Interjú a 19 éves tatai Nagy Alexandrával, a gör- és a gyorskorcsolya válogatottal.

Családban van/volt sportoló?

Természetesen van. Apukám világbajnok atléta és karateoktató, anya kézilabdázott az atlétika mellett, illetve testvérem is ebbe az irányba indult el, de sajnos nem tartott sokáig a lelkesedése.

Te milyen oknál fogva kezdtél el sportolni?

Különösebb oka nem volt, egy hobbinak indult, amit szerettem csinálni. Akkoriban elég jelentős túlsúllyal rendelkeztem az asztma gyógyszerek miatt. A sport mind a betegségre, mind a súlyfeleslegre jó hatással volt.

Hogy találkoztál a görkorcsolyával? Mivel fogott meg ez a sportág?

A kori mellett több sportot kipróbáltam, amiből nem meglepő módon az atlétika fogott meg. Ebben jelentős szerepe volt, hogy az általánosban sport tagozatos osztályba jártam. Még óvodás volt, mikor14 éve Lugosi László kori oktatásán vettem részt, szerinte tehetségem volt a sporthoz és felajánlott egy edzéslátogatást. Elmentem és egyből beleszerettem a koriba, ami azóta is tart. Mi fogott meg? A sebesség, legyen az aszfalton vagy a jégen.

Görkorcsolya mellett három éve gyorskorcsolyázol is. Miért?

Mert a görkorcsolya nem olimpiai sportág, nekem az olimpia fontos, és ez hasonlított hozzá a legjobban. Gyorskorcsolyában ettől az évtől kezdve már felnőtt versenyzőnek számítok, és itt is válogatott kerettag szeretnék maradni, 4 év múlva pedig részt venni a téli olimpián, Pekingben. Én már kislány koromban elhatároztam, hogy olimpiát szeretnék nyerni, és ezért mindent meg is teszek

Az eddigi eredményeid, sikereid?

Görkorcsolyában 10-10 országos bajnoki és diákolimpiai helyezésem van. Európa kupa sorozat első helyezés mellett az Európa-bajnokságon egyéni 9. a váltóban negyedik lettem. .Ami a nagypályás jégkorit illeti,3 év alatt voltam országos felnőtt és junior bajnok is, de ami igazán számít ,hogy junior világkupákon vettem részt, ahol a középmezőnybe tudtam végezni .Versenyeken görnyedten rójátok a métereket, ez mennyire viseli meg a testet?

Igazából szerintem már annyira hozzászokott a testünk, hogy egyáltalán nem viseli meg. Én tipikusan rövid távú versenyző vagyok, így edzéseken kívül engem nem érint ez a probléma.

Milyen távokon szoktál indulni?

500, 1000, 1500 métereken. Háromezren csak országos bajnokságokon, mert az összetett miatt muszáj

Nyáron a száraz edzések mennyire unalmasak, fárasztóak…..?

Sajnos Magyarországon nincs egész évben használható nagypályás korcsolyapálya - még.(tervek alapján 2021-re elkészül egy csarnok). Határozottan nagyon fárasztóak az alapozó edzések, de ezek is ugyan olyan fontosak, mint a jegesek. Unalmasnak nem mondanám, de úgy nyár közepe és a vége felé már nagyon hiányzik a jég.

Sérülések, nagy esések mennyire kerültek el, vagy találtak meg?

Tört már a kulcscsontom, volt három agyrázkódásom, felszakadt az állam, és nagyon-nagyon sok bőr sérülésem volt, amikor negyvennel elesel az aszfalton az nyomot hagy.

Miért jó sportolni, mit ad neked a sport?

Szerintem a sport nagyon sokat tanít, legyen az bármelyik sport. Kitartás, sportszerűség, becsület, lojalitás és ez csak pár jellemző, ami teljesebbé teszi egy sportoló személyiséget. A sport nélkül én sem lennék ugyan ez az embert, mint, aki ma vagyok.

Milyen vagy ma?

Céltudatos és alázatos. Nem vitt el az élet rossz irányba, amit sok korombéli lány elkövet. Tudom, hogy mit kell tennem, és tudom mit szeretnék az életben elérni.Összességében a pályafutásod eddigi részével elégedett vagy? Ott tart a pályafutásod, ahol tartania kell, vagy…?

Hiányérzeteim vannak. Ha tehetném (ha visszamehetnék az időben) sokkal hamarabb kezdeném el a korcsolya jeges irányzatát. A jég hiány miatt le vagyunk maradva a hollandoktól vagy az oroszoktól, akik mindennap jégen vannak, sőt napi többször is. Ennek ellenére szerintem mindent kihozunk a körülmények ellenére és nagyon jól haladunk céljaink eléréséhez. .

Suli is jól megy? Hogy látod a jövőt? Mik a céljaid?

Most végeztem a helyi gimnáziumban általános szakon. Őszintén szólva nagyon nehezen ülök le tanulni kiskorom óta. Soha nem voltam kitűnő tanuló, a tanórán megszerzett tudásomból írtam a dolgozatokat. Mindig négyes és ötös közötti tanuló voltam, az érettségim is ilyen átlagot mutat. A Testnevelési Egyetemre adtam be a jelentkezésem, és itt szeretnék testnevelő és gyógytestnevelő lenni, és ezen a pályán elhelyezkedni. Ahogy említettem szeretnék az olimpiára kijutni. Később aktív sportolásom után természetesen edző szeretnék lenni, és tovább adni a tudásomat.