Horváth Tamás elnökkel és a csapat 17 éves játékosával, Horváth Nikivel beszélgettünk.

Elsőként Horváth Tamást, az egyesület elnökét, a tapolcai székhelyű Resolute Bt ügyvezetőjét kérdeztük.

A Resolute Bt két éve még Tapolcát támogatta, tavaly már önálló, saját csapatot alapítottatok. Miért volt ez fontos? Hogy jött képbe Nyirád?

Igen, két éve még valóban Tapolcát támogattuk, de a velük eltöltött közös időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy mások az elképzeléseink a klubmodell tekintetében, így békével elváltunk. Nekik a továbbiakban tiszta szívből sok sikert kívánunk. Viszont a kézilabda sportág szeretetéből fakadóan szerettünk volna továbbra is tenni a sportágért, így arra gondoltunk, hogy a rendelkezésre álló forrásokat egy új klub formájában használnánk fel. Elkezdtünk keresgélni, hogy az új klubot hol és hogyan hozzuk létre. Ekkor találtunk rá Nyirádra (Tapolcától 15 km-re fekvő közel 2 ezres település -szerk.), ahol korábban már volt kézilabdacsapat (2011-ben szűnt meg), van terem is, valamint a megszűnt csapat játékosai hobbi szinten azóta is összejártak edzegetni. Ezt követően egyeztettünk a lányokkal, asszonyokkal, valamint a helyi önkormányzattal és az iskolával. Miután mindenki pozitívan állt az elképzelésünkhöz, a döntés megszületett, hogy Nyirád színeiben fogjuk az új klubot versenyeztetni és a hazai mérkőzéseket játszani. Az első bajnokságnak, a Veszprém megyei pontvadászatnak 20 fős kerettel vágtunk neki, ebből 13 játékos helybéli volt.

Tavasszal ért véget az első szezonotok. A bajnokság során 18 meccsből 18-szor kaptatok ki. Hogy értékeled az első évet?

Az elmúlt bajnokság elején nem tűztünk ki eredményre vagy helyezésre vonatkozó elvárást. A célkitűzésünk az volt, hogy az első év végére a 20 fős keretből megtaláljuk azt a magot, akikre lehet hosszú távon építkezni, illetve az olyan fiatal tehetségeket, mint például Horváth Niki, Pozmics Luca vagy éppen Csekő Fanni.

Ősszel új edzőtök lesz, jönnek új játékosok, a következő szezonra milyen célokat terveztek megvalósítani? Mennyire cél mondjuk 3-5 éven belül az NB II?

Így van, ősztől erősödik a szakmai stáb, Kapcsándi Zsolt személyében egy rendkívül tehetséges edző elfogadta a felkérésünket a felnőtt csapat irányítására, valamint 5 új játékossal erősítjük meg a keretet, közülük többen magasabb osztályban eltöltött múlttal rendelkeznek. A klub megalapításakor egy 3-4 éves terv megvalósítását tűztük ki célnak, mely szerint az első évben különösebb elvárás nélkül egy mag kiépítése, erre építve a második évben a megyei bajnokságot erős középcsapatként zárni, majd a harmadik évtől egyértelmű cél a bajnokság megnyerése, ezzel együtt a feljutás az NB II-be, ahol aztán újabb 3-4 éves ciklusban tovább építkezni.

Az egyesület kötelékében 30 általános iskolás ismerkedik a kézilabdával, ősszel már ők is indulni fognak a különböző korosztályos bajnokságokban?

Nagy örömünkre szolgál, hogy a helyi általános iskolával együttműködve sikerült elindítani az utánpótlásképzést is. Ősszel már indítani fogjuk őket korosztályos bajnokságban. A gyerekek zöme nyirádi, de van már kicsi játékosunk például Kolontárról is, valamint folyamatosan szeretettel várunk minden környékbeli kislányt, aki szeretne kézilabdázni.

Van az ösztöndíj programotok, erről mit tudhatunk: kik vehetik igénybe, mennyivel tudjátok őket támogatni, mennyi lányt érint?

