A 21 éves Karcagi Laurával, a szigetszentmiklósi versenytáncossal beszélgettünk.

Családodban volt/van táncos/sportoló?

Egészen a nagyszüleimig visszamenőleg elmondhatom, hogy a családunkban nagyon nagy szerepet játszik a sport és annak szeretete. A nagyszüleim, nagynéném és apukám is profi szinten röplabdázott, szüleim testnevelőként végeztek.

Tánc előtt ritmikus gimnasztikáztál, hogy és miként történt a váltás?

5 éves koromban beírattak ritmikus gimnasztikára, amit 11 évig űztem. Itt megismerkedtem a klasszikus balettal is. A társastáncot kb 10 évesen kezdtem el, mint hobbit a torna mellett. Nagyjából 5 évig párhuzamosan csináltam őket, majd később a tánc varázsa magába szippantott, és úgy döntöttem minden energiámat ennek szentelem.


Laura régen és napjainkban


A pályafutásod könnyen vagy nehezen indult? Az eddig utad eddig egyenes volt, vagy sok akadályon, csalódáson át vezetett?

A ritmikus gimnasztika szinte tökéletes alapot adott a tánchoz. Elég jó flexibilitást, izomzatot kaptam, valamint a nehéz edzéseknek köszönhetően önfegyelmet és céltudatosságot tanultam. Ifista koromtól kezdve, olyan fiúkkal táncoltam, akikkel sokat tudtam fejlődni. A párváltás sokszor nehézségekkel járt (volt egy másfél éves időszak amíg nem volt párom) kisebb nagyobb lejtők mindig vannak, de enélkül nem sportoló a sportoló. Mondhatni ezek tesznek erősebbé.

Milyen eredmények vannak mögötted? Az eddigiekkel elégedett vagy?

Gimnasztikában többszörös országos bajnok voltam. Versenytáncban Ifjúsági tíztánc magyar bajnok, U21-es latin kategóriában kétszeres magyar bajnokok voltunk, az U21-es világbajnokságon 2016-ban 13. helyezést értünk el, valamint kétszer is másodikok voltunk az akkori párommal a felnőtt magyar bajnokságon. Jelenleg fél éve egy szlovén fiúval, Miha Zerjavval folytatom a versenyzést magyar színekben. Egy csodálatos ember, akivel nagyon jól megértjük egymást és jól halad a közös munka. Büszkék vagyunk, mert több rengeteg nemzetközi versenyen sikerült kiemelkedő eredményeket elérnünk, itthon pedig a 2018-as év első felnőtt- ifjúsági latin ranglistáján az 1. helyen végeztünk. Elégedett vagyok az eddigi eredményekkel, de hosszú távú céljaink vannak, ezért mindig már a következő feladatra koncentrálok, hogy mitől lehetnék még jobb.

Miha Zerjav és Laura.
Neked a tánc…..?

A tánc az életem. Zene és mozgás nélkül nem tudnám elképzelni a napjaimat. A tánc által tudom magam igazán kifejezni.

A tánc az sport vagy művészet?

Manapság a tánc egyre jobban a sport irányába megy el. Bár én úgy gondolom, hogy nagyobb részben művészet, emellett nem lehet letagadni, hogy óriási fizikai munka van benne. Egy tánc körülbelül 400 méter sprintnek felel meg. A különbség az, hogy a táncosnak tökéletesen kell kinéznie közben és minden pillanatát könnyedén, élvezettel kell előadnia.

Parketten tökéletesen is néztek ki, erős sminkben, szebbnél-szebb frizurában, szexis, szép ruhákban….. Ezek mennyire igazak rád a hétköznapokban? Jó a parketten picit más bőrébe bújni?

A hétköznapokon visszafogottabban öltözködők. A napi többszöri edzés mellett nehéz lenne mindig tökéletes frizurával és sminkkel közlekedni. Inkább a természetesség híve vagyok. Persze, ha valami különleges alkalom van szeretek nőies, szexis darabokat is viselni. Azt hiszem ez az egyik dolog, amibe igazán beleszerettem. Nem is az a lényeg, hogy más bőrébe bújhatok, inkább azt mondanám, hogy saját magamnak egy sokkal szebb, erősebb, dögösebb oldalát élhetem meg.A tánccal milyen céljaid vannak?

Egy nap reméljük, hogy valóra válik az álom és a latin magyar bajnoki dobogó legtetején állhatunk, viszont még nagyobb cél és kihívás a nemzetközi mezőnyben is a legjobbak közt lenni. Ennek érdekében nagyon sok külföldi edzőtáborban és versenyen veszünk részt. A későbbiekben is szeretnék a tánccal foglalkozni és kis tehetségeket kinevelni.

Civilben mivel foglalkozol?

Az Óbudai Egyetem hallgatója vagyok kereskedelem és marketing szakon.

Névjegy: Karcagi Laura

Név: Karcagi Laura Sportág: versenytánc Egyesület:: Stúdió 2000
Lakhely: Szigetszentmiklós Szül: 1996. 05. 16.

Bemutatkozó interjú itt

Az eredményeit, a pályafutását itt tudod követni