Egy kis beszélgetés a versenytáncról a kiskőrösi Sólyom Fannival.

Mikor lépett be az életedbe a tánc, a versenytánc?

Magával a tánccal már kiskoromban találkoztam, körülbelül 3 éves voltam, amikor gyerekeknek szóló balett órán részt vettem. Nagyon szerettem táncolni, sok műfajjal próbálkoztam, néptánc, hip-hop, hastánc, mazsorett. 11 éves voltam, amikor meghirdették általános iskolámban a társastáncot, rögtön beiratkoztam. Azonnal magával ragadott a varázsa, a vérpezsdítő zenék, az órák hangulata. Ahogy telt az idő egyértelmű volt számomra, hogy komolyabban szeretnék ezzel foglalkozni.

Valaki azért táncol, mert szeretne sikereket, eredmények, címeket elérni. Sokan pedig azért, mert csak egyszerűen imádnak táncolni, szeretik a versenyzés feelingjét, az egésznek a atmoszféráját.….Te melyik csoporthoz tartozol?

Én egyértelműen a tánc szeretete miatt csinálom, de ebből következik, hogy egyre jobb eredményeket szeretnék elérni, hiszen a versenytánc erről szól. Számomra az egész folyamatnak a hajtómotorja a rengeteg gyakorlás, edzés, és a versenyzés, aminek sajátos feelingjét semmi sem tudja pótolni. 2 évvel ezelőtt volt egy lábtörésem, amelynek igen hosszú volt a rehabilitációs ideje, ekkor 1 évet ki kellett hagynom, ez idő alatt rájöttem, hogy nem megy tánc nélkül, ebben tudok kiteljesedni.

Eddigi eredményeid?

A legelső táncpartneremmel D és C kategóriában szinte minden versenyt végignyertünk, országos bajnokok voltunk. A legfrissebb eredményeim: 2017-ben az országoson 4, 2018-as latin magyar bajnokságon 20. helyezést értünk el. Jelenleg partnert keresek, és nagyon remélem, hogy a jövőben sikerül sok hasonló, vagy ennél jobb eredményeket elérnem.
Versenytánc az sport vagy művészet?

A versenytáncnak két oldala van, a sport és a művészet, nagyon összetett műfaj. Sosem értettem, mikor azt mondták, hogy a tánc az nem sport! Igenis sport! Fizikailag sokoldalúságot, koordináltságot és nem utolsósorban izomzatban és kardiovaszkuláris (keringési) rendszerben is igen magas edzettségi szintet igényel. A különlegességét az adja, hogy kell valami plusz, ami a párosokat különbözővé teszi egymástól, az nem más, mint az egyéniség, az érzelmek művészi kifejezése, a sajátos attitűd kialakítása a parkettán.

Egy-egy verseny előtt mennyi idő kell, hogy elkészülj az öltözőben (haj, smink….)?

A versenyre készülődés egy külön rituálé, amire teljesen elkészülök az úgy 1-1,5 óra.

És van a versenyek előtt babonád, különleges rituáléd?

Ami nekem segít verseny előtt, hogy elérjem a pozitív hangulatot, hogy a parkett szélén jó alaposan bemelegítek, közben nézem a versenyzőket a parketten és ez engem feltuningol.

A táncos lányok a parketten erős sminkben, sokszor (latinnál) szexis ruhákban jelennek meg, ezek a hétköznapokban mennyire igazak rád?

A hétköznapokban a nőiesen elegáns, letisztultabb ruhadarabokat kedvelem. Nagyon örülök annak, hogy most nagy divatba jött az ékkövekkel és gyöngyökkel díszített ruhák, mert ezek az örök kedvencek.


Szép, fotógén lány vagy, modellkedés érdekel?

Hallottam erről a világról sok jót és rosszat is, még nem jött velem szemben olyan lehetőség, amiben kipróbálhattam volna magam. Eddig minden időmet a tánc kötötte le.

Következő célok?

Jövőre, ha minden igaz folytatom a társastánc szakon a mesterképzést, és ha sikeresen elvégzem, akkor tánc pedagógus leszek. Remélem minél több gyermekkel tudom majd megszerettetni a táncot, mert sok pluszt tud adni az élethez, mint a kitartás és az alázat.

Kövess minket