Késely Ajna szeptemberben lesz 14 éves, ő lehet az a fiatal sportolók egyike, aki a következő olimpiákról, világbajnokságokról hozza haza a szebbnél szebb eredményeket.

Apukám által kezdtem el úszni, hogy csak tanuljak meg. Aztán persze beleszerettem. Emellett táncoltam is, viszont együtt a kettő nem mehetett, így az úszást választottam. Most itt tartok: 2013-ban sikerült megúsznom Egerszegi Krisztina korosztályos rekordját 100 méteres hátúszásban, amit 24 évig nem tudtak megdönteni. Most idén szintén sikerült 400 méter vegyes úszásban is- verseny előtt nyolc másodperccel voltam elmaradva az időtől. Ez nagyon nagy mentális erőt adott, megtanultam, hogy lehetetlen nem létezik. Szerintem ez az a kettő, amire mindig is nagyon büszke leszek. Ezekhez az eredményekhez, sikerekhez nagyon kemény és sok edzésmunkával jár, mert mind tudjuk, semmit nem adnak ingyen. Hetente 10 edzésem van, emellett persze beletartozik a száraz edzés is, ami ugyanolyan nehéz.

A Kőbánya versenyzője a nemrég véget ért Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon is remekelt. Négy versenyszámban is a legjobbnak bizonyult.

Négy aranyra nem számítottam, mert nem tudtam milyen erős lesz a mezőny. Viszont két aranyban reménykedtem!

Eredményei:

200 méter gyors aranyérem

400 méter gyors aranyérem

800 méter gyors aranyérem

200 méter pillangó aranyérem

100 méter gyors ezüstérem

Van kedvenc versenyszámod?

Mindig az a kedvencem, ami a legjobban megy.

Volt kitől örökölni a sport szeretetét?

Apukám nagyon sok sportot kipróbált, anyukámmal együtt 9 évig néptáncoltak is. Most jelenleg futnak és nagyon sok versenyre járnak. Testvérem jelenleg táncol. Nagyon kis sportos család vagyunk.

Tanulást és a sportot, hogy tudod összeegyeztetni?

Nehezen, viszont a tanárok nagyon sokat segítenek, támogatnak és mellettem állnak, amit nagyon, de nagyon szépen köszönök. Ugyebár jövőre nyolcadikos leszek és jön a felvételi, de szerintem ezt az évet is sikeresen és ügyesen meg fogjuk oldani. Ez évi átlagom 4,6 lett, ami szerintem egy reális év végi bizonyítvány.

Sok országban/városban már megfordultál, van kedvenc, és olyan hely, ami nem jött be?

Szerintem, ami mindig is a kedvencem közéi fog tartozni az Thaiföld. Nagyon szép ország, és talán egyszer, majd nyaralni is szívesen elmennék oda. Eddig olyan ország/város még nem volt, ami nem jött be. Mindennek megvan a maga varázsa, szépsége. Még a Rio de Janeiro nyomornegyedére is azt mondom, hogy biztos egy különleges és érdekes hely lehet.

Olimpia? Világbajnokság?

Jó lenne részt venni a 2016-os olimpián és jól is szerepelni, de még nem ez lesz az én versenyem , hanem a 2020-as tokiói olimpia lehet az én olimpiám. A 2017-es vb-n is sikerekben gazdag, jó eredményt szeretnék elérni.

Kövess minket