A magyar bajnok bokszolót, Barankai Virginiát kerestük fel, aki májusban fog szülni, de már előre tekint.Pályafutásod nem a boksszal indult. Előtte milyen kapcsolatban voltál más sportokkal?

A sport szeretetét már egészen nagyon fiatalon megtapasztaltam. Imádok mozogni, ehhez hozzájárult az is hogy sport tagozatos iskolába jártam Székesfehérváron. Szüleim is sportoltak. Anyukám balettozott, talajtornázott és ügyes kézilabdás volt. Apukám atletizált, cselgáncsozott. Mindketten szeretnek a mai napig mozogni. Az ökölvívás előtt sok sportot kipróbáltam, minden iskolai sportrendezvényen részt vettem - kézilabda, atlétika, kosárlabda, röplabda, versenytánc, balett. De egyesületbe nem igazoltam le egyik sportban sem. Az ökölvívás volt az első.

Egy fiatal, csinos lány milyen szépségeket látott meg benne? Mivel vonzott magához a boksz?

2008-ban mentem le először Székesfehérváron az Alba Régia boksz klubba. Általános iskolában ekkor voltam hetedikes, továbbtanulás előtt álltam és rendőr szerettem volna lenni. Gondoltam a boksz, az edzések majd erőnlétileg felkészítenek. Állóképességem jó volt, mivel minden nap sportoltam több órát, de fizikálisan úgy éreztem fejlődnöm kell. Ma már nagyon sok modell, színésznő jár boksz edzésekre, mivel izgalmas, változatos, mindig lehet újat tanulni, újabb eszközt bevonni a fejlődés érdekében. Az egész testet átmozgatja és formálja. Persze erre menet közben jöttem rá és emiatt nem untam meg az elmúlt 8-9 évben. Az ökölvívás nemcsak fizikálisan, hanem lelkileg, mentálisan is erősebbé tett az évek alatt.Az ütésekhez (fej, orr, has, mell….) hozzá lehet szokni, vagy az mindig is fáj, de a boksz ezzel jár?

Az ökölvívás erről szól, a küzdőfelek igyekeznek legjobb tudásuk szerint a szabályok betartásával minél többször megütni a másik fél ütőfelületét, kiütési pontjait. Ez néha kellemetlen érzés tud lenni, ha nem védekezik kellőképpen, megfelelően a versenyző. Nekem viszonylag nagy a fájdalomküszöböm, persze én is megéreztem amikor eltört az orrom az egyik edzésen. Hozzá kell tennem, hogy kezdő voltam és a védekezés nem volt az erősségem. Mell ütés biztos fájna, de oda nem szabad ütni, és van mellvédő, fejvédő, fogvédő rajtunk edzésen és versenyen is.

Könnyű vagy nehéz tartanod a súlycsoportodat?

Ha akarom könnyen hozom. Ez akarás kérdése. Szeretek enni és ez számomra a legnagyobb áldozat, de a sport lemondásokkal jár. Átlagsúlyom 52 kg, de a 48 kg-mosok között versenyeztem éveken át. Azonban 2016-ban elkezdtem egyre több nemzetközi versenyen 51 kg-ban indulni. Akkor meg az volt a furcsa, hogy még este alvás előtt is ihattam.

Család, barátok soha nem akartak lebeszélni a bokszról? Mikor valaki megismer, és megtudja, hogy mit is sportolsz, akkor nagyon meglepődnek (azért még a női boksz nincs nagyon a köztudatban)?

Mindenkiből más reakciót vált ki. Elsőre nem gondolják rólam, hogy komolyan csinálom. A család eleinte azt hitte, hogy elmegyek pár edzésre és az első nagyobb ütés után rájövök magamtól, hogy nem lánynak való sport. Azonban én edzésről edzésre erősebben éreztem, hogy itt a helyem. Ezt ők is belátták és nem álltak az utamba. Mindenki csodálkozik, hogy pont anyukám az, aki a legjobban támogat benne. Talán ő ismer a legjobban és tudja rólam, hogy bármire képes vagyok. A vőlegényemmel amikor megismerkedtem, akkor nem gondolta, hogy versenyszerűen csinálom. Azt hitte csak edzek. Neki az, hogy sportolok megnyerő volt, és amikor megtudta az eredményeimet, mikor a videókat megnézte és jobban megismert nagyon büszke lett rám. Azóta is támogat és segít, ha kell reggel 6-kor eljön velem futni.

