A 18 éves telekgerendási Nagy Barbarával, a békéscsabai röplabdacsapat 158 centis liberójával beszélgettünk.

Kezdjük a végén, ez egy jó szezon volt?

Igen. Számomra a pályafutásom egyik legszebb eredmény az idei ifi döntő 2. helye, ami még nekünk is nagy meglepetés volt. Nagyokat küzdöttünk a 3 nap alatt, de az elődöntő a Nyíregyházával mindent felülmúlt. Akkor éreztem azt, hogy megtérült az egész éves kemény munkánk.

Mikor és hogy lépett be az életedbe a sport, a röplabda?

2008-ban kezdtem el röplabdázni, mikor még a telekgerendási általános Iskola tanulója voltam. Harmadik osztályba jártam, mikor a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület egyik edzője, Molnár Judit néni, aki régen szintén itt élt, bejött az iskolába és azt mondta, hogy szeretne röplabdaedzéseket tartani, és hogy szeretettel vár minden érdeklődőt. Először nem akartam menni, mert a tesi óra nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé és úgy gondoltam, hogy biztos nem tetszene a röpi sem, de végül csak elkeveredtem edzésre az egyik barátnőmmel. Hamar megszerettem ezt a sportot, mert az edzések mindig jó hangulatban teltek, örömmel jártam rájuk, valamint ekkor kezdtünk el a hazai felnőtt meccsekre is járni, amiket mindig nagy izgalommal néztem. Később arra vágytam, hogy majd egyszer én is olyan ügyes legyek, hogy a nagyok között játszhassak.

Nagyon kevés sportolási lehetőség volt/van itt, ahol élek. Ez egy nagyon kicsi település, pici általános sulival, kevés diákkal. A röplabda előtt mazsoretteztem egy évet, de nem igazán szerettem, és ahogy visszaemlékszem más lehetőség nem is volt lányok számára ezen kívül. Mikor elkezdtem röplabdázni rá egy évre sulit váltottam és Csabára kerültem a Petőfibe, és itt folytattam a játékot, amit a mai napig jó döntésnek érzek. Nagyon jó csapatba kerültem, tényleg jóban-rosszban ott voltunk egymásnak, néhányan együtt is nőttünk fel, rengeteg közös emlékkel, amikre a mai napig szívesen emlékszünk vissza. Nagyon jó érzéssel tölt el, hogy egy ilyen közösségben nőhettem fel és a mai napig szinte mindenkivel jó a kapcsolatom.Mit jelent neked a sport?

Szerintem mindenkinek sportolnia kellene valamit, amiben örömét leli. Nagyon sok pozitív dolgot tud nekünk adni a mozgás. Nekem nagyon fontos, hogy sportolhassak, mert az évek alatt az életem részévé vált. Szerintem nagyon jól le lehet vezetni általa a stresszt, jól tud esni a fizikai terhelés az egész napos szellemi munka/iskola után, tehát egyfajta kikapcsolódás is lehet amellett, hogy egészséges.

Amúgy könnyen ment/megy a sulit és a sportot összeegyeztetni?

