkor (legyen az buli, esküvő vagy csak egy vacsora) kiöltözhessek. Nagyon szeretem a magassarkú cipőket, amiből persze sosem elég. A divat egyáltalán nem fontos számomra, inkább saját magam stílusát követem.Mikor nem sportolsz, akkor…..? Közeli és távoli terveid, céljaid, akár sportolóként, akár civilként, nőként?

Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem végzős hallgatója vagyok, januártól már közgazdász diplomával a kezemben folytathatom céljaim megvalósítását. Mindenképpen szeretném folytatni a rúdsportot, a versenyzést magasabb kategóriában. Novemberben megszereztem a rúdfitnesz oktató oklevelemet és a jövőben is szeretném folytatni az oktatást, esetleg egy saját rúdsport stúdiót nyitni.

Képek: Sándor Fanni