A nagykanizsai úszó, Molnár Flóra az idén lesz 18 éves, 2014-ben megverte Hosszú Katinkát is, 2015-ben debütált a felnőtt Eb-n, 2016-ban az olimpiára is kijutott.

3 bátyám van, akik akkoriban úsztak, így én is nagyon hamar -úgy 5-6 évesen- lekerültem az uszodába. Mellette sok mást is csináltam pl: sakk, triatlon, duatlon, futás. Mindegyiket szerettem, de inkább az úszni. Eleinte csak kedvtelésből jártam az uszodában, később már versenyekre is. Nagy eredményeim nem voltak, mindig a középmezőnyben végeztem. Aztán elkezdtem reggel is edzeni és egyre jobb lettem, bekerültem a korosztályos válogatottba és onnantól kezdve csak fejlődtem! 2014-ben ifi Eb-n 4. lettem. A magyar bajnokságon 50 méter gyorson aranyérmet szereztem, ahol Hosszú Katinkát és a Jakabost is megelőztem.

Nagyszerű 2015-ös év van mögötted!

Az ifi vb jól sikerült, a fő számomon – 50 m gyors - 5. lettem, de én itt jobbat szerettem volna. Ezen a távon a magyar bajnokságban 3. helyen végeztem Hosszú Katinka és Jakabos Zsú mögött. Az év elején reménykedtem, hogy javítani fogok, de arra gondolni sem mertem, hogy még a decemberi felnőtt Eb-re is kijutok. Az elején nagyon fura volt, úgy éreztem mintha nem tartozom ide, de aztán elmúlt ez az érzés és élveztem, hogy ilyen nagy úszókkal "versenyezhetek". Elképesztő volt látni Cseh Laci és Katka úszását, örök élmény marad!

2014-ben és 2015-ben is Hosszú és Jakabos mellett állhattál a dobogón a magyar bajnokságon. Felemelő érzés?

Persze, nagyon is! Rájuk mindig felnézek, példaképeim is. Amit ők véghez visznek -főleg Katka - az elképesztő!

Flóra a világ legjobbjai között!Ahogy 2014-ben, úgy 2015-ben is te lettél a Zala megye legjobb női sportolója!

Nagyon örülök neki, mert fiatal létemre a felnőtt kategóriában kaptam meg. Nekem ez nagy elismerés!

Mennyit edzel?

Sprinter vagyok, így nem úszom sokat (valamikor csak 3 km-t), de annál keményebbeket. Reggel 6-tól-8-ig van úszó edzésem, utána másfél óra erősítés (súlyzós, saját testsúly, torna heti 4-szer), mivel magántanuló vagyok a reggeli edzések végén vagy bemegyek suliba, vagy haza megyek aludni. Délután 3-tól-5-ig edzés, utána otthon pihenek, tanulok.

Mennyire nehéz vidéki úszónak lenni?

Sokkal nehezebb, mint pestinek lenni. Nem kapunk annyi lehetőséget, ők könnyebben érvényesülnek, lenézik a vidékieket, persze vannak kivételek is!

Sok szép és egzotikus országban megfordultál! A kortársaid irigyelnek!?

Irigykednek, de nagyon szeretnek, meg támogatnak, még az Eb-t is nézték! Nagyon aranyosak! Egyértelműen Thaiföld volt a legszebb, de azért Szingapúr se volt semmi. Itt volt időnk megnézni a várost, meg elmenni máshova. Általában hotel, reptér, szálloda - csak ezeket látjuk!

Mit láttál Szingapúrból?

Szinte minden csodálatos volt a Gardens by the Bay, vagy az óriáskerek, de maga a város is gyönyörű a sok modern épülettel! Bár nekem az uszoda is nagyon tetszett!Mikor utazol otthon nem aggódnak? És te féltél, félsz a repüléstől?

De, persze mindig aggódnak értem. En imádok utazni, nem félek, csak ne lenne olyan hosszú az út, nagyon fárasztó.

Hamarosan utazol Amerikába!

Aki bent van a válogatottban és vannak eredményei ő általában egyszer egy évben mehet egy meleg égövi edzőtáborba. Elvileg február 19-én megyünk Miamiba 3 hétre, már nagyon várom. Nehéz lesz, de azért még is csak Amerika!

Fiúk?

Most van barátom, de keveset tudunk találkozni, de valamit valamiért!

Jövő

Most az Olimpia a célom. Már nem kell sok az A szinthez, 15 század. Előtte talán ott lehetek a londoni felnőtt Eb-n. Utána? Mindenképp szeretném folytatni az úszást, tovább is szeretnék tanulni - majd meglátjuk mit hoz a jövő!Az olimpia után folytattuk.Júliusban sikerült az olimpiai szintet elérned. Mikor összejött, akkor mi futott át rajtad.

Felhőtlen boldogság! Olyan régóta küzdöttem már ezért a színtért és mikor végre meglett alig akartam elhinni, hogy ilyen jót úsztam.

Milyen volt a versenyed? Volt benned nagy izgalom?

Verseny előtt egyáltalán nem izgultam. Közvetlen előtte egy kicsit lazára vettem, mert én nem azért jöttem ki, hogy megnyerjem, már azzal teljesítettem, hogy kijutottam. Többen szerintem azért nem úsztak annyira jól, mert rajtuk nagy volt a nyomás, az elvárás és nem tudták ezeket figyelmen kívül hagyni. Az úszásom jól sikeredett életem 2. legjobbját úsztam, pedig a fal sem jött ki, és edzőm se volt kint - nagyon sokat jelent mikor ő velem van.

Számodra mi volt az olimpia 4-5 legszebb pillanata? Volt olyan Brazíliában, ami csalódás volt, másra számítottál?

Egyértelműen az úszás, illetve, hogy annyi ember előtt úszhattam, maga a bevonulás, neves sportolókkal találkozhattam, nem csak úszokkal, egyáltalán köztük lehettem. Nagyon jó hangulat volt a faluban, ami magával ragadott. Semmiben nem csalódtam max a szervezés lehetett volna jobb, a transzfer, az étel, ellátás, de a végére már mindent megszoktunk és jól elboldogultunk Csak azt sajnálom, hogy nagyon gyorsan lement az a 25 másodperc alatt.Flóra és Lochte

Flóra és KatinkaMár most, már ezért megérte annak idején a sportot választani?

Az úszás az életem. Annyi szép helyen járok, gyönyörű dolgokat látok és ezt mind az úszás adta nekem.

2017 vb? 202. Tokió?

Jövő évben itthon lesz a vb, nagyon szeretnék hazai közönség előtt döntőt úszni, de majd meglátjuk. Tokióba nagyon szeretnék kijutni és ott kicsit többet úszni, mint 25 másodperc.