A 14 éves tatabányai Gubik Hannával találkoztunk, a Tata korosztályos válogatott röpisével. Interjú

Volt/ kitől örökölni a sport, a röplabda iránti szeretetet? Volt/van a családban sportoló?

Igen, volt. Édesanyám vízilabdázott, édesapám röplabdázott, apukám testvére, a keresztapukám edzőként és szakkommentátorként dolgozik a mai napig.

Apu után egyértelmű volt, hogy te is röpizni fogsz, vagy próbálkoztál más sportokkal is?

Röpi előtt vívtam és 6 évig szertornáztam. Negyedik osztályos koromban, az akkori tanítónénim egy fogadóóra alkalmával azt mondta az anyukámnak, hogy vigyen el valamilyen labdajátékot tanulni, mert szerinte nincs labdaérzékem. Ezen felbuzdulva a szüleim kézenfekvőnek látták a röplabdát. Ez volt 4 éve, azóta röplabdázom.A strandröpibe mikor vágtál bele? Mikor először léptél homokba szerelem volt elsőre, vagy?

Tavaly nyáron döntöttem úgy, hogy versenyszerűen szeretném űzni a strandröplabdát is. A párommal nagyon jó eredményeket értünk el, ezért úgy döntöttem, hogy nem hagyom abba szezonon kívül sem, így egész évben edzettem a homokban is. Amikor először beleléptem a homokba szerelem volt elsőre. Teljesen más, mint a terem (nehezebb, fárasztóbb), de a feeling-je magával ragadott, és nagyon jó hangulatban zajlanak a versenyek.

Eddig milyen eredmények vannak mögötted (teremben, strandon)?

Az idei teremszezonban az NB II-es Tatai Atlétikai Club színeiben a felnőtt csapattal a középszakaszt bronzéremmel zártuk, az ifivel a középmezőnyben végeztünk.

A tavalyi strandröplabda versenyeken az Országos Bajnokság tatai fordulóján III. helyen végeztünk a párommal,
az U16-os Magyar Kupában ezüstérmesek lettünk,
az Országos Bajnokság gyenesdiási fordulóján két korosztályban is indultam, ahol U14-ben a hetedikek lettünk, az U16-os korosztályban pedig bronzérmesek.
2018-ban a Magyar Röplabda Szövetség először rendezte meg Eplényben az I. Magyar Hóröplabda Bajnokságot, ahol az U16-os kategóriában bajnoki címet szereztem a párommal. Ez egy nagyon különleges élmény volt számomra, mert stoplisban, teljesen felöltözve, hóban, a sípályák mellet kialakított pályán játszottunk.
Az idei szezonban a Kispest Open fordulóin már a dobogó összes fokát kipróbáltam az U16-os korosztályban. Hétvégén az U18-as versenyt pedig megnyertük. Nagyon büszke vagyok rá, hogy az új U16-os párommal az Országos Bajnokság tatai fordulóján a II. helyen végeztünk!Bajnokságban a felnőttek között játszol, U15-ös válogatott vagy, meghívást kaptál a Sport XXI. Program szegedi edzőtáborába. Tehetséged vitathatatlan, de milyen terveid vannak a sporttal kapcsolatban? És mit tartasz az erősségednek a pályán?

A torna és a strandröplabda által a teremben sokkal nagyobbat tudok ugrani és jobb az állóképességem, mint azoké, akik csak teremben játszanak. Nagy álmom, hogy teremben és strandon is bajnoki címet, címeket érjek el és nagyon-nagyon szeretnék tagja lenni a felnőtt magyar válogatottnak. Remélem, hogy még együtt játszhatok a nagy példaképemmel, Szakmáry Grétával!

A sikerek, az élmények mellett, miért jó sportolni, miért jó röplabdázni?

Számomra a sport az élet, az erő, az egészség és ráadásul jó alakot is formál. Lehetőségem van sok embert megismerni és rengeteg baráti kapcsolatom lett. Szerintem a labdajátékok közül a legcsajosabb sport a röplabda, legyen az terem vagy strand. Ebben a sportágban az az egyik legjobb dolog, hogy az ellenféllel nem találkozol közvetlenül, nincs olyan sok sérülés. Ma már az egyesületek nagyrésze ad arra is, hogy a lányok csinosan és igényesen nézzenek ki a pályán, gondolok itt a feszülős rövidnadrágokra/szoknyás rövidnadrágokra, mezekre, cipőkre.


A sport által magabiztosabb, talpraesettebb, határozottabb lány vagy, azok a kortársaidhoz képest, akik nem sportolnak?

Mindenképpen előnyösebb helyzetben vagyok, mert a rendszeres sport szép külsőt kölcsönöz számomra, e miatt többen figyelnek rám és jobban el tudom érni céljaimat. Határozottabb, kitartóbb és magabiztosabb vagyok. Biztos vagyok benne, hogy a jó tanulmányi eredményeimet is a sportnak köszönhetem. A tanulmányaimat jeles eredménnyel vittem eddig végig.

Most voltál nyolcadikos, ősszel gimnáziumban folytatod. A jövőre nézve vannak már céljaid – diákként, felnőttként?

Igen. A gimi után a Testnevelési Egyetemre szeretnék menni. Felnőttként nagyon szeretném átadni a sport szeretetét a gyerekeknek, ezért testnevelő tanár és edző szeretnék lenni, valamint a legkedvesebb tantárgyamat, az angolt is szívesen oktatnám. Elsősorban amíg lesz rá lehetőségem, addig röplabdás szeretnék maradni!