Az ösztöndíj programunk közép- és felsőfokú oktatási intézményben tanuló játékosaink számára egy lehetőség. Ennek feltétele, hogy aktívan részt vegyenek klubunk életében, rendszeresen részt vegyenek az edzéseken, mérkőzéseken, ott jó teljesítményt nyújtsanak, valamint tanulmányi eredményük is jó legyen. Aki ezeket a feltételeket teljesíti az félévente 30 ezer forint támogatást kap a bizonyítvány mellé. Az elmúlt bajnokságban ez 3 ifjú játékosunk esetében realizálódott.

Sok csapat alakul/alakult, de sokan egy-két év múlva meg is szűnnek, ti mit tesztek azért, hogy ez veletek ne történjen meg?

Tisztában vagyunk vele, hogy országszerte sok klub küzd különféle gondokkal, legyen az pénzügyi, személyi stb. Mi igyekszünk tudatosan terv szerint működni, a költségvetésünket a meglévő forrásokhoz igazítani, megtalálva azt az egyensúlyt, amivel folyamatos fejlődést tudunk biztosítani a játékosainknak, illetve lehetőség szerint tudjuk biztosítani a sportoláshoz szükséges elvárható körülményeket. Természetesen folyamatosan igyekszünk további forrásokat szerezni.A 17 éves Horváth Nikit már Horváth Tamás is megemlítette a tehetséges játékosok között. Vele folytatjuk.

Tapolcai vagy, a helyi csapatban csak a 2014/15-ös szezonban játszottál. Majd 2017 őszén Nyirádon kezdtél el újra kézizni. Eddig hol kézilabdáztál, hol sportoltál? Hogy kerültél Nyirádra?

12 évesen kerültem kapcsolatba a tapolcai kézilabdacsapattal, teljesen kezdőként. Majd 14 évesen picit elbúcsúztam a kézilabdától, és más sportokban is kipróbáltam magam. 2 évig thai boxoltam és kosaraztam. Elkerültem Tapolcáról Balatonalmádiba, ahol gimnáziumban újra elkezdtem kézizni, ahol országos diákolimpiákon vettem részt. Rájöttem, hogy a kézilabda az igazi szerelmem. Tavaly egy önkéntes diákmunka során találkoztam a nyírádi csapat edzőjével, épp akkor alakultak és nekem is felajánlotta a lehetőséget.

Alapember a felnőtt női csapatunkban, rohamléptekben fejlődik, mellette pedig kimagaslóan jók a tanulmányi eredményei is. Ezt mondták rólad. Mit szólsz hozzá? Te hogy látod magadat, a teljesítményedet, a lehetőségeidet?

Nagyon köszönöm a nyirádi csapatnak a bizalmat. Úgy érzem a játékom sokat fejlődött, amit annak is köszönhetek, hogy ennyire jó a közeg. Nagyon jól együtt tudunk dolgozni a pályán, igazi kis családként működünk. Nagyon fontos számomra a kézilabda és az iskola is. Mindkét helyen próbálom magamból kihozni a maximumot. Jelenleg Balatonalmádiban a kéttannyelvű gimnáziumban tanulok, most voltam másodikos, 4.6-os átlaggal. Idén tettem le a felsőfokú nyelvvizsgát angolból. A kézilabda területén is szeretném minél jobban továbbképezni magam. Balkezes lövőként, mind a lövéstechnikámat, mind a lövőerőmet folyamatosan fejlesztjük.

A bajnokság során nem szereztetek pontot, erre számítottál vagy jobbra? Miként tekintesz vissza a szezonra?

Mint minden újonnan alakult csapatnak az első évben az a célja, hogy a csapat összeszokjon. Természetesen mi is úgy mentünk fel a pályára minden alkalommal, hogy nyerni szeretnénk. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű menet. Sajnos meccset nem sikerült nyernünk, voltak is nagy “zakóink” eleinte, de egyre szorosabb meccseket játszottunk, csökkentek a gólkülönbségek. Érezhető volt a fejlődés. A vereségek ellenére minden alkalommal úgy jöttünk le a pályáról, hogy mi az utolsó percig beleadtunk mindent, például akkor is mikor 7 fővel csere nélkül játszottunk szoros mérkőzést. Az idei év a fejlődésről szólt, ősszel újult erővel vágunk neki a szezonnak. Remélem jövőre már a nyirádi csapat nagyobb sikereiről beszélhetünk.