A szinkronúszó lányokat mindig a vízben, a víz alatt láthatjuk,Tringer Sárát a víz mellett kerestük fel.Miért pont a szinkronúszó lettél, mi tetszett meg benne, mivel fogott meg a sportág?

3 éves korom óta úszom, ezzel egyidejűleg kezdtem el balettozni. 8 évesen váltani szerettem volna, ekkor vitt le anyukám a Komjádi uszodába, Dudás Stafihoz. Rögtön megtetszett és tudtam, hogy ebben a sportágban megtalálom a tökéletes harmóniát a művészet és a sport között. Mivel kiskoromban is imádtam a vizet és lételemem volt a zene, tánc, mozgás, egyértelmű volt, hogy ezt szeretném csinálni és itt ki is tudom fejezni önmagam.

Nemcsak kifejezted magad, hanem szép sikereket is elértél!

14 éves voltam, mikor meghívót kaptam a korosztályos válogatottba, ahol Szauder Gábor irányítása alatt dolgoztunk. Tőle rengeteget tanultam és tanulok is jelenleg a Testnevelési Egyetemen. 2012-ben 18 évesen bekerültem az Európa-bajnokságra készülő válogatott kertbe, az eindhoveni kontinensviadalt a 9. helyen zártunk, vezetőedzőnk Horváth Erika volt. 2013-ban részt vettünk az Universiaden, ahol bronzérmesek lettünk. Tavaly a berlini Európa-bajnokságon csapatban 11., a kombinációs kűrben 9. helyen végeztünk. A BVSC versenyzőjeként számos nemzetközi versenyen sikerült éremmel hazatérni. Többszörös országos bajnoknak és Magyar Kupagyőztesnek mondhatom magam.

Egy laikus is láthatja, hogy ez nem egy könnyű, egyszerű sport, mikor elkezdted mi volt számodra a legnehezebb dolog megtanulni, megszokni….? Milyen adottságok, tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valakiből jó szinkronúszó legyen?

Sokan nem látják, hogy milyen kemény munka van a szép eredmények és gyönyörű kűrök mögött. Multikomplex sportág révén nagyon hosszúak az edzések. A gimnasztika, torna, rg, balett, erősítés, úszás és specifikus képzés minden edzés részét képezi. Számomra az erősítő edzés volt nehezebb, de a sok munka után hozzászokott a szervezetem és sikerült egy nagyon jó fizikai állapotot elérnem. Egyetlen tulajdonság mely nem fejleszthető a sportágunkban az a gyermek fajsúlya. Ez determinálja a sportágunkat, emellett előny az ízületi lazaság, fizikai teherbírás, jó úszástudás. Természetesen, ha valaki igazán motivált és elszánt, akkor nincsenek határok előtte.

Egyik fiú ismerősöm mondta, a szinkronúszó lányoknak van a legszebb lábuk (meg popsijuk)…! Gondolom sok ilyennel találkoztál már?!

Én mindig örülök a bókoknak, viszont ezeket egészséges keretek között kell tartani. Egy olimpiai sportágról beszélünk, az számít, ami a vízben történik, hogy a sportoló mit csinál a vízben. A sok edzésnek köszönhetően szép, csinos alakot kölcsönöz a sportolóknak. Mivel női művészi sportág nagy hangsúlyt fektetünk az esztétikára. A versenyen a szinkronúszók a legszebbek, ragyognak a vízben, viszont a medencén kívül átlagemberek. Mindenkinek más miatt imponál ez a sport, a nőket és kislányokat megfogja a sportág bája, szépsége, a férfiak elámulnak egy két gyakorlat láttán és megnézik a szép lányokat. Viszont ez nem szépségverseny, napi 8-10 óra kemény munka van egy adott kűrben.Legkedvesebb sportélményed?

Rengeteg szép emlékem van, estig sorolhatnám az élményeimet. Három megható emléket szeretnék kiemelni. A legkedvesebb, amikor pár éve az egyik világversenyen a gyerekkori példaképem ellen versenyeztem, amiről csak álmodoztam kislányként. A legmeghatóbb mikor 2010-ben megnyertük a rijekai nemzetközi versenyt és nekünk játszották a magyar himnuszt, szerintem minden sportolónak ez az álma. A leginspirálóbb mikor az új generáció kis szinkronúszói jöttek oda hozzám, hogy te vagy a példaképem.

