A 21 éves Ernyesi Róbert (Szeged TE) Európa egyik legtehetségesebb tekése. A törökbecsei (Vajdaság) sportoló a szerb válogatott színeiben már 10 világbajnoki címét gyűjtött be.

 Pályafutásod mikor indult, legfontosabb állomásai (sikerei, csapatai, csalódása)?


A tekével már nagyon fiatalon megismerkedtem, kb. 3-4 éves lehettem. Anyukám és apum is tekések, már hosszú ideje aktívan űzik ezt a sportot. Mikor kicsi voltam sűrűn elvittek az edzéseikre, meccseikre. Az edzéseik után természetesen én is gurítottam párat és nagyon megtetszett. 10 évesen kezdtem el aktívan foglalkozni a tekével. A teke előtt/mellett fociztam és kosárlabdáztam, de végül csak a teke mellett döntöttem.

Az eddigi sikereim:

Serdülő és ifi országos bajnok (összetettben, egyéniben) vagyok.
A Z.P.Sport Podbrezova-val 1. hely a szlovák Szuperligában és 2. hely a Világkupán.

A Szegeddel elért sikereim:

Magyar Szuperliga: aranyérem
Európa Kupa: aranyérem,
Világkupa: arany- és ezüstérem,
Bajnokok Ligája: arany- és ezüstérem.

A szerb válogatottal elért sikerek:

2 serdülő világbajnoki cím (egyszer összetettben és egyszer a csapattal),
6 ifjúsági világbajnoki cím (csapattal háromszor, párosban egyszer, egy egyéni és egy összetett),
2 felnőtt (csapat) világbajnoki cím.
Ezüstérem: felnőtt egyéniben, felnőtt összetettben, felnőtt sprintben.
Bronzérem: serdülő egyéniben, ifi párosban, felnőtt csapattal.
Világkupákon: serdülő egyéniben két aranyérem, ifi egyéniben voltam első, második, harmadik.

Egyéni csúcsom: 703 faAz első csapatom a szerbiai K.K. Jedinstvo volt. 15 évesen igazoltam a szintén szerbiai K.K: Senta csapatához, majd 17 évesen kerültem Szegedre. 2 fantasztikus szezon után távoztam, Szlovákiába igazoltam, a Z.P. Sport Podbrezova csapatához, az itt eltöltött egy év volt a pályafutásom legnagyobb csalódása is. A szlovák bajnok egy nagyon jó ajánlattal keresett meg, amit el is fogadtam. Profi szerződés, profi körülmények, ami a tekében csak náluk van. Egyetlen másik elit csapatban sincs ilyen. A gondok akkor kezdődtek, mikor a szerződésemben nem az állt, amit megbeszéltünk. Beszéltem a vezetőséggel és azt mondták, hogy ez csak átmeneti és minden rendben lesz. Az idő múlt és semmi sem változott, egyre jobban zavart a dolog és az eredményeimen is láthatóvá vált. De nem ez volt az egyetlen zavaró tényező. Egyes emberek viselkedése is nagyon zavart, napról napra idegesebb és türelmetlenebb lettem. Nem tudtam azt a formát hozni, amit elvártak tőlem. A szezon vége felé felvettem a kapcsolatot a szegedi csapattal, és sikerült újból megegyeznem a vezetőkkel - 2014 őszétől újból a Szegedet erősítem.

És elértünk napjainkhoz. A hónap elején a világkupán a csapat nem jutott a legjobb négy közé! Ez benne volt a pakliban, vagy csalódás volt?


A Szerbiában megtartott világkupán sajnos csak az 5. helyen végeztünk. Ennek fő oka az volt, hogy a csapattól kettő meghatározó ember is távozott a nyáron, akiket nagyon nehéz pótolni. A világkupán rajtunk kívül még 4 nagyon erős csapat volt, akik a papírforma alapján esélyesek voltak a továbbjutásra. Sajnos ez alkalommal mi húztuk a legrövidebbet, ami benne volt a pakliban. Egyesek szerint csalódás, de szerintem már várható volt, hogy egyszer nem jön ki a lépés, mivel évek óta minden alkalommal dobogós volt a Szeged a nemzetközi versenyeken. Ez már történelem, most már a bajnokságra és a Bajnokok Ligájára koncentrálunk.

Majd a BL-ben és a bajnokságban lehet javítani!


Nagyon nehéz 2 hónap elé nézünk, mivel a BL-ben nagyon nehéz ágra kerültünk és a bajnokságban is még csak most jönnek a nehéz meccsek. A BL első fordulójában a német másodikkal, a Schwabsberg-gel játszunk, ha továbbjutunk, akkor a horvát bajnok, a Zepresic lesz az ellenfelünk. Cél az elődöntő! A bajnokságban négy csapat harcol a bajnoki címért: Győr, Zalaegerszeg, Répcelak és a Szeged. Mindenki le szeretne taszítani bennünket a trónról, a legnagyobb riválisnak a Répcelakot tartom, mivel a tőlünk távozó Zapletán Zsombor oda igazolt. Zsombi nagyon nagy lendületet adott a répcelaki csapatnak, ami a formájukon is látható. Mindezek ellenére én úgy gondolom, hogy mi vagyunk a legesélyesebbek a bajnoki címre.

Nagyon jó formában vagy!


A bajnokságban nyújtott eddigi teljesítményemmel elégedett vagyok, mivel minden eddigi meccsen sikerült 600 fa felett teljesítenem. Nyíregyházán még egy egyéni pályacsúcsot is sikerült gurítanom. A jó forma annak is köszönhető, hogy a teke mellett hetente 4-5 alkalommal eljárok kondizni. A fő ok: az a csapattól kapott hatalmas támogatás és szakértelem, valamint a nagyon jó hangulat. Nagyon fontos az is, hogy itt Szegeden megvan az a lelki béke, nyugalom, ami Szlovákiában nem volt.

Magyar válogatottság?


Pár évvel ezelőtt volt róla szó, de azóta változtak a dolgok. Most már nem látom a nagy valószínűségét, mivel egy nagyon egységes, jó hangulatú, fiatal szerb csapatnak vagyok a tagja.

Következő nagy cél?


A felnőtt egyéni világbajnokságom is a dobogó legmagasabb pontjára állni.

Tanulmányok?


A Szegedi Tudományegyetem mérnöki karán műszaki menedzsernek tanulok.