Az ország egyik legtehetségesebb akadályfutóját, a 19 éves Tóth Lili Annát faggattuk.

Egyértelmű volt, hogy atléta leszel vagy voltak más próbálkozásaid is? Mit kerestél, mit találtál meg a futásban?

10 és fél éve kezdtem el atletizálni Dombóváron. Ekkor 9 éves voltam. A futás és köztem mindig is különleges kapcsolat volt. Amikor kicsi voltam, többször kértem szüleimet és testvéreimet, hogy fussanak versenyt velem. Az óvodában is el tudtam szaladni bárki elől a fogócskában. 1. osztályos koromban viszont ugrókötelezni kezdtem versenyszerűen, mivel az iskolában ez volt az egyik sportlehetőség. 4 évig ugróköteleztem, országos bajnok is voltam. Emellett lovagoltam. Viszont az iskola indított mezei futóversenyeken, először városin, majd megyein, amelyeket megnyertem. Nagyon élveztem a futást. A szüleimnek mondtam, hogy futóedzésekre szeretnék járni. Így tehát saját elhatározásomból kezdtem el futni Fazekas Gáspár irányításával. Nagyon élveztem az edzéseket (és ez így van a mai napig). Igazából mindig törekedtem arra, hogy minél gyorsabban futhassak, ott volt bennem a versenyszellem. De nem a külső sikerek motiváltak, hanem inkább a belső tűz, ami ég bennem. Amikor kicsi voltam, még nem döntöttem el konkrétan, hogy élsportoló szeretnék lenni, nem mondtam, hogy olimpiai bajnok leszek, hanem edzettem, versenyeztem, élveztem a társaságot. Már az elején látszott, hogy nekem nem a sprint, hanem a közép és hosszabb távok mennek jobban. És Gazsi bácsi is erre terelgetett.


Fazekas Gáspárral, a nevelőedzőjével.


Ma már egy nagyon sikeres sportoló vagy, de a sikerek is egyből megtaláltak, vagy azért kellett hozzá idő? Mit tartasz a pályafutásod legnagyobb sikerének és kudarcának?

Egyből jöttek a sikerek is, az első országos bajnokságomat meg is nyertem 1000 m-es távon (ma már 50 bajnoki cím fölött járok). Majd Gazsi bácsival elkezdtük az akadályt, ebben értem el nemzetközi sikereim nagyon részét.

2013 EYOF 1. hely,
2014. ifjúsági olimpiai játékok 3. hely,
2015. ifjúsági világbajnokság 11. hely,
2016. junior világbajnokság 10. hely,
2017. mezei futó Európa-bajnokság 2. hely.

Nagyon nehéz kiemelnem egy eredményt a nemzetközi sikereim közül, hiszen mindegyik közel áll a szívemhez. Talán a mezei Eb ezüstre vagyok a legbüszkébb, mert előttem összesen 3 magyarnak sikerült a mezei Eb-n dobogóra állni, valamint én nyertem az első ezüstöt (2 arany és egy bronz után). Emellett 2000 és 3000 akadályon jelen pillanatban én tartom az ifjúsági és a junior magyar csúcsot. A legnagyobb kudarcom a 2017-es junior Európa-bajnokságon volt, ahol európai ranglistavezetőként a döntőben elestem és agyrázkódást kaptam… Ez egy hatalmas kudarc volt. De felálltam, és megyek tovább, mert a pályán a helyem!Miben rejlik a sikereid titka, kulcsa?

Azt hiszem, hogy minden siker bátorságból és munkából fakad. A saját életemben is ezt látom. Szükség van hitre, kitartásra, munkára, támogatásra, és persze célra, amiért érdemes felkelni minden nap.

Nagyon sok olyan fiatal sportoló van/volt, akik az utánpótlásban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, de a felnőtt mezőnyben már nem tudtak érvényesülni, beleszürkültek a mezőnybe….Te mit teszel azért, hogy ez veled ne fordulhasson elő?

Én a futásban látom a jövőmet. Úgy érzem, hogy ez az én utam. Én is most csöppenek bele a felnőtt versenyzés világában. Eddig a nemzetközi sikereimet korosztályos kontinens és világversenyeken értem el. Viszont a fő célom, hogy odaérjek a nemzetközi felnőtt színvonalra. Ezért az egyetem mellett is igyekszem maximálisan odatenni magam a futópályán. Nagyon motivált vagyok, hiszen szeptember óta eddzek Budapesten a Honvédban Csoma Ferenc és Káldy Zoltán irányítása alatt. Így egy teljesen új edzésmódszert kezdtem el ősz óta. Reméljük, meglesz a várt eredmény.

Milyen célokért kelsz fel minden nap?

Fő célom idén, hogy kijussak a felnőtt Európa-bajnokságra. Jövőre pedig szeretnék dobogós lenni az U23-as Európa-bajnokságon. Szeretnék kijutni az olimpiára is. A sport kiszámíthatatlan, nehéz előre megmondani az eredményeket. Sőt, nem lehet. De kitartással és elszántsággal azt hiszem, hogy még okozhatok meglepetést akadályfutásban.

Névjegy: Tóth Lili

Név: Tóth Lili Sportág: atléta Egyesület:: Bp. Honvéd
Lakhely: Dombóvár (Budapest) Szül: 1998. 09. 17.

Bemutatkozó interjú itt

Az eredményeit, a pályafutását itt tudod követni