Nagyszerűen szerepelt a 17 éves Daka Anett a rövidpályás felnőtt országos bajnokságon.

A gyulai úszó a felnőttek között két számban indult el.

100 hát döntőjében egyéni csúccsal nyolcadikként csapott a célba.
50 hát a középdöntőjében sikerült megdöntenie Verrasztó Evelin 2006-os korosztályos csúcsát.
A döntőbe pedig ismét sikerült új korosztályos csúcsot úsznia, a saját rekordján javított majdnem három tizedet (28,13) és a második helyet szerezte meg.

Anettel még október közepén beszélgettünk.

Hétvégén Hosszú Katinka ellen versenyeztél.

Igen. Két napos nemzetközi versenyt rendeztek Hódmezővásárhelyen, rajtunk kívül három országból jöttek sportolók - Romániából, Szlovákiából, Szerbiából. Én 5 számban álltam a rajtkőhöz, a saját úszásnememben kétszer. 50 háton második lettem Katinka mögött, 100 háton pedig csak Katinka és Burián Katalin válogatott úszó előzött meg.


Katinka és Netti


Hogy is kezdődött, mikor kezdtél el úszni? Családban mennyire volt/van jelen az úszás?

6 éves koromban ugrottam a habok közé. Szüleim írattak be az úszásoktatásra, szerettem a vizet, minden formában. Mikor kicsi voltam, a nagy esők után én voltam az első kisgyerek, aki kimerészkedett az utcára, természetesen első utam a legnagyobb pocsolyához vezetett. Mielőtt az uszodába kerültem egy évig modern táncoltam, de nem kötött le eléggé. Anya hobbi szinten úszott, apukám pedig versenyzett is. Apa mai napokig indul a szenior bajnokságon, amelynek minden évben kétszer a gyulai Várfürdő ad otthont. Hugicám is kipróbálta az úszást, de nem vált szerelmessé ebbe a sportba, most teniszezik és a lovagol.

Ez úgy 10-11 éve volt. Ma már szép eredmények vannak mögötted, de kezdetekben is a tehetségesebb lányok közé tartoztál? Mi/mik állnak az eredményeid mögött (szorgalom, jó edzők, jó gének..)? Hetente mennyit edzel? A sportot és a sulit mennyire könnyű, vagy mennyire nehéz összeegyeztetni?

Eleinte nem nagyon voltak kiemelkedő eredményeim. Későn érő típus vagyok. Az utóbbi pár évben kezdtek jönni az eredmények. Úgy gondolom: kitartás nélkül a sportban nem lehet érvényesülni. Természetesen jó géneket is örököltem, lazaságom és testalkatom is van az úszáshoz. Kiváló edzőim vannak és voltak is. Manapság két edző foglalkozik velem, az úszóedzőm Tóth András és a szárazföldi Juhász Jácint, akik mindent megtesznek értem, amit becsülök, és köszönök is nekik. Országos vidék bajnokságokon többszörös bajnok vagyok, az idei évben nagy örömünkre 50 m háton országos ifjúsági magyar bajnok lettem. Erre vagyok a legbüszkébb (ilyen eredményre a gyulai úszósport elmúlt 10 évében nem volt példa….szerk.). Hetente átlagosan 12 edzésem van. Ezeken próbálok mindent beleadni amit csak lehet. Az iskolát és az edzéseket nehéz összeegyeztetni, de természetesen meg tudjuk oldani, ami nem sikerült volna a gimnáziumom (gyulai Erkel Ferenc) megértő és segítőkész tanári kara nélkül. 11.-es vagyok, emelt szinten tanulok matematikát és angol nyelvet.

Következő tervek, célok?

Idei évben részt fogok venni az országos rövidpályás felnőtt bajnokságon. A ranglista alapján középdöntőbe kerülésre esélyes vagyok. Amit ennek az érdekében tehetek, hogy minden egyes edzésen igyekszem a maximumot kihozni magamból a vízben és fejben is egyaránt. A különböző bajnokságokon, versenyeken igyekszem szépen szerepelni, az időeredményeimen lefaragni. Szeretném a tanulást is ugyan olyan szinten művelni, mint az úszást.

Címlapkép: Rusznyák Csaba

Kövess minket