Király Béla show tánc világbajnok, ma Magyarország legnagyobb színházaiban láthatjuk táncosként, láthatjuk a koreográfiáit. Minden 12 évesen az aerobikkal indult.Hogy lépett be az életedbe a sport? Mi tetszett meg az aerobikban?

12 éves koromban testnevelő tanárom – aki látott bennem tehetséget - javaslatára kezdtem el foglalkozni a sportaerobikkal. Bár bevallom akkor még azt sem tudtam pontosan mi ez, aztán idővel megszerettem. Hála az égnek hamar elkezdtem fejlődni, így az eredmények is relatív hamar jöttek. 17 éves megnyertem a felnőtt magyar bajnokságot és ezzel az eredménnyel elindult a nemzetközi versenyzés is. Jött Szófia, Japán rögtön az első évben, majd Amerika, Ausztrália és sok-sok nemzetközi verseny. Rengeteg gyönyörű helyen járhattam a sportnak köszönhetően. Hogy mi tetszett meg benne? Jó kérdés. Jól éreztem magam a színpadon és ott önmagam és önfeledt tudtam lenni. Szerettem a felkészüléseket a kihívásokat, mert minden verseny más és más volt. Feszegetni kellett a határainkat, hiszen csak így tudtunk fejlődni és előrelépni. Már akkor is jó előadónak számítottam és egyéniségnek tartottak, aminek nagyon örültem.Fiúk többsége utál táncolni, neked ez lett az életed!

Volt egy keresztszalag-szakadásom, amiből épp lábadoztam, hogy visszatérjek az aerobik versenyekre, amikor felhívtak a veszprémi Petőfi színházból, hogy keresnek egy fiút a Hegedűs a háztetőn című musicalbe, aki nagyokat tud ugrani. Elmentem. Engem választottak, és itt jött a váltás. Ekkor megfertőzött a színház és a tánc világa. Sokkal több kreativitás van a táncban, kevesebb a megkötés, jobban önmagad tudsz lenni. Ebben a színházban 3 előadásban vettem részt, majd jött Székesfehérvár, aztán Budapest ahol szinte mindent elölről kellett kezdenem, mivel a tánc területén nem voltam ismert. Jöttek a kurzusok, castingot, majd a Táncművészeti. Azt kell hogy mondjam: annak ellenére, hogy nem ismertek elég hamar a köztudatba kerültem. Felléptem a Magyar színházban, Madáchban, Vígszínházban majd az Operettszínházban.

Nem minden táncosból lesz koreográfus, ez nálad tudatosan alakult ki, vagy….?

Ez nálam már elég korán jelen volt, ugyanis ha nem teljesen tetszett a versenygyakorlatom, amit az edzőm gondolt, akkor a versenyen én azt pikk-pakk máshogy csináltam, ahogy én azt jónak éreztem. Sokak szerint rettentő jó zenei és stílusérzékem van, amit jól tudok kamatoztatni. Koreografálás egy alkotás, ami egy szuper dolog és ez nálam mélyről jön. Soha semmit nem tervezek meg, mindig az érzéseimre hagyatkozok. Hallgatom a zenét és látom magam előtt a koreográfiát. Nekem a zene megmondja, hogy mit csináljak.Legjelentősebb munkáid táncosként, koreográfusként?

Számos hazai sikeres musicalnek voltam és vagyok a táncosa. Talán a 2 kedvenc a Vámpírok bálja és az Elfújta a szél. Koreográfusként nagyon szerettem a Casanovát és a Csoportterápiát vagy az Apácák musicalt. A táncelőadásaim olyanok, mint a saját gyermekeim - Night at the múzeum, Made in retro, Álmok valóra várnak, Egyiptom hercege…, most dolgozom az új előadásom előkészületein.

Nemcsak a színházban vagy jelen, hanem a ceglédi fit-kides csajoknak is a koreográfusa vagy!

Fit-kid már a kezdetekkor megtalált. Pontosabban Csábi Ildikó egy versenyen felhívta a figyelmem erre az új sportágra, ami már egészen pici kortól foglalkoztatja a gyerekeket. Ez egy fantasztikus sportág, amiben nagyon sokoldalúnak kell lenni. Lazaság, erő, akrobatika, tánctudás, ez mind kell ahhoz, hogy valaki szép eredményeket érjen el. Egy verseny előtt Randos Gabriella, a ceglédiek edzője kikérte a véleményemet, majd felkért egy csoportos koreográfia elkészítésére. Innentől kezdve elválaszthatatlan párt alkotunk. Mindketten maximalisták vagyunk és hasonlóan gondolkodunk. Rettentő jól kiegészítjük egymást. Sok-sok év alatt bátran mondhatom, hogy több kiváló fit-kid koreográfiát mutattunk be a ceglédi lányokkal. A koreográfiáinkról beszélnek néha még több év távlatában is, ez számunkra sokat jelent. A fit-kid egy egyedi sportág, ami nem hasonlítható más sportágakhoz. Nagyon fontos a show-szerű végrehajtás és a versenyzők fittségének a prezentálása. Egy koreográfiát csak nagyon átgondoltan a zene adottságait jól vegyítve a tartalmi elvárásokkal lehet magas szinten kivitelezni. Mindezek mellett kell táncos kötésekkel beépíteni a nehéz elemeket. Nem egyszerű, de én ezért szeretem, mert ez is kihívás.Cegléd fit-kid csapata.Elégedett ember vagy?

Maximalista vagyok, szóval soha nem vagyok elégedett. De közben meg valahogy boldogság és elégedettség tölt el, hogy egyedül mindenféle szülői támogatás nélkül mindezt elértem. Többször nyertem magyar bajnokságot, voltam világkupa-győztes, világbajnokságokon számtalanszor állhattam a dobogón. Bár sportaerobikban nem nyertem világbajnokságot, de ettől nem vagyok elégedetlen, mert később nyertem a show táncban. Siker egy érdekes dolog. Sokan nem tudják megélni a sikereket, pedig mindennapjainkban is sok pici sikerben van részünk. Hálás vagyok azért, mert azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek, amihez van érzékem. Siker egy bajnoki cím, siker egy szerep, siker egy új munka. De a legnagyobb siker az, ha a munkáddal másoknak örömet okozol.

Férfiakkal vagy a nőkkel könnyebb együtt dolgozni?

Egyik se nehezebb, se könnyebb. Minden emberhez meg kell találni a kulcsot, amivel közel kerülök hozzá és megismerhetem. Más és más mindenki. Nem mindegy kit, mikor dicsérsz, mikor pirítasz neki oda. Nem egyszerű és sokszor nem is megy. Ami még itt fontos lehet, hogy sokszor látok olyan férfiakat, akik nőies koreográfiákat táncolnak. Erre figyelni kell, hogy mindenki hiteles koreográfiát kapjon. Ha nem passzol az egyéniséghez, akkor azt ledobja a teste és nem fogjuk elhinni egyetlen mozdulatát se.

Hogy látod a jövőt?

Annyira örülnék, ha a szakma nyitottabb lenne és jobban figyelme egymásra. Sok értékes ember van Magyarországon, szeretném ha több megmutatkozási lehetőséget kapnának. Decemberben mutatjuk be új táncelőadásunkat, ami az Anasztázia lesz. Szeretném ha jól sikerülne és szeretnék az emberek. Mellette szeretnék minél több helyen megmutatkozni és a társulatomat is szeretném fejleszteni. Távolabbi cél hogy egy színház vezető koreográfusa legyek Boldogan megélni a mindennapokat és szeretetet adni az embereknek.