És milyen eredmények vannak mögötted?

Junior ifiként sok nemzetközi versenyről hoztam haza érmet.
3-szoros magyar bajnok vagyok: először 2009-ben juniorként az 50 kg-ban székesfehérvári színekben (Herman Istvánnal), 2013-ban felnőtt 48 kg-ban Kiss Zoltán vezetőedzővel - akkor még fehérváriakat képviseltük-, majd 2015-ben felnőtt 48 kg ban már a Budaörsi Box Club színeiben lettem országos bajnok, Kiss Zoltán edzőmmel.
A legjobb eredményem: 2014-ben és 2016-ban az Európa-bajnokságon a legjobb 8 között végeztem.
Amire büszke vagyok: 2016-ban részt vettem a riói olimpiai kvalifikáción, illetve a 2014-es és a 2016-os világbajnokságon.A sportban nagyon is benne vannak az átvágások, mellébeszélések, csalódások, kudarcok is…Téged ezek mennyire találtak meg, vagy kerültek el?

Erre is utaltam amikor azt mondtam, hogy lelkileg is megerősített a boksz. Nem egy rózsaszín burok a boksz világa. sajnos elkerülhetetlenek ezek a dolgok. Igyekszem kizárni és nem rágódni rajtuk, hiszen az a teljesítményemből venne vissza és az ember nem tudna boldog lenni. Nagyon sok embert megismertem és kezdem egész jól kezelni a dolgokat.

Pár ilyent említenél?

Mindig akkor ért csalódás, amikor nagyobb ígéreteket kaptam. Például rám alapozzák a súlycsoportban a jövő évet. Olyankor mindig ért meglepetés. Más súlycsoportban vittek, ami a verseny előtt 1-2 héttel derült ki. Egyik, és ami a legrosszabbul esett. 51 kg-ban indultam és jól is teljesítettem egész évben, aztán az év egyik legfontosabb versenye előtt 1 héttel közölték még se engem visznek, és fogyjak le 48 kg-ra. Juniorként kaptam sokszor azt, hogy azért nem visznek, mert nincs annyi rutinom. Arra már nem kaptam választ, ha nem visznek, akkor mikor és hol fogok rutint szerezni?! Persze tudtam 16 évesen is, hogy én miközben egy vidéki klubban edzettem, akit pedig vittek az a válogatott edző tanítványa volt. Végül megérte a sok becsületes, kitartó edzés és 2-3 év után megkaptam a lehetőséget.

Kaptál már ki úgy, hogy szerinted te voltál a jobb, de mégis az ellenfelet hozták ki jobbnak?

Az ember azért sportol, hogy a szabályok között tisztességesen játszik és a legjobb győz. Ezzel is kicsit megpróbál kiszakadni ebből a korrupt világból, de már a sportban is előfordulnak igazságtalanságok, hatalmas csalások. Az enyém nem említhető egy lapon azzal a fiúval, akinek a meccsét az olimpián csalták el és fosztották meg az álmától. De sajnos át tudom érezni fájdalmát, igaz nekem csak magyar bajnokság volt a tét, neki az olimpia. De ha a legkisebb meccsről is van szó egy igazi sportolónak az is nagyon sokat jelent.Kismama vagy, hogyan tovább?

Májusban születik meg a kisfiam. Nagy változás ez most nekem. A céljaimat, álmaimat mint például a 2020-as olimpia, nem adom fel! Egy gyermek nem akadály semmiben csak plusz motiváció. Természetesen nem lesz könnyebb a helyzetem, de mellettem van a vőlegényem, anyukám és az edzőmmel is jól össze tudunk dolgozni, hisz ő egyben a keresztapukája is lesz a babának. Szülés után 5-6 hónapra (év végén) elszeretnék indulni a magyar bajnokságon. Nem szeretném abbahagyni. Annyira szeretem a bokszot, hogy most is edzek naponta egyszer, persze csak olyat csinálok amit szabad ebben az állapotban.

Civilben mivel foglalkozol?

A Budaörsi Box Clubban vagyok edző. A versenyzések mellett is tartottam hölgyeknek, férfiaknak csoportos és személyi edzéseket. Most hogy babát várok csak az edzősködéssel foglalkozom.