A kiskunhalasi Csordás Renáta 20 évvel ezelőtt még csak nézte édesanyját edzéseken, meccseken. Ma egy kézilabdacsapatban játszanak.Mindenki más és más oknál fogva kezd el sportolni, te miért?

Hogy miért kezdtem el? Én ebben nőttem fel, mi még a játszótéren játszottunk nem a számítógép elött. Nekem az volt a kikapcsolódás, ha lemehettem a térre, futhattam, labdázhattam.. stb. Ami nagymértékben befolyásolt még az is, hogy anyukámmal rendszeresen jártunk kézi meccsekre, edzésekre. Anyukám és apukám is kézilabdáztak, bár apu azóta inkább a focit választotta és hétvégi kikapcsolódásként rúgja a bőrt. Anyukám (47 évesen) még mindig aktívan sportol és ennek köszönhető, hogy együtt játszunk a FIAT-ban.

Egyértelmű volt, hogy te is kézis leszel?

Még csak 2 éves voltam, amikor már édesanyám vitt edzésekre, ő edzett és én meg közben ismerkedtem a labdával, így mondhatni egyértelmű volt. Miután iskolás lettem szerettem volna én is kézilabdázni, de a suliban csak felső tagozattól volt csapat, így atletizálni kezdtem, amit később a kézi mellett is csináltam. Kb 12 évesen kerültem a KNKSE-hez, ekkor végleg eldőlt, hogy én ezt szeretném csinálni.

Kiskunhalas (KNKSE) NB I-es csapatában nevelkedtél, bemutatkoztál az NB I-ben, aztán a csapat végül megszűnt. Hogy emlékszel vissza ezekre az évekre, milyen sikerek, örömök, csalódások értek?

A KNKSE-vel életem legszebb napjait éltem meg. Akikkel itt együtt játszottam azok az emberek nemcsak a csapattársaim voltak, hanem a barátaim is, és ettől egy olyan közösség alakult ki, ami máshol talán meg sem adatik. Persze voltak problémák, konfliktusok, de az hol nincs. Én boldogan tekintek vissza erre az időszakra, rosszat nem tudok mondani. Az egyetlen csalódás ami ért, hogy a vége felé már igencsak kevesen voltunk, de mi szívünket, lelkünket kitettük a pályán, nemcsak akkor, hanem mindig. Sajnálom, hogy ennek így kellett véget érnie, ehhez sajnos mi kevesek voltunk, támogatás pedig elfogyott.2014-ben megszűnt a Kiskunhalas, ekkor igazoltál a város másik csapatához, a megyei bajnokságban szereplő KB AUTOTEAM-hez. A csapat a megyei bajnokságban az idén zsinórban a 11. bajnoki aranyát gyűjtötte be, neked itt ez a második bajnoki címed.

Én úgy gondolom, a mi csapatunknak a titka abban rejlik, hogy a rutinosabb, idősebb játékosok támogatnak minket fiatalokat és emelnek fel az ő szintjükre. Edzésen biztatjuk egymást, hogy jó az amit csinálunk, az esetleges hibákat pedig közös erővel javítjuk ki. Ezt a mentalitást visszük át a hétvégi meccsekre is. Nagyon jól működik köztünk a csapatjáték egy-egy apró mozdulatból tudjuk, hogy a másik mit fog csinálni. Ezen kívül nagyon sokat indulunk és a kapott gól után is gyors lerohanásból próbálunk a kapott gólra válaszolni.11-szeres bajnokcsapat.
Fotó: halasmedia.huA csapat zsinórban nyeri a bajnokságot, eddig az NB II-öt egyszer sem vállalta. Most sem?

Az NB II-öt idén sem vállaljuk, hiszen mikor megalakult ez a megyei csapat a fő támogatónk kikötötte, hogy csak addig finanszírozza, amíg megyében játszunk. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e jó olyan támogatót, támogatókat keresni, akik ebbe pénzt tennének, amire a válasz nagyon egyszerű: NEM, hiszen ha lenne ilyen, akkor a KNKSE sem húzta volna le a rolót. A másik fő ok, ami miatt nem vállaljuk, hogy nálunk ez a kézilabda szeretetéről szól, senki sem tud úgy elköteleződni, hogy a munka, család, gyerekek mellett ez magasabb szinten beleférjen.

Ahogy említetted anyukáddal egy csapatban játszol. Nem furcsa?

Furcsa, de különösebb hatással nincs ránk. Igyekszem minél több sikerélményt okozni neki a pályán. Gyengébb meccseken volt már, hogy jobbátlövőbe kerültem, hogy minél több labdát tudjak anyának adni szélre. Régebben, amikor a KNKSE juniorral a FIAT-tal edzőmeccseket játszottunk, akkor volt konfliktus, ugyanis egymással szemben játszottunk és én nem simogattam a védekezésnél. Persze mire haza értünk ezek feledésbe merültek.

Nyáron leszel még csak 22 éves. Célod még visszatérni az NB-be?

Mikor megszűnt a Kiskunhalas megkeresett a szegedi KSZSE edzője, hogy szívesen látnának ott, de én nem vállaltam munkahelyi és családi okok miatt. Ezáltal nem is tervezem a visszatérést.