Ha nem sportoltál volna, mi maradt volna ki az életedből?

Nem tudom elképzelni az életemet sport nélkül. A sport tanított meg mindenre. A kemény munkára, a fegyelemre, az alázatra, az érzelmek kifejezésére, a sikér és kudarc feldolgozására és a türelemre. A sport az élet legjobb tanítója.

Decemberben abbahagytad a versenyzést, miért?

21 éves vagyok, fiatalnak tűnik ahhoz, hogy abbahagyjam az élsportot, mégis 13 év versenyzés van mögöttem, rengeteg impulzus ért a sportkarrierem során. Az augusztusi Eb után érkeztem el arra a pontra mikor megálltam, visszanéztem, átértékeltem a dolgokat és úgy döntöttem itt az idő váltani. A korábbi céljaimat mind megvalósítottam, elértem azt, amiről kiskoromban álmodtam és most új úton indultam el új célokkal. Elégedett vagyok azzal, ami mögöttem van és pozitívan tekintek előre, a 13 év mindenpercére, edzésére büszke vagyok, az összes örömmel és bánattal együtt. Szerencsére edzőként nap, mint nap a víz mellett lehetek, versenyen a tanítványok visszaadják azt az élményt, amit én régen éltem át, néha most is bemegyek a vízbe, segítek a kisebbeknek, igyekszem példát mutatni és így nekik is adhatok a tudásomból.

Most sem szakadtál el a sporttól, bíró és edző is vagy! Ez tudatos döntés volt, készültél erre?

Egy-két éve tudatosítottam magamban, hogy komoly céljaim vannak a hazai szinkronúszásban edzőként. Előtte csak az volt biztos, hogy edzésnaplót vezettem, jegyzeteltem, koreografáltam, új ötleteken gondolkodtam és ezeket egy füzetbe leírtam. Érettséginél már egyértelmű volt, hogy a Testnevelési Egyetemre megyek. Másfél éve edzősködöm, egy évig a BVSC gyerek csapatánál voltam, jelenleg a Medúza 21 Sportegyesület edzője vagyok. A legkisebb korosztálytól a felnőttig, 6-18 éves lányokkal foglalkozom Szedlák Krisztina, Faraga Szilvia és Bakondi Anett mellett. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nagyon jól működik ez a műhely és rengeteg tehetségnek ad otthont. Hat gyerek, hat utánpótlás és két junior válogatott versenyző jár egyesületünkbe.

Mindhárom dolog (sportoló, edző, bíró) egy teljesen más világ?!

Egyik sem könnyű. Mind a három poszt más miatt nehéz. Bíróként tudni kell az összes szabályt és objektíven kell pontozni, hisz hatalmas a teher egy-egy világverseny alkalmával. Sportolóként el kell végezni azt a rengeteg munkát, napi 8-10 órát kell edzeni azért, hogy a versenyen a 3-4 perces kűr tökéletes legyen. Edzőként meg egy tökéletes kombinációt kell alkotni. A sportolót különböző szemszögekből kell nézni: bírói szemmel, hogy mit szeretnénk látni; edzői szemmel, hogy hogyan hajtsa végre, illetve sportolói szemszögből, meg kell érteni és együtt kell vele dolgozni.

További célok?

A sport az életem, ezen a területen vannak komolyabb céljaim. Szeretném, ha továbbfejlődne a hazai szinkronúszás, ha még többen nyitnának a művészi sportágak felé és meglátnák az értéket és a szépséget ezekben a sportágakban is. Emellett szeretném, ha itthon is kialakulna egy erős rendszer, aminek eredményeként felvehetnénk a versenyt a nagyobb országokkal szemben is. Nagyon fontosnak tartom a kapcsolattartást: közös edzőtábor szervezése más nemzetekkel. Folyamatos versenyeztetés: szemeszterenként 4-5 külföldi 3-4 hazai verseny. Állandó továbbképzés bírók, edzők számára. Illetve a lehetőségek kibővítése, állandó vízfelület és tornaterem biztosítása, ami szükséges a munka elvégzéséhez. Magyarországon rengeteg tehetséges fiatal lány van és ilyen körülmények között ezek a sportolók nagyon szép eredményeket érhetnek el.