A 17 éves Horváth Alizzal, a zalaegerszegi röplabdacsapat játékosával beszélgettünk.

Mikor kezdtél el röplabdázni? Hogy emlékszel vissza a gyenesdiási évekre?

Mielőtt röplabdázni kezdtem balettre és jazz balettre jártam, kipróbáltam az úszást és a lovaglást is, de egyikhez sem volt kimondott érzékem. Kilenc éves voltam, amikor édesanyámmal a Balatonra költöztünk, itt tanítgattak röplabdázni a barátai, akik már akkor is előszeretettel játszottak a strandon. 10 évesen Gyenesdiáson kezdtem el játszani. Sok tornán vettünk részt, ezekről általában éremmel tértünk haza, a megyei diákolimpiákat rendre nyertük. Ezek mind remek hangulatú tornák voltak, a legszebb emlékeim az általános iskolából. Nagyon jó csapatunk volt, néhány volt csapattársam már Békéscsabán játszik -miattuk is természetesen BRSE szurkoló vagyok -, remélem minél több sikerük lesz majd a későbbiekben is. Nagyszerű belegondolni, hogy még kislányként ismerhettem meg őket, és milyen sokra vitték már most, csodálom a kitartásukat és az elhivatottságukat.


Zalaegerszegi röplabdacsapat.


Gyenes után Zalaegerszegen folytattad a pályafutásodat.

Igen. Zalaegerszegen nagyjából másfél éve játszok, a gimnázium miatt hagytam ott a gyenesdiási csapatot. Itt először csak az iskolai csapatban játszottam, majd a második évben már hiányzott az intenzív röplabda, így az iskolai edzőmnél kérdezgettem lehetőségek után, ő ajánlotta a ZTE RK csapatát. Nagyon megtetszett a csapat már az első edzésen, és azt kaptam, amit vártam: egy csapatot, amit komolyan vehetek, viszont megértést is. Hiszen itt mindenki tanul vagy dolgozik a sport mellett, így én is szépen össze tudtam egyeztetni az iskolai élettel az edzéseket, a meccseket.

Mit tudhatunk az egerszegi röplabdacsapatról – mennyien vagytok, hol és hogy szerepeltek, mennyi edzésetek van, hogy álltok a szponzorokkal, az anyagiakkal….?

Zalaegerszegen mi nagyjából 14-15-en vagyunk a felnőtt csapatban. Az edzéseken általában változó létszámmal vagyunk jelen, főleg az utóbbi, érettségi időszakban. A Dunántúli bajnokságban indultunk az idén, ahol bronzéremmel zártunk, jövőre az NB II-ben mérettetjük meg magunkat. Én e mellett U19-ben is játszom. Nálunk a pénzhiány kérdése nem hangsúlyos, persze jobb lenne egy felszereltebb tornateremben játszani, de mindannyian a sport szeretetéért vagyunk itt, emellett eltörpül az ilyesmi. Szponzorunk nincs, de az utazások és a mezek miatt nem kell külön zsebbe nyúlnunk, tagdíjat fizetünk.Hetente mennyit sportolsz?

Hetente nagyjából öt vagy hat edzésem van, ritkán hét. Ebből három röplabda, a többi edzőtermi erősítés, kettő személyi edzővel, egy kardió reggelente, illetve a hetedik is egy kardió ha hétvégén belefér. Egyébként futni is szeretek, illetve nagyjából bármilyen labdajátékot szívesen űzők. Ha nem sportolok éppen, akkor gyakran nézek meccseket, röplabda terén főleg a női NB I-et, illetve sokszor vagyok kint a barátom (Zalakerámia) kosárlabda meccsein.

Iskola?

Civilben gimnazista diák vagyok, matematika szakon tanulok, két év múlva fogok érettségizni. Terveim között szerepel, hogy az ELTE természettudományi karán folytassam a tanulmányaimat, matematika szakon.