Az Ajkához közeli tósokberéndi 18 éves Falusi Liliána Ausztriában döntögeti a bábukat.Hogy kerültél a teke közelébe?

14 éves koromban ismerkedtem meg a tekével. Kezdetben csak a lelátóról figyeltem a játékot és drukkoltam a barátaimnak, próbáltam ellesni tőlük mit hogyan kell csinálni. Egy alkalommal az ajkai városi bajnokságban az egyik csapat nem tudott kiállni és ezért megkértek engem, hogy álljak be hozzájuk. Nagyon megtetszett és elkezdtem versenyezni is. Később indultam a diákolimpián, ahol az országost is sikerült nyernem. A teke megismerése előtt, majd később ezzel párhuzamosan néptáncoltam. Édesapám a mai napig is sportol szabadidejében (tekézik az ajkai városi bajnokságban és hobbi szinten focizik), az ő szülei és a nővérem is sportolt. Valószínű innen örököltem a sport szeretetét.

Sem a faluban, sem Ajkán nincs női csapat, ennek ellenére milyen lehetőségeid voltak versenyezni, játszani?

Ajkán mindig is szerettek volna női csapatot indítani, de sajnos ez nem valósult meg, így csak a városi bajnokságban és a diákolimpián volt lehetőségem játszani.

Milyen eredmények vannak mögötted? Mit tartasz a legnagyobb sikerednek? Egyéni csúcsod?

Amatőrként a diákolimpián kétszer a dobogó legmagasabb fokára állhattam, egyszer pedig második helyen végeztem. Igazolt kategóriában a 7. helyen végeztem. Országos egyéni serdülőben 2015-ben negyedik, míg 2016-ban harmadik helyet szereztem meg. Ez utóbbit tartom egyéniben a legnagyobb sikeremnek. Hivatalos egyéni csúcsom 555 fa, bár edzésen már párszor sikerült túllépnem ezt az eredményt.

Ausztriában a Wiener Neustadt csapatában játszol, erről mit tudhatunk?

2015-ben egy ismerősömmel, aki itt játszott kijártam. Először mérkőzésekre nézőként, majd amikor edzésen volt üres hely akkor edzettem is. Nagyon megtetszett az ottani közeg, a körülmények és a társaság. Azon a nyáron eldöntöttem, hogy szeretnék ezzel a sporttal komolyabban foglalkozni és ők erre lehetőséget biztosítottak számomra, így leigazoltak. A másodosztályban játszunk, a bajnokság erősségéről nem tudok nyilatkozni, mert más bajnokságban még nem játszottam. Számomra mindenképpen hasznos, hogy a felnőttek között kell megmérettetnem magamat hétről-hétre. Nyáron érkezett a csapatunkhoz egy szerb válogatott játékos, Vilov Renata, akivel sokat erősödtünk. Sajnos ősszel sok peches mérkőzésünk volt, így a tavaszi szezonban az utolsó helyről rajtoltunk. De az idén, mind a két meccsünket megnyertük, ezzel már sikerült felkapaszkodnunk a hetedik helyre. Legutóbb a bajnokság második helyén lévő SK GÖC csapatához látogattunk esélytelenként és bravúros győzelmet arattunk. Úgy érzem egyre jobban sikerül feloldódnom, amihez nagy segítséget nyújtanak a csapattársaim és ez az eredményeimen is meglátszik. Első soros játékosként az elmúlt két meccsen kiélezett párharcban sikerült szereznem pontokat.

További célok a tekével kapcsolatban?

Szeretnék minél stabilabban játszani, minél több pontot szerezni, ezzel győzelemhez segíteni a csapatomat. A másik célom, szeretnék bekerülni a májusi világbajnokságra az utazó keretbe, és ott a legjobb teljesítményemet nyújtani.