Ha őszinte akarok lenni az idei szezonig meg sem fordult ilyesmi a fejemben, de most úgy tűnik, hogy eljött az idő, mikor választani kell a sport és a suli között. Szerencsére soha nem voltak gondjaim a tanulással, mindig meg tudtam oldani a röplabda mellett, hogy jó eredményt érjek el a suliban. Idén 11. osztályos vagyok, tehát az idei év vége már beleszámít a továbbtanulásba, ami nem másodlagos szempont, mert érettségi után szeretném folytatni a tanulmányaimat. Az idei szezon nagyon kemény és fárasztó volt, hiszen rengeteg edzésünk és meccsünk volt, ahol szerettünk volna mindig minél jobban teljesíteni, de mindezek mellett még ott volt az iskola is, ahol szintén teljesíteni kellett minden nap. Ez néha kicsit nehéznek bizonyult, mert napi 8-9 tanóra és az utána lévő edzés után már nem mindig volt erőm este/éjszaka tanulni a másnapi dolgozatokra, valamint a hétköznapi meccsek és a késői hazaérkezések miatt nagyon sokat hiányoztam. Sok mérlegelés után be kellett látnom, hogy ha ilyen szinten folytatom a sportot, akkor jövőre nem fogok tudni olyan érettségit írni, hogy a kiszemelt helyen tudjak továbbtanulni. Ez nem azt jelenti, hogy a sport el fog tűnni az életemből, hiszen kiskorom óta az életem része a mindennapos mozgás. Szívesen játszanék később egy kisebb csapatban, és ez elvileg meg is fog valósulni, ha Szegedre kerülök érettségi után. A következő tanévben fogok érettségizni, mert 5 éves évfolyamba járok a két tan miatt (Békéscsabán tanulok a Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnáziumban két tannyelvű osztályban turisztikát és marketinget). Szegeden szeretnék majd továbbtanulni, és majd ott folytatni a röpit is, legalábbis ez van tervben, de ez még a jövő zenéje.


Fotó: szportfotók


Liberó vagy. Régen nem volt ilyen poszt, ha most sem lenne, akkor melyik poszt lenne a tied?

Ez egy nehéz kérdés, mert 158 cm vagyok, tehát más poszton elég nehezen tudnék érvényesülni, de ha magasabb lennék szívesen kipróbálnám magam ütőként.

Itt a nyár és jönnek strandröpi versenyek, amit te sem hagyhatsz ki. Szeretsz bikiniben sportolni? Jó ilyenkor kicsit szexisebb lenni?

Strandon sajnos kevés tapasztalatom van még, de próbálok ott is minél többet fejlődni és kihozni a maximumot. Idén egy volt csapattársammal indulok majd. Sajnos én csak múlt héten tudtam csatlakozni a többiekhez az országos döntők és a nyelvvizsga miatt, de próbálunk minél jobb teljesítményt nyújtani majd. Persze jó így játszani. Meccs közben nem az az elsődleges szempont, hogy jól nézek ki, de nyilván nagyon jól esik, ha kapok egy-két elismerő szót, bókot valakitől.


Fotó: szportfotók


Könnyű vagy nehéz magadnak ruhákat találni, öltözködni 158 centisként?

Sajnos nem könnyű ruhákat találnom, mert általában a legkisebb darabok is nagyok rám, de szerencsére anyukám varrónő és majdnem mindent kisebbre tud venni, ha szükséges. Általában ilyen gond az egybe ruhákkal és a neten vásárolt cuccokkal van, meg persze nagyon sok ruhadarab nem áll jól a magasságom miatt.

Mennyire jönnek be a röpiben használt pici, feszes nadrágok?

Szerintem egy bizonyos határig rendben van, de a túl rövid darabokat nem preferálom. Kellemetlenül érzem magam, ha egy nadrág kevesebbet takar a kelleténél és sportoláshoz szerintem nagyon fontos a kényelmes ruha, amiben jól érzed magad és nem kell azzal törődnöd, hogy esetleg mikor van kint olyan testrészed, amit nem igazán akarsz mutogatni.

És a szoknyás szerelések?

Először nem tetszettek a szoknyás mezek, szokatlan volt mikor első alkalommal láttam az orosz csapaton az előző szezonban, de idén a felnőtt csapat rózsaszín szoknyás meze nekem nagyon tetszett.Mikor nem sportolsz, akkor….?

Mikor nem sportolok a családommal, barátaimmal és a barátommal töltöm az időt, szeretek szórakozni járni és utazni. Szerencsére néhány barátnőm és a barátom is strandröplabdázik, így nem csak akkor tudunk találkozni, ha éppen nem valamilyen sportrendezvényen vagyok.