Barta Márton, a Szombathelyi Vízmű SC 17 éves tehetséges úszója indul a decemberi felnőtt világbajnokságon.

Eredményei:

Junior Eb ezüstérem 200 és 400 méter vegyesen (2016)
Georgia (USA) állam bajnoka 200 méter vegyesen (2016)
EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) 400 méter vegyesen aranyérem és 4x100 m gyorsváltóban bronzérem (2015).
Három kategóriában korosztályos országos csúcstartó.
Vas megye legjobb, legeredményesebb úszója.

Még nagyon kicsiként Budapesten kezdtem el úszni. Természetesen nem komolyan, hiszen 3-4 éves lehettem. Később mikor visszaköltöztünk Szombathelyre itt koncentrálódott egyre jobban a figyelmem erre a sportágra. 4-5 éven keresztül úsztam és teniszeztem egyszere, de mikor dönteni kellett a kettő között (nem lehetett magas szinten művelni egyszerre ezeket egymás mellett) végül apum múltját követve, aki ugyanígy úszott, az úszás mellett tettem le én is a voksom. Gyermekkori edzőim szerint nagyon jó vízfekvéssel rendelkeztem, így ők is nagy befolyással bírtak elsősorban szüleimnél, amikor az úszást választottuk a teniszezés helyett.

Apukád is úszó volt, és van két tehetséges húgod.

Jelenleg két testvéremmel együtt úszok a Szombathelyi Vízmű SC-ben. Legfiatalabb testvérem, a 12 éves Sára országos bajnoki címet szerzett tavaly, a 13 éves Hanna jelenleg a jövő évi EYOF-ra készül és a hamarosan megy a Nyolc Nemzet kupára.

Miért pont vegyes úszó lettél?

Ez egy nehéz kérdés.Gyerekként az ember nem igazán specializálódik, mert bármi közbejöhet, változhat (legalábbis ezt vallották az edzőim), ezért mindent úsztunk, szóval egyszerűen szerintem csak meg lett az eredménye a sok vegyes úszó edzésnek.Az idén hat hónapot töltöttél el Amerikában!

Szeretném Amerikában folytatni majd tanulmányaimat a későbbiekben. Ezért tavaly megpályáztam – főleg a nyelvtanulás miatt - egy programot, amely keretében félévet tölthettem el Amerikában. Suli és az úszás is nagyon jól ment, hiszen állami csúcsot úsztunk a váltóban és egyéniben is állami bajnok lettem 200 vegyesen. Iskolában majdnem mindenből ötös lettem. Teljesen másképp van felépítve az iskolarendszerük és az úszóedzéseik is. Kevesebb edzésünk volt, de azok nagyon intenzíven zajlottak.

Indulsz a decemberi felnőtt rövidpályás vb-n. Mikor megtudtad, meglepődtél vagy számítottál rá? Cél?

Nagyon meglepődtem, mikor megtudtam, hogy rajta vagyok az utazók listáján. Ez egy óriási megtiszteltetés, hogy indulhatok egy ilyen szintű világversenyen. Hallottam egy-két pletykát, hogy lehet visznek pár fiatal úszót, de álmomban sem gondoltam, hogy én leszek az egyik. Mindenképpen egyéni csúcsokat szeretnék úszni azokban a számokban, amikben rajthoz állok majd. Részemről az egy tisztes helytállás lenne. Konkrét időket nem fogalmaztunk meg. Szerintem nincs is annak nagyon értelme.

Egyszerű vagy nehéz út vezetett idáig – edzések, suli…..?

Ez a sport szerintem különösen rengeteg lemondással jár, ami sokszor nem ment egyszerűen. Hiszen tudni, hogy te, amikor hajnalban beleugrasz a vízbe az osztálytársaid abban a pillanatban még fordulnak egyik oldalukról a másikra. Majd suli után újra edzés. Az iskolával mindig is nehéz volt és lesz összeegyeztetni, de már annyira a mindennapjaimmá vált, hogy nem tudnám elképzelni az életemet a mindennapi rohanás nélkül.

Mi az eddigi sikereid titka, kulcsa?

A kemény munka és a tudatosság. Minden alkalommal próbálok 110%-ot nyújtani, mert tudom, hogy van valahol valaki, aki ugyanezt vagy akár keményebb munkát is elvégez az eredmények érdekében.

Jövőre itthon lesz a vb. Veled?

Azt, hogy mit hoz a jövő, azt még nem tudom, de próbálok legjobb tudásom szerint folytatni az úszást. Jövőre elsősorban az ifi eb, vb lesz számomra a fő verseny, ezekre próbáljuk időzíteni a formát.