Interjú Csatlós Csengével, a Fradi kézilabdacsapatának a 15 éves kapusával.

Mikor és hol kezdtél el kézilabdázni? Kapuba egyenes út vezetett vagy próbálkoztál a mezőnyben is?

9 évesen kezdtem el kézilabdázni a XVI. Kerület kézilabdacsapatában, az edző az iskolámban tartott edzéseket és felkeltette érdeklődésemet ez a sportág. Nagyon sok sportot kipróbáltam a kézilabda előtt. Többek között úsztam, teniszeztem, hokiztam és lovagoltam is. Anyukám régen kézilabdázott, ő is kapus volt, míg apukám focizott, bátyám szintén a futballt választotta. Anyukám után én is ki szerettem volna próbálni magam a kapuban. Nagyon sokáig játszottam kapuban és mezőnyben egyaránt, aztán eljött az idő, amikor választanom kellett, és az akkori edzőm, Erdős Éva tanácsára a kapu mellett döntöttem.

2016 nyarán érkeztél a Fradiba. Te jelentkeztél, vagy ők fedeztek fel?

A XVI. Kerület után a Pénzügyőrbe kerültem, ahol a 2015-16-os szezonban a korosztályom -OSB- mellett már NB I/B-s junior meccseken is beállhattam a kapuba. Mostani edzőm, Simics Judit és edzőtársa, Kovács Attila figyeltek fel rám egy egymás elleni meccsen.Nagyszerű évet zártál: a serdülőben bronz-, az ifiben ezüstérmesek lettetek, közben bemutatkoztál a serdülő válogatottban.

Nagyszerű évnek mondható, bár amikor ifiben megvertük a Nekát az elődöntőben, esélyt láttunk titkos vágyunk az aranyérem megszerzésére. A döntő nem úgy jött össze, ahogy azt mi szerettük volna, de ettől függetlenül nagyon jó érzés az ország második legjobb csapatának lenni. Sajnos a serdülő elődöntőben a Győr jobbnak bizonyult, de a bronzmeccsen megmutattuk mit is tudunk valójában. Nagyon meglepődtem, amikor behívtak a serdülő válogatottba. Nagyon jól éreztem magam az összetartáson, és Szerbiában a felkészülési meccsen is bemutatkozhattam.

Játékidőddel is elégedett vagy?

Az ifiben második számú kapus vagyok egy rendkívül tehetséges kapus mellett (a 17 éves Hadfi Gréta már felnőtt NB I-es és BL meccsen is pályára lépett - szek), úgy érzem elegendő lehetőséget kaptam.

Sikeresnek tartod magad?

Az ország egyik legjobb klubjának ifi csapatában játszom. Igen, úgy érzem, hogy sikeres vagyok a korosztályomban.Ősszel leszel 16 éves. A pályafutásod egyenesen ível felfele, ez kinek/minek köszönhető?

Sokat köszönhetek eddigi edzőimnek, a Pénzügyőrben Erdős Évának és Klcsó Andreának, akik segítettek a kezdetektől fogva. A Fradiban: Szarka Évának, Simics Juditnak, Kovács Attilának, akiktől sok tanácsot kapok és megfelelő képzést nyújtanak. Külön köszönet kapusedzőimnek, Hang Györgyinek és Fiedler Adriennek, akiktől rengeteget tanultam/tanulok. Szerencsés vagyok, mert jó géneket örököltem, kitartó, szorgalmas vagyok, szeretem a kihívásokat, és úgy érzem mindent megteszek azért, hogy elérjem céljaimat.

Nagyon sok tehetséges sportoló elkallódik. Elviszi őket az élet, a bulik, a fiúk, vagy csak egyszerűen nem teszik oda magukat 100%-ban. Te mit teszel azért, hogy ne kallódj el, ne csak egy olyan lány légy, aki előtt ott volt az esély, de nem élt vele?

Nem engedek a csábításoknak, olyan barátokkal veszem körbe magam, akik figyelembe veszik a sport iránti elkötelezettségemet és kellőképpen céltudatos vagyok. Szeretem a kézilabdát, a csapatot, a meccs okozta adrenalint és ezek kitöltik a napjaimat.Iskola?

A pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumba járok, az idegen nyelvekre fektetem a nagyobb hangsúlyt. 4-5-ös tanuló vagyok, ami szerintem ilyen terhelés mellett nagyon jó.