Interjú Sári Barbarával, az NB I-es Eger 28 éves beállójával.

Folytatjuk a sorozatunkat, amiben a női kézilabda NB I legeredményesebb játékosait keressük fel, akiket az idegenlégió eltakar. Elsőként a Békéscsaba játékosával, Walfisch Mercédesszel beszélgettünk.

A hétvégén Sári Barbarát kerestük fel, az Eger 28 éves beállóját.

Anyukád (Kocsis Erzsébet „Böbe”) után egyértelmű volt, hogy te is kézilabdázó leszel, vagy volt benned egy csakazértse fiatalos dac?

Nem volt, sőt, nagyon is egyértelmű volt, hogy kézilabdázó leszek. Apa is és anya is kiváló játékosok voltak. A csarnokban nőttem fel, imádtam a közeget, és ez a mai napig nem változott!

Fiatalok többsége kapus, illetve beálló nem szeretne lenni. Te, hogy kerültél a falba?

Ez pontosan így történt nálam is, én sem akartam, sem kapus, sem beálló lenni, de mire észbe kaptam már a beálló pozícióban találtam magam!Újvárosban nevelkedtél, egy évet eltöltöttél az ETO utánpótlásában, 18 évesen bemutatkoztál az NB I-ben Dunaferr színeiben, voltál egy évet idegenlégiós, Svájc után (2014-ben) Egerbe igazoltál, ahol egy év kivételével itt játszol. Röviden összefoglaltam, amit tudunk rólad, de mi van a sorok mögött?

Dunaújvárosban nevelkedtem 14 éves koromig ott játszottam, majd mentem Győrbe. Egy év után úgy döntöttem, hogy mindenhol azt hallom, hogy a Kocsis Böbe lánya, akkor mindegy hol vagyok és így inkább otthon hazai környezetben legyek, mert az én szívemben akkor egy csapat volt, a Dunaferr! A külföldi kitérő jókor jött, mindennek megvan az oka, amiért akkor kimentem és amiért visszajöttem! Sokat tanultam kint, de itthon jobb lenni. Egerben folytattam, mondhatom, hogy legjobb helyre igazoltam, ezért is tértem vissza az egy év békéscsabai kitérő után, Rutka Péter kitartó hívására. Azóta is nagyon hálás vagyok neki, mert miatta vagyok most itt, és nagyon szeretek is itt lenni, megtaláltam a helyemet és az otthonomat!

Minden pályafutásban vannak útelágazások, ahol döntések elé kényszerül a sportoló, aztán vagy jól, vagy rosszul dönt. Aztán későbbiekben visszagondol, ha akkor másként döntök, akkor most máshol tartanék, más lenne sok minden. Te milyen más döntéseket hoznál, ha visszamehetnél az időben?

Most úgy gondolom a legjobb helyen vagyok, tanulok, építem ezzel a jövőmet, NBI-ben játszom. Sokszor gondolkoztam mi lett volna ha, de az élet ezt akarta, hogy így legyen, és én nagyon boldog vagyok.

Ismert kézis lányának lenni az áldás, vagy átok, vagy isis?

Őszinte leszek, Magyarországon átok! Külföldön ez egész máshogy működik. Amit nagyon sajnálok. Anyukám (akit 95-ben a világ legjobb játékosának választották meg – szerk.) egyedülálló eredményeket ért el itthon, ami hozzáteszem egyáltalán nincs értékelve, mert itt is külföldi példát tudok hozni: Jackson Richardson, akit szintén a világ legjobb kézilabdázójának választották a mai napig kiemelt személy a saját országában!8. vagy a góllövőlistán (3. legjobb magyarként), ha az ETO-ban vagy a Fradiban ontanád a gólokat, akkor a fél ország ismerne, így nem. Fájó?

Természetesen, nagyon is. De, mint mondtam mindennek oka van, de teljes mértékben tisztában vagyok a képességeimmel, és tudom hol a helyem.

Újoncként egy győzelemmel az utolsó helyen álltok a bajnokságban, szoros az alsóház, még bármi megtörténhet. Eddig az Eger színeiben az NB I-ben játszottál 29 meccset, és egyszer hagytátok el győztesen a pályát, miközben az NB I/B-ben (az elmúlt három szezonban) 60-szor. Nem jobb az NB I/B, ahol sokkal több a sikerélmény, vagy ezt úgy kell felfogni, hogy 100-ból 99 lány mindent megadna azért, ha csak egyszer is pályára léphetne az élvonalban?

Megválaszoltad a kérdést. Az első osztályban játszani kiváltság. És ezt soha senki nem veheti már el tőlünk, teltházat csináltunk a Győr és a Fradi ellen, tisztességgel helyt álltunk. Én hiszek a csodákban, bármiről is legyen szó.

Bent maradtok?

Minden álmom!

Következő tervek, célok?

Nagyon sok dolog van felírva a „célfüzetbe”. Amiről nem szívesen beszélnék, a jelen számít, a legfontosabb most az idei szezon, a többi pedig alakul.

Látogasd meg a csapat honlapját is Eszterhazysc.hu