A 16 éves Marschall Zitával beszélgettünk, a Szoldance TSE versenytáncosával.

A sportolást 8 hónapos koromban kezdtem babaúszással, 7 éves koromig úsztam. 4 éves voltam, amikor a szüleim észrevették, hogy otthon szinte mindig táncolok. Ekkor beírattak egy jazztánc csoportba. Itt megkaptam a tánc alapjait, tanultunk balettet és akrobatikus elemeket is. 8 éves koromban kezdtem el társastáncot tanulni, Krizsa Máriánál a Botafogóban. 11 éves koromban Fulldance TSE tagja lettem, és itt váltam versenytáncossá Szűcs Simon segítségével. Közben tovább képeztem magam az akrobatika területén (Postás SE) és tanultam autentikus latin táncokat is, salsát és kizombát. A lovaglás is nagyon érdekelt, mindig szerettem a lovakat, így pár évig tanultam lovagolni is. A lovaglás abban segített engem, hogy határozott legyek és képviselni tudjam az akaratomat. Úgy érzem, hogy ezek a sportok, amiket a versenytánc mellett csináltam mind fejlesztették a mozgásos képességeimet és kiműveltté tették a testemet. Bár a szüleim nem voltak élsportolók, mindig támogatták, hogy minden sportot kipróbálhassak, amit csak szeretnék. Megfigyelték, hogy érzékeny ember vagyok és az érzéseimet a táncban tudom kifejezni. Furcsa, de nagyon jó érzés, hogy a versenytánc egy olyan sport, amiben két ember együtt alkot egy versenyzőt, és bár ez egy kicsit nehéz, de ha jól működik, akkor egymást erősíti a kapcsolat.

Emlékszel az első versenyedre? És azóta milyen sikereket tudhatsz magad mögött?

Az életem első versenyén nagyon jól éreztem magam a feldíszített teremben, egyáltalán nem izgultam, tombolt bennem az akarat és a vágy, hogy megmutassam, hogy tudok táncolni. Úgy érzem, hogy nagyon sikeresek voltunk a párjaimmal. Fiatalabb koromban a zánkai országos táncversenyen standard táncokból aranyérmet nyertünk. Többszörös Budapest bajnok is vagyok - latin és standard táncokból is. Az országos tíztánc bajnokságon a 2. helyet értük el. A legbüszkébb a 2016-os felnőtt magyar bajnokságon elért tizedik helyre vagyok, amit nagyon köszönök edzőimnek, Sándor Juditnak és Sándor Zoltánnak.

Milyen tervekkel, célokkal készülsz a jövőre?

Az új párommal, Nagy Márkkal, idén nyár óta táncolunk együtt a Szoldance TSE-ben. Hosszútávú céljaink vannak egymás mellett, Püspöki Dávid és Püspöki Markó Ágnes tanáraink segítségével. Szeretnénk egyszer a magyar bajnokságon felállni a dobogó legfelső fokára.Hetente mennyit időt töltötök a táncteremben? Verseny végig táncolni mosolyogva, ahhoz nagyon jó erőnlét kell, mennyi edzés áll mögötte? Egy táncoslánynak nagyon fontos a megjelenés, az alak, mennyire könnyű, vagy nehéz formában tartani magadat?

Heti négy alkalommal van edzésünk. A versenyeken nagyon fontos a jó kondíció és ebben segít nekünk a személyi edzőnk, Fehér András. Egy összetett, egyéni terv szerint edzek. Heti 2 alkalommal járok erőnléti edzésre. Az edzőm rekreációval foglalkozik. Sportágspecifikus személyi edzést tart számomra. Ő a táplálkozásban is tanácsokat ad, így nem nehéz az alakomat karban tartani.

Standard vagy a latin áll hozzád közelebb – a korodból kiindulva latin, vagy tévedek? Kedvenc táncod? Egy-egy buliban a táncparkett ördöge vagy, jól jön a tánctudás?

Én tíztáncosnak vallom magamat, mindkét stílust a magaménak érzem. Volt olyan helyzet az életemben, hogy dönthettem volna úgy, hogy csak az egyik stílust táncolom, de kitartottam amellett, hogy tíztáncos szeretnék lenni. A standard táncok közül a slowfox, latinból pedig a rumba a kedvencem. Szeretek bulikban is táncolni, persze ott más féle táncot lejtek.Más táncostól is megkérdeztük. Erős sminkben, szépen elkészített frizurában, szebbnél szebb – a latinnál szexis – ruhában lépsz a parkettre. Hétköznapokban ez mennyire igazak rád? Mennyi idő kell egy-egy verseny előtt, hogy az öltözőben elkészülj?

A hétköznapokban szerény sminket viselek, szeretem a nőies, elegáns ruhákat, de nem szeretek kihívóan öltözködni. Verseny előtt kb. két óra alatt készül el a sminkem és a hajam. Nagyon jó érzés, amikor ilyen szép külsőt ölthetek, de időnként sok türelem kell hozzá.

Hogy kerül kiválasztásra, kivitelezésre egy-egy ruha?

A ruhákat anyukámmal együtt tervezzük meg, aztán egyeztetjük a varrónővel. Úgy érzem, hogy kialakult egy saját stílusom, amit most már tudatosan is igyekszem a ruháim terveibe beépíteni.

Versenytáncos vagy, komoly célokkal. Ez a szüleidnek sok pénzébe kerül?

Ez a sportág komoly anyagi hátteret igényel. A sok edzés, különórák, versenyekre utazás, ruhák, cipők, sminkek sok pénzbe kerülnek.

Gondolom megéri!

Igen, megéri.

A tánc által és a táncot körülvevő atmoszférának köszönhetően felnőttesebb életet éltek, mint a kortársaitok? Ezáltal határozottabb, talpraesettebb lány vagy civilben, mint más 16 éves lány?

Igen, mert kiskorunk óta a nőt és a férfit kell képviselnünk a táncban, ettől felnőttesebbé váltunk, és a versenysportban pedig megtanultuk elfogadni azt, hogy nem mindig győzhetünk.

Meddig szeretnél táncolni, amíg a csővőn kifér, akár harminc felett is, vagy van határ?

Az életemben nagyon fontos a tánc, hiszen az érzéseimet a táncban tudom leginkább kifejezni. Addig szeretnék táncolni amíg lehet, ameddig örömet okoz.

Iskola?

A Csanádi Árpád sportgimnáziumba járok, nagyon szeretem az iskolámat, jól érzem itt magamat. Jól tanulok, többségében ötös jegyeim vannak. Szeretnék majd főiskolán tovább tanulni.