A 17 éves Róka Vanessza Hegykőn a megyei bajnokságban kézilabdázik, Sopronban pedig bokszol, 2015-ben megjárta az Európa-bajnokságot is.Két sportágat is űzöl, volt kitől örökölni a sport szeretetét?

A családunkban elég fontos szerepet tölt be a sport. A testvérem szintén bokszol, és crossfit edzésekre jár, az egyik unokatestvérem focizik, egy másik pedig kondizik. A nagypapámtól örököltem a sport szeretetét. Ő kifejezetten nem mérettette meg magát versenyszinten, viszont annál jobban szeretett sportolni. Mindent kipróbált, emellett sportos alkat is volt

Mikor találkoztál a kézilabdával?

Általános iskola 3. osztályos voltam, amikor Hegykőn elkezdtem kézilabdázni. Amikor 7. osztályos voltam, ki akartam próbálni magam magasabb szinten is, így elmentem Győrbe. kéziben szép sikereket értünk el: 2009. megyei diákolimpia 1.hely, 2012. diákolimpia elődöntő, 2012-13 utánpótlás bajnokság 3. hely, 2013. diákolimpia 1. hely.

Az ETO korosztályos csapatában 2014 tavaszán szerepeltél utoljára!

Nem tudtam kihasználni az adott lehetőségeket, amiért teljes mértékben saját magamat okolom. Fiatalság, bolondság!

Közben belépett az életedbe a boksz!

A boksszal 2014 júniusában találkoztam Sopronban. Ebben az évben jöttem haza Győrből, és a testvérem ekkor már bokszolt, megnéztem pár edzésüket, egy idő után pedig úgy döntöttem kipróbálom magam benne. Megfogott ebben a sportágban, hogy az edzők nagyon inspirálóak, kitartásra nevelnek, és persze az egész ökölvívás technikája. 2014 őszén az edzőm elvitt az országos bajnokságra, ahol 3. helyezést értem el. Ekkor bekerültem a magyar válogatott csapatába. Kisebb nemzetközi-, és egy Európa-bajnokságon is részt vettem – ötödik lettem. Majd az idei országos bajnokságon 2. helyezést értem el.

Boksz egy férfias sport, az ismerőseid nem furcsállják, hogy ezt a sportot űződ?

De! Rengetegen felteszik a kérdést, hogy nem féltem-e az arcomat lány létemre!?

Félted?

Persze! Azért bennem van, hogy mi van ha esetleg történne valami, de reménykedem benne, hogy lesz semmi baj!


Nem furcsa, hogy két nagyon ellentétes sportágat űzni?

Furcsának nem furcsa, inkább fárasztó. Heti 3 napot járok Sopronba boksz, 2 napot pedig Hegykőre kézilabda edzésre. Fárasztó, viszont úgy érzem össze lehet egyeztetni a kettőt. Mindkét sportot nagyon szeretem. A kézilabdában tudom kamatoztatni a bokszban megszerzett erőt, és ezt fordítva is elmondhatom!

Az eddigi pályafutásod három legszebb pillanata?

Pályafutásom 3 legszebb pillanatából elsőnek mondanám az Európa-bajnokságot, nagyon nagy örömömre szolgált, hogy részt vehettem. Másodiknak kiemelném, amikor most (2015 októberében) a hegykői csapathoz igazoltam, hiszen újra elkezdhettem azt a sportot amit annyi éven át űztem. A csapat is borzasztóan sokat számított, befogadóak voltak velem szemben a lányok, és nagyon kedvesek. Harmadiknak azt említeném, ami lehet, hogy furcsa lesz, de nekem az is nagyon nagy öröm, mikor látom a befektetett munka eredményét.

Három dolog, amiért jó sportolni?

Egy: mert nem hízok el. Kettő: mert sokkal jobb érzés, mint a tévét bámulni órákon keresztül. Három: nincsenek alvási problémáim.

A Győr megyei kézilabda bajnokságban a csoportotokban a negyedik helyen álltok! Cél?

Most az első négyben szeretnénk bent lenni, és az azt követő rájátszás végén döntőt játszani. Reálisak vagyunk, vannak sérültjeink, de a legjobbat szeretnénk kihozni a csapatunkból. Nagyon igyekszem mindent megtenni, hogy sikeres legyek, legyünk.

Bokszban milyen feladatok várnak rád 2016-ban?

Február 12.-én megyek Dublinba, 3 napra, ott egy meccset kell játszanom. A többi még a jövő kérdése!

Hogy képzeled a jövőt?

Egyelőre még a mának élek, szeretnék minél többet fejlődni. Persze, ha adódik egy jó lehetőség, nem fogom megvetni.

Tanulmányok?

Fertődön, a Porpáczy Aladár középiskolában tanulok, turisztikai szervezés szakon. Nem vagyok az osztály legkiemelkedőbb tanulója, de 3,5 körül mozoghat az átlagom.